JP “Regionalni vodovod”: Razmatramo mogucnost gradnje fabrike za flasiranje vode

 

Goran Jevriq“Regionalni vodovod razmatra mogućnosti izgradnje fabrike za flaširanje vode, uz dodatnu analizu mogućnosti diversifikacije proizvodnje uklučenjem opreme za proizvodnju piva i hladnih čajeva”, saopštio je izvršni direktor Regionalnog vodovoda, Goran Jevrić.

„Imajući u vidu da izdašnost izvorišta Bolje sestre pruža mogućnost zahvatanja znatne količine vode za potrebe flaširanja vode, a da se ne dovodi u bilo kakav rizik javno snabdijevanje vodom crnogorskog primorja, razmatraju se mogućnosti izgradnje fabrike za flaširanje vode“, naveo je Jevrić u Viziji razvoja Regionalnog vodovoda do 2025. godine, dostavljenoj agenciji Mina-business.

On je kazao da su preduslovi za realizaciju tog projekta realni, dok je neophodno da Skupština okonča proceduru usvajanja planske pretpostavke za područje Skadarskog jezera, kako bi Regionalni vodovod bio u prilici da dobije urbanističko-tehničke (UT) uslove za početak izgradnje fabrike vode.

„Izvorište Bolje sestre koje se koristi za regionalno snabdijevanje crnogorskog primorja je ujedno i jedino regionalno izvorište u Crnoj Gori. Voda ovog podzemnog izvora je izuzetnog kvaliteta i ispunjava uslove za flaširanje vode kako prema Uredbi o klasifikaciji i kategorizaciji voda Crne Gore, tako i prema EU direktivama“, rekao je Jevrić.

Kvalitet vode su potvrdile strane laboratorije Institut Technologiezentrum Wasser iz Karlsruea iz Njemačke i beogradski Biološki institut “Siniša Stanković”.

Imajući u vidu da je i pored povećanog stepena iskorišćenosti sistema za 70 odsto tokom posljednjeg perioda, on i dalje na godišnjem nivou manji od 30 odsto, prema riječima Jevrića, jasno je da su sasvim održive projekcije kreiranja mogućnosti korišćenja kapaciteta izvorišta Bolje sestre u komercijalne svrhe, odnosno plasmana vode za piće na strano tržište.

„U tom smislu, ove mogućnosti su u više navrata prezentovane stranim firmama, kako u direktnim kontaktima, tako i putem međunarodnih aktivnosti Vlade, drugih državnih institucija i Privredne komore (PKCG)“, dodao je Jevrić.

U cilju realizacije tog projekta, Regionalni vodovod je izradio idejni projekat, kao i elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, čime su eventualnom investitoru obezbijeđeni preduslovi za početak realizacije investicije projektovane vrijednosti oko 16 miliona EUR.

„Zahvaljujući realizovanim aktivnostima tokom posljednjih godina, danas je Regionalni vodovod mnogo bliži realizaciji ovog projekta, te bi, u slučaju konkretnog interesovanja poslovnog partnera, bili u situaciji konkretno pokrenuti aktivnosti na realizaciji i ovog važnog razvojnog projekta, koji prevazilazi značaj samog preduzeća i finansijskih benefita“, zaključio je Jevrić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

U srijedu sjednica Skupština opštine: PODSTICAJNE MJERE ZA POLJOPRIVREDU, ODLUKA O ZARADAMA…
U srijedu sjednica Skupština opštine: PODSTICAJNE MJERE ZA POLJOPRIVREDU, ODLUKA O ZARADAMA…

Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ardijan Mavriq sazvao je za narednu srijedu, 29.03.2023. godine, prvu sjednicu prvog redovnog zasjedanja lokalnog parlamenta koja će se održati u Velikoj sali Skupštine

Maštaš da otputuješ u svemir? Sada imaš priliku
Maštaš da otputuješ u svemir? Sada imaš priliku

Da li ste ikada zamišljali sebe u kosmičkom odijelu, da otputujete u svemir i koračate neistraženim planetama? Ako si jedan od nas sanjalica i želiš da posmatraš planete iz ptičje perspektive, predstavljamo

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE
Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji

Ulcinj: NOVIM HOTELOM NA SUKI UPRAVLJAĆE „HILTON“
Ulcinj: NOVIM HOTELOM NA SUKI UPRAVLJAĆE „HILTON“

Kompanija “Royal“ iz Prištine, koja će graditi hotel na Suki, dogovorila je da operater tog objekta bude čuveni hotelski brend „Hilton“, saznaje Portal Ul-info. Premijer Dritan Abazović izjavio je u utorak

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 24. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: -u terminu od 8:00 do 15:00 sati: Zoganje, Donja Briska Gora,