KOMUNIKACIJA MEĐU PRIPADNICIMA RAZLIČITIH KULTURA

U sklopu projekta „Osnaživanje mladih u promovisanju dijaloga i tolerancije“, ulcinjska NVO Novi Horizont je održala četvrtu po redu radionicu na temu Interkulturalni dijalog”.

Na ovom trening modulu za tridesetak mladih iz Ulcinja i Bara, koncept interkulturalnosti je obrađen iz različitih aspekata kao što su: kultura i interkulturalnost, da li je tolerancija interkulturalnost, šta znači biti interkulturalan, šta je interkulturalno učenje kao i zašto je pojam raznolikostivažan za integracione društvene procese.

Učesnici radionice su imali priliku da se upoznaju i sa praktičnim primjerima interkulturalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, kulturnim vrijednostima američkog društva, te uticaju imigracije na američku kulturu.

U dinamičnoj razmjeni stavova, srednjoškolci su razmatrali i diskutovali  razlike između multkulturalnosti i interkulturalnosti, ciljeve interkulturalnog dijaloga, granice ne“ i „tuđe“ kulture, razloge zbog kojih Njujork zovu svjetskom prijestonicom interkulturalnosti, itd.

U tom kontekstu, interesantna ilustracija je bio podatak da se u Njojrku danas govori čak 800 jezika, a da je Kvins apsolutni rekorder po tome što se u ovom dijelu Njujorka, površine 280 kvadratnih kilometara, govori 180 jezika.  

U osvrtu na aspekte kulturnog života mladih u SAD danas, kao ključne komponente istaknuti su ukorijenjenost u globalnu kulturu, kulturna raznolikost i omladinski aktivizam, koji je duboko ukorijenjen u američku tradiciju volonterizma.

Kao istaknuti primjer preplitanja volonterizma i interkulturalnosti u SAD, pomenuta je i najveća svjetska volonterska humanitarna organizacija organizaciji Lions Clubs International, koja je oformljen au Čikagu 1917. godine.

Za uspješnu interakciju grupe, motivaciju i kvalitetnu dvojezičnu komunikaciju, pobrinuli su se predavač, novinar iz Bara Radomir Petrić, i facilitatorka programa Sabra Decević iz Tuzi.

Radionici su prisustvovale Suzanne Schaefer, zamjenica šefa odjeljenja za medije, kulturu  i obrazovanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i njena saradnica Silvija Marniković.

Glavni cilj ovog projekta koji traje deset mjeseci, jeste da podstakne efektivnu saradnju mladih iz Ulcinja i Bara, razbije predrasude i barijere u komunikaciji, kao i da poveća njihova znanja i vještine za aktivno učešće u lokalnim inicijativama, omladinskim politikama i društvenim procesima.

Projekat se realizuje uz podršku Američke ambasade u Podgorici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA
Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA

U prostorijama Centra za socijalni rad – Područna jedinica Ulcinj u petak je uz pomoć humanih ljudi, donatora (privrednika) iz opštine Ulcinj, adaptirana posebna prostorija koja će se koristiti za

CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa
CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa

Ukoliko bez dozvole gradite objekat koji ugrožava najvažniju koloniju ptica u Ulcinju – ništa ne brinite,  tu su crnogorske institucije da zdušno podrže nelegalni rad! Veoma jasnu i glasnu poruku

Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU
Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU

Ulcinj je najstariji grad na Jadranu. Na njegovoj teritoriji nalaze se dva antička grada: ulcinjski Stari grad i Šas (Svač). I oni su vazda bili interkulturni, što je najveći društveni kapital ove opštine.

Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE
Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE

Učenici ulcinjskih osnovnih i srednjih škola su u četvrtak u Velikoj sali Opštine Ulcinj prisustvovali edukativnoj radionici na temu “Sve što nijesmo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode”.

TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA
TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi 2826 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, odlična je posjeta u hotelima, gdje je evidentirano 1.876 turista, dok je u privatnom smještaju