Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE

Univerzum je pametni dizajn u kojem vlada sinhronicitet! Sva bića, sve životne forme i svi fenomeni su u njemu međusobno povezani i međuzavisni.  Ovo duhovno i naučno plemenito znanje nas uči kako da percipiramo svijet sa inspirativnom odgovornošću i poziva nas da gradimo interkultru – kulturu interbića, koja je sada naš jedini spas kako u Crnoj Gori tako i u svijetu.

Danas, 21. maja je Dan nezavisnosti Crne Gore i Svjetski dan kulturnog diverziteta za dijalog i razvoj. Kako je i predviđeno uzvišenom vizijom još 1991. godine i utemeljeno našim ustavom, bio diverzitet i kulturni diverzitet Crne Gore su njeno blago i njen zaštitni znak i pravac razvoja. Crna Gora je zemlja svih nas, naša i svjetska!

Crna Gora je odavno predvodnik uzvišenih vizija i vrijednosti. Sada je na nama da ih demonstriramo sa nadahnutom odgovornošću pred sobom i svijetom, i time se izdignemo iz gomile izazova do izvrsnosti i boljih mogućnosti za sve.

Crna Gora je mala ali je izuzetna! Uzdignućem Crne Gore do zemlje interkulture, Ona bi postala regionalni i svjetski model plemenitijeg, humanijeg razvoja.

Za to Crnoj Gori trebaju osviješteni ljudi vaseljenskom naukom i duhovnošću. Treba nam nova priča, nova kolektivna slika i orjentacija, nova socio-kulturna i ekono-politicka paradigma. Crnoj Gori treba novi kulturni – etički i estetički – kod za budućnost!

Kako Crnoj Gori tako i cijelom čovječanstvu treba novi proces društvenog učenja i novi društveni ugovor baziran na univeralnim ljudskim pravima i odgovornostima i univerzalnim humanističkim vrijednostima za mir, istinsku održivost i ljudsku bezbjednost za sve.

U vremenima kad većina svjetskih konflikta imaju kulturnu uzroke, posvetiti se zaštiti kulturnog diverziteta, uzajamnom razumijevanju i društvenoj koheziji, kooperaciji i integracijama je od vitalnog značaja. Povezivanje među kulturama, izgrađivanje povjerenja, i ko-kreiranje suživota, solidarnosti i su-odgovornosti za zajedničku budućnost su prijeko potrebni za mir, stabilnost, ekonomski razvoj kao i za razvoj ljudskog potencijala i sveopštu dobrobit.

Ovo je vizija koja je utkana u fondaciju Direktorata za interkulturalizam, prve institucionalne jedinice tog tipa u svijetu do sada, sa kranjim ciljem da plasira i brendira Crnu Goru kao zemlju interkulture. Rad Direktorata je zasnovan na integralnom pristupu opštoj ljudskoj bezbjednosti kao ispunjavanju osnovnih i univerzalnih ljudskih potreba, i društvenoj evoluciji kroz ostvarivanje ljudskog potencijala i aspiracija.

Naša zemlja ne treba više da bude pregovarački čip za potkusurivanje globalnih sila, već pregovarački sto za kulturnu diplomatiju, ljudsku bezbjednost, istinski održivi razvoj, mir i ljubav medju ljudima! Kako reče moj prijatelj, Mustafa Canka, samo je ljubav sila, sve drugo je nasilje.

Usred globalne ljudske patnje usljed svih oblika nasilja, svijetu treba revolucija empatije predvođena mladima kao društvenim umjetnicima koji svojom kreativnošću transformišu društvo. Umjetnost mladih će spasiti svijet!

Upravo sada, Crnu Goru treba usmjeriti ka budućnosti koja je vođena nadahnutom naukom, planetarno svjesnom mladošću, kreativnim preduzetništvom, interkulturalizmom, ekološkim patriotizmom, sviješću o dragocjenosti prirodne sredine i društvene solidarnosti, mirotvorstvom i univerzalnim humanim vrijednostima.

Futuristička Crna Gora se sada stvara i mora imati kreativnu ekonomiju, inovativno preduzetništvo, uslove za samo-aktualizaciju i ostvarivanje ličnog i kolektivnog potencijala, planetarno osvješćivanje, etičke društvene norme i humani kulturni kod za novu paradigmu ljudskog razvoja.

Crna Gora je strateški značajno raskršće između istoka i zapada, sjevera i juga – kao takav žljeb i vitalni živac može biti najbolji stabilizator i umiritelj. Zaštititi njenu suverenost, plasirati je kao zemlju interkulture i solidarnog suživota je nužno. Svima nam treba zelena, mirnodopska, interkulturalna, inkluzivna, inovativna Crna Gora fokusirana na mlade, budućnost i planetarno buđenje i regeneraciju.

Mi možemo biti zemlja budućnosti koja već sada živi svoje najljepše mogućnosti – sve ono sto etika nalaže da je vrijedno ljudskog života – što je univerzalno dobro, lijepo i istinito.

Kao inkluzivno društvo, univerzalna zemlja, model interbića bili bi smo dostojni 21. vijeka u kojem naš opstanak zavisi upravo od interkulture, društvene kohezije i jedinstva.

Svi smo mi ovdje naši. Mi smo jedna ljudska familija, međusobno vitalno povezana i međuzavnisa, i mi jedni drugima pripadamo. U tom pripadanju, ljubav nije sentiment već stvaralačka sila, naše alfa i omega – izvorište, utočiste i cilj! Ljubav prema bližnjem svom je najviši mandat!

A mandati Crne Gore su blisko povezani sa svjetskim i naročito danas smo pozvani da zauzmemo mjesto za svjetskim stolovima. Biti suveren znači biti zreo u svojoj odgovornosti da se služi univerzalno uzvišenom dobru. U ovom trenutku nacionalnom i globalnom, išta manje od toga je pogubno po svakog pojedinca, svaku zajednicu i cijelu zemlju.

Nemojmo biti djeca, kao što reče Elison Nepi (Alison Nappi) moja prijateljica pjesnikinja sa drugog kraja svijeta,koja su pojela svoju majku a onda je dozivali da ustane i da nam napravi večeru.

Kad čovjek i zemlja imaju viziju, imaju i svrhu i pravac. Kad ima ljudske sloge, ima i svijetle budućnosti. Na nama je da investiramo dobru volju, znanje, zahvalnost što živimo u rijetko lijepoj i darežljivoj zemlji i da zajedno, ljudski čuvamo naš dom – što će reći da vrednujemo sve sa pravim vrijednostima po kojima se blago ne rasprodaje; naša kuća se održava čistom; djeca se uče časnosti i ljubavi prema svim božjim stvorenjima; život je ljepši kad je svima dobro; budućnost naše djece se ne zadužuje; i djeca svih nas se šalju u svijet da bi se oplemenjena vratila sa spoznanjem da jedni drugima pripadamo a svi velikoj interkulturnoj familiji čovječanstva.

U to ime i za takav mandat je UNESCO 2001. usvojio Univerzalnu deklaraciju za očuvanje kulturnog diverziteta, a 2002. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija proglasila 21. maj za Svjetski dan kulturnog diverziteta za dijalog i razvoj!

Vjerujem da je Crna Gora bila vizionarska i preteča ovih inicijativa, a ne obratno. Mi znamo kako da prednjačimo u viziji i vrijednostima. A sada je vrijeme za ostvarivanje i građenje svoje zemlje. Nema se vremena za defetizam, negativnosti, razmirice, dangubljenje, kockanje sa vremenom i životnom energijom. To je sada pogubno.

Stvoreni smo za ova vremena. Svako vrijeme stvara čovjeka po svojoj mjeri. Neka naša mjera bude interkulturni dijalog kojim ćemo učiti jedni sa drugima kako u strašnim vremenim na strašnom mjestu postojati i postati plemenitiji, ispunjeniji, nadahnutiji. Krize su najveće i jedinstvene mogućnosti za uzdignuće. Ko ima srčanosti da postoji u oku urgana i opstane kao stub vjere u ljudsko izdignuće, sa spoznanjem da je ljudski duh veći, viši od okolnosti, poznaće se upravo sada. To crnogorski duh dobro zna.

U našoj zemlji obilja i na našoj planeti obilja, kako možemo da dozvolimo da nam neko bude gladan?

U našoj zemlji mnogih zajednica i na planeti od 8 milijardi ljudi, kako možemo da dozvolimo da neko bude ostavljen, da pati sam, da se ne upoznajemo i da ima usamljenih?

U našoj zemlji i na našoj planeti zadivljujuće ljepote diverziteta, kako možemo dozvoliti da ne vidimo čuda i ne postanemo svjetsko čudo!

Crna Goro, srećan Ti dan Tvog uzdignuća! Ljepoto Majko sve ljudstva, Bog Ti dao mahove! Da je vječna, a Mi vrijedni da bi zavrijedili Nju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

NVO Green Home: Uskoro edukativni biodiverzitetski kamp – Delta Bojane
NVO Green Home: Uskoro edukativni biodiverzitetski kamp – Delta Bojane

NVO Green Home sa zadovoljstvom najavljuje organizaciju biodiverzitetskog edukativnog kampa na području delte Bojane. Kamp će biti održan u periodu od 24. do 28. juna ove godine. Biodiverzitetski kamp

Živković: Ogriješili smo se u prethodnom periodu o Ulcinj i Ulcinjane
Živković: Ogriješili smo se u prethodnom periodu o Ulcinj i Ulcinjane

Na Opštinskoj izbornoj konferenciji DPS Ulcinj birao je članove Opštinskog odbora. Konferenciju je otvorio predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković. Kako je saopšteno iz stranke, nakon

Ulcinjska Gimnazija u programu NASA: OTVORENE VELIKE MOGUĆNOSTI ZA NAPREDOVANJE UČENIKA
Ulcinjska Gimnazija u programu NASA: OTVORENE VELIKE MOGUĆNOSTI ZA NAPREDOVANJE UČENIKA

Dvije škole iz Crne Gore će postati dio velike porodice od preko 40.000 škola uključenih u GLOBE program kojim upravlja NASA, uz podršku Nacionalne naučne fondacije, Nacionalne uprave za okeane i atmosferu

Morsko dobro: NA SVIM LOKACIJAMA U ULCINJU VODA ODLIČNOG KVALITETA
Morsko dobro: NA SVIM LOKACIJAMA U ULCINJU VODA ODLIČNOG KVALITETA

Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode za kupanje na crnogorskom primorju u sezoni 2024. godine, koji realizuje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u potpunosti je usklađen

TO: U ULCINJU BORAVI GOTOVO 6.000 PRIJAVLJENIH GOSTIJU
TO: U ULCINJU BORAVI GOTOVO 6.000 PRIJAVLJENIH GOSTIJU

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi nešto manje od šest hiljada gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, najviše gostiju je evidentirano u privatnom smještaju, 3.092. Veoma