Jevric: NASTAVLJA SE STABILNO POSLOVANJE JP „REGIONALNI VODOVOD“

Goran JevriqNajava slabije turističke sezone zbog krize izazvane pandemijom virusa Covid-19 će se odraziti i na poslovne rezultate Regionalnog vodovoda, ali vjerujemo da će opšti poslovni pokazatelji i u ovoj godini zadržati trend stabilnosti, kazao je u intervjuu “Glasniku Privredne komore” v.d. izvršnog direktora “Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje” Goran Jevrić.

“U cilju ublažavanja posljedica korona virusa, formirali smo multidisciplinarni krizni štab, koji je izradio tri moguća poslovna modela budućeg poslovanja Regionalnog vodovoda u zavisnosti od očekivanog trajanja epidemioloških mjera, odnosno prekida privrednih aktivnosti u Crnoj Gori usljed krize izazvane pandemijom. Predvidjeli smo mogući pad prihoda od 15 do 40 odsto”, rekao je Jevrić.

Prema njegovim riječima, tokom posljednjih nekoliko godina ova kompanija je bila izložena brojnim poslovnim izazovima, ali i pored toga uspjela je da ostvari rekordne prihode.

“Poslovni prihodi u posljednje četiri godine su čak za 100 odsto veći od do tada najboljih poslovnih rezultata. Realno gledano, mi smi ovu krizu dočekali spremni i za najveće poslovne izazove, ali sa druge strane očekujemo da će razvojni projekti čija je realizacija u toku dodatno obezbijediti stabilnost Regionalnog vodovoda kroz nove prihode koje ćemo imati nakon završetka tih važnih infrastrukturnih projekata”, ističe Jevrić.

Realizacijom planiranih projekata, dodaje on, unapređuje se i ambijent za dalji razvoj turističkog biznisa na Crnogorskom primorju.

“Mogao bih reći i da je poslovanje Regionalnog vodovoda tokom perioda krize bilo čak i intenzivirano, s obzirom da nas je proglašenje pandemije zateklo na početku velike razvojne faze, u punom zaletu na početku realizacije značajnih razvojnih projekata vrijednih 24 miliona eura koje nijesmo htjeli da prekidamo. Pored ove vrste doprinosa, kompanija je i finansijski pomogla NKT donirajući sredstva za nabavku neophodne medicinske opreme, a zaposleni u Regionalnom vodovodu su donirali dio plate na ime pomoći Nacionalnom koordinacionom tijelu”, objasnio je Jevrić.

Regionalni vodovod, tokom prvih šest mjeseci nije imao potrebu za državnim mjerama podrške na način na koji su one u ovom trenutku neophodne drugim privrednim subjektima.

“Regionalni vodovod je tokom prvog polugodišta ostvario povećanje u prodaji vode od 10 odsto u odnosu na količine utvrđene u ugovorima o isporuci koji su potpisani sa pet primorskih opština. Međutim, s obzirom na produženo djelovanje virusa i samim tim odloženo vraćanje u normalne poslovne tokove svih privrednih subjekata, analiziraćemo pažljivo realne potrebe Regionalnog vodovoda za moguću kreditnu podršku u narednom periodu, u cilju očuvanja likvidnosti preduzeća”, dodaje Jevrić.

On objašnjava da korona kriza nije uticala na njihove razvojne planove. Vlada Crne Gore je, ističe Jevrić, odobrila 24 miliona eura podrške kroz državne garancije za razvojne projekte koje realizuju u saradnji sa EBRD-om.

“Od projekata bih izdvojio zavšetak prve faze građenja Regionalnog vodovoda spajanjem posljednje primorske opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod. Vrijednost investicije iznosi oko dva miliona eura. Zatim početak radova na drugoj fazi izgradnje regionalnog vodovodnog sistema, gdje u saradnji sa Upravom za saobraćaj koja gradi moderni bulevar sa četiri trake na trasi Jaz-Aerodrom Tivat, Regionalni vodovod uporedo postavlja 15 km novog cjevovoda inve stiranjem oko 10 miliona eura, čime povećavamo kapacitet regionalnog vodovodnog sistema za opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi za oko 120 odsto, zbog sve veće potražnje za vodom u tim opštinama usljed novih turističkih projekata”, objasnio je Jevrić.

Kao najvažniji i najveći projekat izdvojio je rješavanje višedecenijskog problema nedostatka vode za piće na oko 30 odsto teritorije u opštini Bar, ukupne vrijednosti oko 12 miliona eura.

“Ono što je najvažnije od ovih ulaganja u infrastrukturu direktne benefite ostvaruje oko 20.000 porodica u pet opština na Primorju: u Baru, Herceg Novom, Ulcinju, Tivtu i Kotoru, na čijim će česmama poteći ispravna voda za piće visokog kvaliteta što će doprinjeti većem kvalitetu života, ali i omogućiti bolji razvoj turizma. Želimo uspostaviti standard za sve buduće investicije u infrastrukturne projekte i tome smo zaista svi u Regionalnom vodovodu posvećeni, a podrška koju je Vlada pružila za navedene razvojne projekte je za nas i mene lično dodatni podstrek da istrajemo”, zaključio je Jevrić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

U srijedu sjednica Skupština opštine: PODSTICAJNE MJERE ZA POLJOPRIVREDU, ODLUKA O ZARADAMA…
U srijedu sjednica Skupština opštine: PODSTICAJNE MJERE ZA POLJOPRIVREDU, ODLUKA O ZARADAMA…

Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ardijan Mavriq sazvao je za narednu srijedu, 29.03.2023. godine, prvu sjednicu prvog redovnog zasjedanja lokalnog parlamenta koja će se održati u Velikoj sali Skupštine

Maštaš da otputuješ u svemir? Sada imaš priliku
Maštaš da otputuješ u svemir? Sada imaš priliku

Da li ste ikada zamišljali sebe u kosmičkom odijelu, da otputujete u svemir i koračate neistraženim planetama? Ako si jedan od nas sanjalica i želiš da posmatraš planete iz ptičje perspektive, predstavljamo

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE
Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji

Ulcinj: NOVIM HOTELOM NA SUKI UPRAVLJAĆE „HILTON“
Ulcinj: NOVIM HOTELOM NA SUKI UPRAVLJAĆE „HILTON“

Kompanija “Royal“ iz Prištine, koja će graditi hotel na Suki, dogovorila je da operater tog objekta bude čuveni hotelski brend „Hilton“, saznaje Portal Ul-info. Premijer Dritan Abazović izjavio je u utorak

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 24. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: -u terminu od 8:00 do 15:00 sati: Zoganje, Donja Briska Gora,