Lika: Pokrenuta inicijativa brendiranja „Ulcinj – grad ptica“, uz postavljanje 20 kućica za ptice 

Povodom Svjetskog dana ekologije, koji se obilježava 22. Februara, MSJA je uz podršku JU OŠ „Maršal Tito“, za đake petog razreda organizovala prezentaciju na ovu temu. Ovo je bio i lijep povod da se đacima (15 đaka iz odeljenja albankog jezika i 15 đaka crnogorskog odeljenja) približi ideja koju smo planirali, a to je brendiranje Ulcinja kao grada ptica, tako što smo odlučili da postavimo kućice za tri vrste ptica:  Ćuk, Velika i Plava sjenica.

Tokom prezentacije učenici su imali mogućnost da se na interaktivan način upoznaju sa opisom  „ekologije“ , i naravno sa odabranim vrstama ptica, za koje smo obezbjedili kućice.

Postavljanje kućica u jezgru grada ima za cilj da aktivno uključi mlađe generacije u zaštiti životne sredine, da ih senzibiliše o promjenama koje je ljudski faktor prouzrokovao, kao što je prekomjerna izgradnja i neplanska urbanizacija i samim tim sužavanje prostora za životinje, u ovom slučaju ptice, kao i da konkretno ukaže na značaj koji ptice imaju na kvalitetniji život ljudi. Ujedno , željeli smo djeci da ukažemo i šta mi možemo da uradimo kako bi smo ublažili gubitak njihovog prostora, a istovremeno da uživamo slušajući njihovo cvrkutanje i posmatrajući njihov let.

Društvo MSJA je doniralo gradu 20 kućica za ptice, od kojih je 10 postavljeno na dionici od zelene površine ispred zgrade Opštine Ulcinj,  duž Bulevara Skender Beg preko Ploče do Pristana (preko puta Holegra).

Akciji je prisustvovalo 23 učenika, zajedno sa direktoricom JU OŠ „Maršal Tito“ Medinom Čoba i nastavnicom Feridom Hajdinaga. Kao dodatna motivacija da se aktivno uključe u brigu i njegu, MSJA je objavila i nagradnu igru za učesnike ove akcije.

Naime, prvi đak koji uoči i prijavi MSJA da je kućica „naseljena“ dobija kao poklon jedan primjerak kućice za ptice za svoju baštu, dok će drugi i treći đak kao nagradu dobiti knjigu „Crna Gora između planina i mora pejzaž i biodiverzitet “ koju je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Akciju su podržali i Služba zaštite i spašavanja Ulcinj, Odjeljenje bezbijednosti Ulcinj, mladi sportistiti KK Ulcinj 1976, kao i MSJA volonteri. Događaju su se pridružili i predsjednik Opštine Aleksandar Dabović sa saradnikom Artanom Osmanijem.

Raduje nas činjenica da je predsjednik pokazao veliko interesovanje da zajedno pokrenemo i izradu logoa „Ulcinj grad ptica“. Narednih dana ćemo na zajedničkom sastanku dogovoriti sve detalje kako bismo u što kraćem roku napisali i objavili konkurs.

Zajedno sa sportistima KK Ulcinj 1976 i Službom za zaštitu i spašavanje Ulcinj, narednog petka, u koliko vrijeme posluži, nastavlja se akcija postavljanje posljednjih 10 kućica za Ćuka na Meterizima i u Borovoj šumi – Pinješ.

Aktivnost je dio projekta “„Ulcinjska solana – zaštita, obnova i očuvanje ključne močvare za prirodu i ljude“ koju finansira MAVA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Pokrenut projekat selektivnog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada: ČIST TALAS JE OVOG LJETA U ULCINJU
Pokrenut projekat selektivnog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada: ČIST TALAS JE OVOG LJETA U ULCINJU

U Ulcinju će se ovog ljeta, u periodu od jula do septembra, realizovati ekološka inicijativa „Uhvati čist talas“, čiji je cilj uspostavljanje pravilnog sistema za upravljanje ambalažnim otpadom, prevencija

Ministarstvo: DO KRAJA GODINE ZABRANA UPOTREBE PLASTIČNIH KESA
Ministarstvo: DO KRAJA GODINE ZABRANA UPOTREBE PLASTIČNIH KESA

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma najavljeno je da će do kraja ove godine biti usvojen novi zakon o upravljanju otpadom. Kako je u Ulcinju danas rekao funkcioner u tom resoru

Bajraktari: U SEPTEMBRU KREĆE UREĐIVANJE VELIKE SKELE
Bajraktari: U SEPTEMBRU KREĆE UREĐIVANJE VELIKE SKELE

Ulcinj ima velike potencijale da postane atraktivna turistička destinacija, ocijenio je predsjednik te opštine Omer Bajraktari u Jutarnjem programu RTCG. Bajraktari je najavio realizacijunekoliko projekata

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. jula, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: -u terminu od 10:30 do 13:00

Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”
Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”

Iz Centra za kulturu saopšteno je da će u utorak 5. jula biti svečano označen početak „Ljetnje scene – Ulcinj 2022“. Otvaranje ovog festivala predviđeno je na Velikoj skeli, ispod zidina Starog grada,