Izazovi: SEZONALNOST ULCINJSKOG TURIZMA

Sve ankete pokazuju da preko 90 odsto gostiju na ulcinjskoj rivijeri dolazi zbog sunca i mora. Stoga je logično što se oko tri četvrtine prometa registruje u julu i avgustu.

U špicu sezone u Ulcinju tada svakodnevno boravi preko 120.000 gostiju i to dovodi do nesnosnih gužvi u saobraćaju, problema sa parkingom, povremenim prekidima u snadbjevanju strujom i vodom. Sve opštinske i državne službe su izuzetno opterećene, a svaki turista, s razlogom, očekuje da mu odmor protekne sa što manje stresa.

Zato su prethodnih godina vlasti u saradnji sa velikim kompanijama preduzele niz mjera da ovaj grad učine cjelogodišnjom turističkom adresom, odnosno da se sezona produži.

Ćinjenica je da dolazi do ranijih otvaranja velikih hotela, ali njih je još uvijek na ulcinjskoj rivijeri nedovoljno. Kao što je takođe potrebno da neki od njih imaju kongresni centar kako bi u Ulcinju prije i nakon sezone bilo mnogo više kongresa, savjetovanja, seminara…

„Mi smo fenomen na Mediteranu. Tek oko pet odsto ležaja je u hotelima, ostali su u drugim vidovima smještaja. Zato nije moguće produženje sezone, već se sve svodi na dva ljetnja mjeseca. Nama se turizam samo dešava. To mora da se promijeni”, kaže poznati turistički radnik Ismet Karamanaga.

Kako dodaje, potrebna je i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata. Jedan od njih je fudbalski stadion na Velikoj plaži. Ulcinj ima blagu klimu i uz prostorne karakteristike, mogao bi postati crnogorska Antalija, mjesto gdje se zimi okupljaju velike grupe sportista na pripremama.

Oni malo stariji se sjećaju da su ovdje na zimskim pripremama nekad boravili poznati atletičari. Da bi se sportisti privukli, neophodna je i adekvatna sportska sala sa zatvorenim bazenom.

„Naravno postoji mogućnost i niza drugih vidova turizma. Od lovnog preko posmatranja ptica i lječilišnog pa do ruralnog. Uz malo više posvećenosti, tako bi se sezona produžila”, navodi Karamanaga.

Nesumnjivo je da Ulcinj ima sve prirodne potencijale da sezone traje cijele godine, ali su ipak najvažnije inicijativnost i kadrovi koji će ih realizovati. Potvrđuje to primjer uspješnih organizacije manifestacije Sweet December. Ona se u protekle dvije godine održavala od sredine decembra do početka januara, i grad je praktično oživljavao. Namjera Turističke organizacije i Opštine je da se ubuduće i u Ulcinju organizuje doček nove godine na otvorenom, kao u ostalim primorskim gradovima Crne Gore.

Džavid Hodžić, dugogodišnji turistički radnik i zakupac poznatog kupališta Miami, na kojem se vijori plava zastavica, smatra da se najbolji rezultati postižu povezivanjem kulture i turizma. „Pored prirodnih potencijala, Ulcinj sa svojom istorijom od 25 vjekova, tri religije i bogatim kulturnim nasljeđem, predstavlja dragulj crnogorske obale. Zato mi insistiramo na valorizaciji kulturno-istorijskih spomenika i njihovoj restauraciji u saradnji sa relevantnim institucijama, kako bismo i na taj način povećali turističku ponudu našeg grada“, napominje on.

U TO ističu da su pokrenuli i pitanje brendiranja Ulcinja. Narednih godina mnogo više sredstava uložiće se u promotivne aktivnosti i podršku snimanju filmova. Najbolji primjer za to bili su film i serija Biser Bojane, koji su doprinjeli izuzetnoj promociji Ulcinja na regionalnom tržištu.

 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta promocije zaštite životne sredine, održivog razvoja i turizma u opštini Ulcinj, koji finansira Ministarstvo kulture i medija, iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost NVO „Ul info“ i ne mora nužno odražavati stavove Ministarstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA
Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA

Ulcinjanin Lj.M. (24) osuđen je u hitnom postupku na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga. Sutkinja odjeljenja Suda za prekršaje u Ulcinju Anka Kekić

Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM
Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM

Ulcinjska Mala plaža 21. maja bila je epicentar sjajnih muzičkih dešavanja u organizaciji TO Ulcinj. Veče povodom obilježavanja Dana nezavisnosti otvorio je crnogorski izvođač Edis Agić koji je dobro poznatim

Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE
Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE

Univerzum je pametni dizajn u kojem vlada sinhronicitet! Sva bića, sve životne forme i svi fenomeni su u njemu međusobno povezani i međuzavisni.  Ovo duhovno i naučno plemenito znanje nas uči kako da percipiramo

Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE
Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE

Sudija Osnovnog suda u Ulcinju Artan Kroma donio je presudu kojom je optuženog N.M. (38) oglasio krivim i osudio na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, zbog krivičnog djela razbojništvo. Riječ je o osobi

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”