Interkulturalni Ulcinj i Bar: TURBETA EVLIJA, ŠEHIDA I UČENIH

Posjećivanje turbeta evlija, šehida i učenjaka radi blagoslova i upućivanja dove Dragom Bogu bila je praksa prisutna među svim generacijama muslimana u Ulcinju i Baru. Tako nešto odobravali su autoriteti u vjeri, pa nije onda čudno što na područjima ovih gradova danas ima dvadesetak turbeta (mauzoleja).

Jedno od najpoznatijih je svakako ono na Pristanu, gdje je prije tri stoljeća postojala tekija derviškog reda sadija. Njihovi ugledni šejhovi učestvovali su u odbrani Ulcinja 1718. godine. Dvojici poginulih, Ulcinjani su, u znak zahvalnosti i stalnog podsjećanja budućih generacija na njihovo herojstvo u odbrani grada od Mlečana, izgradili turbe.

To kultno mjesto često obilaze posjetioci i turisti svih vjera i nacija, a održava ga sa velikim respektom porodica Peku.

Kao što je posebnu vrijednost za Starobarane imalo znamenito Hasan- Dedino turbe, sagrađeno 1612. godine. “Predstavljalo je jednu vrstu svetilišta koje je pohođeno s vremena na vrijeme, naročito o Bajramu. Na njemu su utjehu naročito tražili nevoljnici i ubogi, ljudi ophrvani nesrećom”, piše publicista Željko Milović.

Posljednjih decenija jedno od najpoznatijih mjesta posjeta jeste turbe u Ostrosu, gdje je pokopan šejh Tahir Kanaqi (1908-1985). Bio je to posljednji velikan sufizma na ovom podrumijskom prostoru, nesumnjivi duhovni autoritet, autentični proizvod derviške misli i prakse, sveti čovjek, riznica tajni, koji je samom milošću Jedinog Boga povezivao ovaj i onaj svijet.

Šejh Tahir je vazda bio na usluzi ljudima i uvijek svjestan Boga Svemoćnog! Svojim znanjem i savjetima je pomogao hiljadama ljudi. Jedno od njegovih skrivenih znanja je bilo da je svakom čovjeku znao ime, a da ga ranije nije sreo!?

„Sve vjere na ovom svijetu su kao cvijeće iz jednog ružičnjaka. Svaka religija je svijetlo u mraku neznanja i svaka na svoj način pomaže, bilo koje boje da je“, govorio je ovaj veliki rufaijski vođa.

Njegov cijenjeni prijatelj, don Frano Markić, kaže da je Kanaqi svakog čovjeka volio sa velikom ljubavlju, bez obzira odakle je, koje je vjere ili nacije. “Šejh Tahir nije umro. On živi, živjeće i njegova djela se neće nikada zaboraviti”, smatra ovaj katolički svještenik.

Ono što su nam naši veliki učitelji oporučili jeste da ljudska bića – pod uslovom da su posjedovala blagoslov za života – postaju čak jači izvor bereketa nakon što napuste ovaj svijet.

A mudri Šejh nas je u jednoj svojoj pjesmi podučio razumijevanju trajnih znakova vremena:

Život ima samo mijene,

Ne, sigurno, nikad se neće završiti,

Nema početka niti ima kraja,

Bijaše, jeste, pa će i biti“.

Jedna od njegovih posljednjih molitvi, kao i onih dobrih bijaše: Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu, kada si nam već na Pravi put ukazao, i daruj nam Svoju milost; Ti si, uistinu, Onaj koji mnogo daruje. (Ali Imran,8)

(Ovaj tekst je nastao u okviru projekta promocije interkulturalizma u Ulcinju i Baru, koji finansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija (MJUDDM), iz Fonda za podsticanje medijskog pluralizma i raznovrsnosti medija. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost NVO „Ul info“ i ne mora nužno odražavati stavove MJUDDM.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića

U Ulcinju je, u hotelu “Nobel”, u utorak otvorena izložba slika “Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu su otvorili mr Amer Ramusović, direktor i glavni i odgovorni

Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori
Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori

Podgorica, 1. decembra– Httpool by Aleph i Meta najavili su da će ove dvije kompanije sarađivati u Crnoj Gori u okviru programa ovlašćenih prodajnih partnera kompanije Meta. Ovlašćeni prodajni partneri

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u četvrtak, 8. decembra, u terminu 8 do 15 sati, bez struje ostati sljedeća naselja: dio naselja Kolomza, Pistula,

Predstavljen program Sweet December: MOŽEMO PRIVUĆI GOSTE IZ CIJELOG REGIONA
Predstavljen program Sweet December: MOŽEMO PRIVUĆI GOSTE IZ CIJELOG REGIONA

“Vjerujemo da imamo najljepšu manifestaciju koja će oživjeti Ulcinj u ovom periodu kojom možemo privući goste iz cijelog regiona”, kazali su u srijedu na predstavljanju programa manifestacije “Sweet December”

Kladionica Meridian: Fudbalski spektakl za pamćenje
Kladionica Meridian: Fudbalski spektakl za pamćenje

SPORTSKA KLADIONICA MERIDIAN OBEĆAVA FUDBALSKI SPEKTAKL – Najbolja ponuda specijala za Svjetsko prvenstvo u Kataru, najširiji spektar igara, bonusi, robni pokloni i još mnogo iznenađenja. Registrujte se