M. Canka: O PROSTORU RODE DA TI POJEM

Jedan od najpoznatijih turizmologa Švajcarac Žost Kripendorf je jednom prilikom kazao da opština nipošto ne smije ispustiti iz ruku upravljanje prostorom. „To je najdjelotvornije sredstvo razvoja i ono mora svakako ostati u rukama lokalne samouprave kako bi se razvoj usmjeravao u korist domicilnog stanovništva“, rekao je on.  Ta poruka kao da je upućena nama, danas i ovdje.

Jer, jedino što Ulcinj ima je upravo ovaj prekrasan, jedinstven prostor.

A precizna računica pokazuje da tek četiri odsto prostora na čitavom Crnogorskom primorju nije iskorišćeno. Ulcinj, Buljarica i Jaz, samo je to ono što crnogorska Vlada može još da ponudi stranim investitorima.

To je razlog enormnog interesovanja za kupovinu prostora u našem gradu. Milioni se ulažu u kupovinu raznih nekretnina, gotovo svakodnevno se priča o tenderima za Veliku plažu, Adu i Valdanos, počela je rasprodaja Maslinade, a, evo, i Pinješa sa sjeverne strane.  Nigdje na svijetu se, zaista, tako bahato ne otuđuje zemlja.

I Nacrt novog prostornog plana države legalizuje intenzivnu gradnju. Taj dokument je usvojila Vlada i uputila na usvajanje Skupštini, iako se on kosi sa strategijom održivog razvoja, za koji se zvanična Crna Gora deklarativno zalaže.

A nema održivog razvoja tamo gdje se ništa ne ostavlja budućim generacijama. Gdje grupa gladnih i neobuzdanih hoće sve da pojede.

Te velike apetite ilustruje podatak da se kapacitet ležajeva u turizmu želi povećati za još tri puta. I to u gradu koji već ima preko sto hiljada ležajeva. To bi zagušilo ionako pretrpanu obalu, a umjesto visokog turizma, definitivno bismo bili osuđeni na masovni turizam. Neukrotivi rast kapaciteta pojeo bi zelene površine i plaže. Svi već sada, valjda, vidimo da ima veoma malo slobodnog mjesta za kupanje na čitavoj Velikoj plaži u julu i avgustu. A to bi zahtjevalo izgradnju dodatne infrastrukture, znatno više struje, vode, saobraćajnica.

To je u suprotnosti i sa Master planom, kao i sa preporukama UNDP-a i ostalih svjetskih organizacija koje vode računa o očuvanju životne sredine. Jer, ljepote ovoga grada nijesu samo naše. One su dio Mediterana i čitave planete. A to podrazumijeva odgovornost.

Nama, dakle, trebaju ekonomski rast, nova radna mjesta i moderni turizam, ali nam, prije svega, treba održivi razvoj i zaštita prirode. Filozofija brze zarade prijeti da raznese sve. Divlji biznis i profit ovih naših domaćih tajkuna i baćuški suvereno vladaju. Stoga oni sve čine da, dok još traje ovo stanje programiranog haosa, raznesu resurse. I, naravno, razruše staru strukturu grada.

Na kraju, ali ne manje značajno: antički i srednjevjekovni ljudi su vješto baratali geomantijom, naukom o harmoničnom životu čovjeka, prostora i prirode, što dokazuju još uvijek impresivne građevine iz toga doba kao što su piramide, grčki hramovi, srednjovjekovne katedrale, naš Stari grad. Takve građevine imaju svoje duboke temelje u poznavanju Mudrosti prirode. Savremen način života i arhitektura ne uzimaju u obzir upravo taj najvažniji element. Zbog ovog nekontrolisanog trošenja prostora sve je manje podrške prirode za zdrav i harmoničan život. I mislim da svi to osjećaju. Zato je odgovornost svih u ovom gradu, naročito trenutnih vlastodržaca, i pred Bogom i pred ljudima, zaista ogromna! (Komentar je objavljen u martu 2007.g.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine