Konačno dolaze bolji dani za Solanu: KREĆE SANACIJA, USKORO NOVI UPRAVLJAČ

Dokument koji je neophodan za sanaciju ulcinjske Solane, odmah po stupanju na dužnost , potpisao je direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Vladimir Martinović, što je on potvrdio u izjavi za RTCG. Njegov prethodnik Aleksandar Bulatovićsmijenjen je krajem oktobra, nakon što je označen kao osoba koja koči radove na Solani za koje je novac obezbijeđen iz stranih donacija.

Od kada se ne proizvodi so, nije jednostavno održati bogatstvo živog svijeta. Nasuprot idiličnih slika flamingosa i čaplji, sa jedne strane, na drugoj strani Solana izgleda ogoljeno i napušteno.

Nema tračnica, dresina, mašina, vagona – devastirana imovina je kao staro gvožđe rasprodata do 2020. godine, za cijenu višu od one koja je u privatizaciji plaćena za fabriku i preko 15 miliona kvadrata zemljišta. Nakon 86 godina, bio je to kraj fabrike soli.

No, nije bio kraj za Solanu, jer je već trajala i traje borba za očuvanje zaštićenog područja. Bez dotoka slane vode nestaje hrana za ptice.

Solana upisana kao državno vlasništvo

Najvažniji iskorak bilo je vraćanje Solane u državno vlasništvo, što se u junu ove godine i dogodilo.

Premijer Dritan Abazović izjavio je da je nezabilježen slučaj do sada da je državi vraćena imovina vrijedna 200 miiona eura. On tvrdi da rješavanje imovinsko pravnih odnosa znači da država može nesmetano da pregovara o vraćanju proizvodnje i života na tom području.

“Glavni kamen spoticanja bila je vlasnička struktura. Mi smo zahvalni jer se to pitanje riješilo. MAVA fondacija je u tom trenuku odlučila da preko CZIP-a donira Vladi Crne Gore 500 hiljada eura. Mi smo odmah počeli kroz radno tijelo da radimo ne samo na projektu sanacije, već i drugim problemima u vezi sa Solanom”, kaže direktorica CZIP-a Jovana Janjušević.

Nabavljena je pumpa vrijedna 130 hiljada eura, bagera vrijedan 160 hiljada eura, počela je izrada geodetske podloge vrijedne 90 hiljada eura, a počinje i izrada projektne dokumentacije.

Janjušević ističe da u trenuku kada dolazime do podnošenja zahtjeva za dozvolu, Nacionalni parkovi, odnosno tadašnji direktor Aleksandar Bulatović odbija da potpiše taj dokument.

“Takav akt značio je ne samo da nema sanacije Solane, već da Crna Gora mora da vrati oko 200 hiljada eura”, navodi Janjušević.

Nakon što iz nevladinog sektora najavljuju krivičnu prijavu, Bulatović je smijenjen, a novopostavljeni direktor odmah potpisuje zahtjev.

Nacionalni parkovi Crne Gore još uvijek upravljaju Parkom prirode Solana, a direktor tog preduzeća Vladimir Martinović kaže da je to jedan od njegovih prioriteta, te da je potpisani dokument poslat Agenciji za zaštitu životne sredine.

Uskoro novi upravljač

Do kraja godine Solana bi trebalo da dobije novog upravljača. Veliki je iskorak i što je prije dva mjeseca opština Ulcinj osnovala Sekretarijat za poljoprivredu, ruralni razvoj ekologiju. To je adresa koja će u saradnji sa Vladom Crne Gore biti ključ upravljanja Solanom.

“Sada nema izgovora. Opština Ulcinj je formirala radnu grupu, slijede izmjene i dopune Odluke o osnivanju Parka prirode, ugovor između Opštine Ulcinj i Vlade Crne Gore o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću, a krajnji cilj je ponovnio pokretanje proizvodnje soli”, kaže za RTCG Zećerije Sulejmani, sekretarka Sekretarijata za poljoprivredu, ruralni razvoj ekologiju.

Sulejmani ističe da je će se otvoriti nove mogućnosti za dobijanje donacija, ali je najbitnije pronaći strteškog investitora.

Ona napominje da su nevladine organizacije napravile veliki posao, a da kvaliteno treba osmisliti i turističku valorizaciju Solane.

“Vjerujem da imamo ljude koji su prepoznali značaj Solane. Ne možemo da očekujemo da imamo kapaciteta, jer su urušavani trideset godina, ali vjerujem da ima volje i da je krajnje vrijeme da se Ulcinjani bave ovom temom, naravno u saradnji sa Vladom Crne Gore, jer je ovo područje od medjunarodnog značaja koje iziskuje mnogo ulaganja”, kaže Zenepa Lika, čija je Fondacija dr. Martin Šnajder Jakobi, uz Centar za zaštitu i proučavanje ptica uradila lavovski posao u posljednjih sedam godina.

Lika ističe da je je NVO sektor dalje tu, da prate dalji razvoj situacije i da će pomagati gdje god treba.

Solana uslov za zatvaranje poglavlja 27

Situacija na Solani je ljetos bila takva da se u sred močvare stvorila suva stepa, u trenutku kada se na svjetskom nivou čini sve da se sačuvaju močvarna područja, čistači i tzv “sunđeri” prirode, brana od klimaskih promjena.

Od privatizacije je prošla 21 godina, od formalne zaštite, proglašenja Parka prirode za šta je borba trajala godinama, prošle su tri. Sa Solanom ništa ne ide brzo i lako, ali želja i nada postoje, saglasni su sagovornici RTV CG.

O važnosti govori i podatak da se od 65 aktivnosti koje se tiču zaštite prorode za zatvaranje poglavlja 27, čak 19 odnosi na ulcinjsku Solanu. No, nisu u pitanju samo za pregovori, jer obnavljanje Solane, osim za živi svijet kome je utočište, ima veliki značaj za ljude.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 9. decembra, u terminu 8 do 15 sati, bez struje ostati sljedeća naselja: dio naselja Kolomza, Pistula, Gač,

Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!
Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!

I kad mislite da ne može bolje, može. Bonus dobrodošlice u Meridianu je pojačan! Naime, od 01.09., svi novoregistrovani korisnici meridianbet.me sajta, biće nagrađeni sa 5€ bonusa i čak 200 besplatnih

GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića

U Ulcinju je, u hotelu “Nobel”, u utorak otvorena izložba slika “Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu su otvorili mr Amer Ramusović, direktor i glavni i odgovorni

Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori
Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori

Podgorica, 1. decembra– Httpool by Aleph i Meta najavili su da će ove dvije kompanije sarađivati u Crnoj Gori u okviru programa ovlašćenih prodajnih partnera kompanije Meta. Ovlašćeni prodajni partneri