Koronavirus: NOVA MUTACIJA VIRUSA ZABRINJAVA NAUCNIKE

“Još u prvim danima pandemije pokušao sam objasniti da će virus mutirati dok se bude širio svijetom. Nove mutacije mogu učiniti virus više ili manje opasnim za zdravlje zaraženih, ali mu također i omogućiti da se više ili manje efikasno širi među ljudima. Preliminarne naučne analize pokazale su da se u Velikoj Britaniji, čini se, pojavio novi soj virusa koji se širi možda i do 70% efikasnije od prve varijante s kojom smo se susreli”, napisao je na svom Fejsbuk profilu ugledni profesor i epidemiolog Igor Rudan.

Posljedično, kaže on, mjere koje su uspješno usporavale i zaustavljale prethodne sojeve neće biti dovoljne za usporavanje tog novog soja, koji se od sredine septembra vrlo brzo proširio Londonom i jugoistočnom Engleskom.Igor Rudan“Zbog toga je premijer Boris Džonson upravo objavio da London ide u TIER 4 tip lockdowna (zatvaranja) – najstroži mogući – sve do 30. decembra. Iako se nadao da će mjere koje su bile na stazi tijekom većine decembra omogućiti nešto opuštenije blagdane, bojazan oko novog soja virusa uslovila je novu promjenu strategije i ovakvu odluku”, zaključuje Rudan.

Glavni britanski epidemiolog Kris Viti je rekao da je došlo do “dramatičnog povećanja” broja slučaja zaraze od nove varijante i da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom.

“Trenutno nema naznaka da novi soj koronavirusa uzrokuje veću smrtnost niti da utječe na vakcinu i načine liječenja. U toku su hitna istraživanja koja bi to trebala i potvrditi”, dodao je Viti a prenosi BBC.COVID 19

Met Henkok, britanski ministar zdravlja je rekao da novi soj virusa, koji se širi brže od drugih varijanti nije opasniji, ali da se mora staviti pod kontrolu.

“Jedini način na koji to možete učiniti je ograničavanjem socijalnih kontakata i u osnovi, posebno u područjima sa visokim brojem zaraženih, svi treba da se ponašaju kao da možda imaju virus i to je način na koji možemo to staviti pod kontrolu i zaštititi ljude”, rekao je Henkok u nedjelju, prenosi CNN.

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je u ponedeljak da su fokusirani i kroz različite mehanizme međunarodne saradnje učestvuju u razmjeni informacija i intenzivno prate epidemiološka dešavanja povodom pojave novog soja koronavirusa, otkrivenog u Velikoj Britaniji.

Kazali su da će, u zavisnosti od daljeg razvoja epidemiološke situacije, ukoliko podaci i dokazi koji se budu akumulirali tokom narednih dana i sedmica jasno ukažu na potrebu, predložiti Ministarstvu zdravlja dodatne mjere koje bi spriječile importaciju i širenje novog genetskog soja koronavirusa.

“Ono što je za sada u potpunosti sigurno je da sve opšte i nespecifične protivepidemijske mjere imaju apsolutnu učinkovitost i protiv novog soja koronavirusa, a to su: nošenje maski, držanje distance, te izbjegavanje okupljanja i održavanje higijene ruku. Jedino istovremenim vođenjem i pridržavanjem pomenutih mjera možemo postići zadovoljavajuće rezultate i suzbiti dalje obolijevanje od ovog i svih potencijalnih drugih izmjena koronavirusa”, saopšteno je iz Instituta.

 


(Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Infoterapija u doba korone”, koji sprovodi NVO “Ul info”, a koji je dio projekta “Promocija medijske i informacijske pismenosti i jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu”, koji realizuju Albany Associates, Institut za medije Crne Gore i Mediacentar Sarajevo.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine