Kakvu opciju imaju pušači: Sve veći interes za strategije smanjenja štetnosti duvana

Bilo da izbacujete slatkiše ili brzu hranu iz ishrane, smanjujete skrolanje po telefonu, ili da ostavljate cigarete, važno je da svakom oslobađanju od loših navika pristupite temeljno kako biste proizveli dugoročni efekat.

Svaka velika odluka ovakve vrste desi se samo onda kada ste zaista spremni za promjene.

U svijetu trenutno ima više od milijardu pušača i iako statistika pokazuje da se globalna prevalenca pušenja smanjuje, ukupan broj pušača ipak ostaje na visokom nivou s obzirom na rast populacije. Takođe, prakse pokazuju da rigorozne mjere u najvećem broju slučaja neće natjerati ljude da promijene svoje učestale navike.

Ono što se pokazalo kao moguće rješenje je koncept smanjenja štete.

Ignatios Ikonomidis, profesor kardiologije na Nacionalnom i Kapodistrijanskom univerzitetu u Atini i predsjednik Međunarodne asocijacije za kontrolu pušenja i smanjenja štete (SCOHRE) nedavno je na šestom naučnom Samitu „Novi proizvodi, istraživanje i politika“ ukazao upravo na manje štetne duvanske alternative čiji je suština u smanjenju štete.

„Novi bezdimni alternativni proizvodi sadrže i emituju manje toksičnih supstanci u poređenju s tradicionalnim cigaretama, što budi sve veći interes za strategije smanjenja štetnosti duvana“, rekao je Ikonomidis.

 

Koje su osnovne karatkeristike novih bezdimnih alternativnih proizvoda?

Inovativne bezdimne alternative karakteriše, prije svega, to što ne sagorijevaju duvan, već ga zagrijavaju. Ove inovacije predstavljaju kontinuirani doprinos nauke u borbi protiv duvanskog dima, koji je poznat kao glavni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem. Duvanski dim sadrži više od šest hiljada materija, od kojih je 100 klasifikovano kao štetno ili potencijalno štetno.

Bezdimne alternative, izbjegavajući sagorijevanje i stvaranje dima, emituju znatno niže nivoe štetnih materija u poređenju s konvencionalnim cigaretama.

Ovo predstavlja bolju opciju za odrasle pušače koji ne odustaju od pušenja, usklađujući se s principom smanjenja štetnosti od pušenja.

Važno je napomenuti da bezdimne alternative iako predstavljaju boljiizbor u odnosu na nastavak pušenja cigareta, takođe oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost. Najbolji izbor koji svaki pušač može donijeti za sebe je da se u potpunosti odrekne duvana i nikotina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Velika pobjeda “Otrant Olympica“: NA NAJLJEPŠI NAČIN ZAVRŠILI PRVI DIO TAKMIČENJA
Velika pobjeda “Otrant Olympica“: NA NAJLJEPŠI NAČIN ZAVRŠILI PRVI DIO TAKMIČENJA

U derbiju posljednjeg kola prvog dijela takmičenja „Otrant Olympic“ je rezultatom 3:1 nadigrao direktnog rivala u borbi za viši rang, ekipu “Podgorice”. U lijepoj amtosferi izabranici Dejana

Savjet za reviziju PUP Ulcinja: Elektrana i zaštićeno područje ne idu zajedno
Savjet za reviziju PUP Ulcinja: Elektrana i zaštićeno područje ne idu zajedno

Nakon uvida u korigovani Nacrt izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj, Savjet za reviziju ovog planskog dokumenta daje negativno mišljenje, navodi se u zaključku Savjeta, koji prenosi

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. decembra, bez struje biti sljedeća naselja: – u terminu od 07:30 do 15 sati:

Monstat: KRENUO POPIS U ULCINJU, EVO KOJA SU PITANJA
Monstat: KRENUO POPIS U ULCINJU, EVO KOJA SU PITANJA

Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori počeo je danas, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku su već na terenu. Popisivači će, kako prenosi Standard, biti narednih dana

Crveni krst: U ponedjeljak akcija dobrovoljnog davanja krvi
Crveni krst: U ponedjeljak akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Ulcinj organizuje u ponedeljak 4. decembra, akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama JU SMŠ “Bratstvo-jedinstvo” Ulcinj. Akcija će biti održana od 9:00 do 13:00 časova. Budi heroj, poručuju