M.Spuza: MINISTAR IMENOVAO PARTIJSKE DIREKTORE U ULCINJSKIM SKOLAMA

Muhamed Spuzha, Muho SpuzaProfesor Muhamed Spuzha uputio je otvoreno pismu ministru prosvjete Damiru Šehoviću.

Ministar prosvjete Crne Gore, g-din Damir Šehović nastavlja kursom svojih prethodnika, gospode Slavoljuba Stijepovića, Sonje Vlahović i Predraga Boškovića, sa ustaljenom praksom partijskog zapošljavanja (imenovanja) direktora u osnovnim školama u Ulcinju.
Takođe nastavlja kontinuitet nepoštovanja, odnosno nesprovođenja sudskih presuda čime se stavlja iznad istih.

Imenovanjem partijskog kolege za direktora u JU Osnovnoj školi „Bedri Elezaga“ u Vladimiru, opština Ulcinj i direktora JU Osnovne škole „Maršal Tito” u Ulcinju iz redova „Force“ nastavlja se dil političkih partija na vlasti u Ulcinju a samim tim demantuje i samog sebe.

Naime 09. 05. 2017. godine u nezavisnom dnevniku „Vijesti“ osvanuo je naslov „ NEĆU PARTIJSKE DIREKTORE, TRAŽIM SPOSOBNE“. U tom tekstu Ministar govori o „ reformama“ obrazovanja i dosadašnjim problemima, pa pored ostalog u tekstu ističe : „Kriterijum za izbor ( Direktora ) moraju biti rad i iskustvo“. Ministar još naglašava „da se prosvjetni resor zalaže za depolitizaciju u radu koja podrazumjeva profesionalno obavljanje obrazovne djelatnosti i u interesu učenika“. Lijepo rečeno, ali daleko od prakse i istine.

Ako je Ministar stvarno poželio istinsku reformu a ne kozmetičke promjene u vezi imenovanja direktora škola, imao je pozitivno iskustvo iz Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju iz vremena Ministra Backovića, kad je Direktora škole birao Školski odbor, uz prethodno pribavljeno mišljenje Nastavničkog vijeća (tajno glasanje ), Savjeta roditelja, Lokalne samouprave, te na kraju balade saglasnosti Ministra prosvjete. Takođe, sastav Školskih odbora treba depolitizovati i u njihove redove treba vratiti predstavnika lokalne smouprave.
Tako sam bio biran u drugom mandatu za Direktora u JU Osnovnoj školi „Boško Strugar“ u Ulcinju i to jednoglasno. Međutim, Ministar ne želi istinske reforme, već kozmetičke, jer samo na taj način doći će do partijskih kadrova, a ne istinskih i pravih, iskusnih i sposobnih rukovodioca vaspitno-obrazovnih ustanova, gdje nema političkog dila i podjele kolača.

Ministar je prilikom izbora i imenovanja direktora JU Osnovne škole „Maršal Tito“, namjerno napravio jedan „privid“, iako sam ga pismeno obavijestio prije mjesec dana, da nisu ispoštovane presude Osnovnog suda u Podgorici i Višeg suda u Podgorici koje su pravosnažne i izvršne i ispravi propuste njegovog prethodnika g-dina Predraga Boškovića, te poništi Konkurs koji je nezakonito objavio Školski odbor JU O. Š. „ Maršal Tito“ Ulcinj, izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata na Konkurs 13. 12. 2014. godine, kako sudovi nalažu, a ne kako je postupio g-din Bošković, pa NIJE IZVRŠIO IZBOR, iako u obrazloženju njegove odluke stoji „da kandidati ispunjavaju opšte i posebne uslove za Direktora“, te dovodi dotadašnjeg Direktora JU Osnovne škole „Bedri Elezaga“ iz Vladimira, mimo njegove volje i na insistiranje lokalnih čelnika OO DPS-a Ulcinj, pošto im se nisu dopali ili nisu odgovarali njihovim željama i ambicijama ili nisu bili politički podobni prijavljeni kandidati na tom Konkursu.

Kako je moguće da Odluka o imenovanju direktora u JU Osnovnoj školi „Maršal Tito“ bude legalna i legitimna, ako se ne sprovode sudske odluke o ponovnom izboru među prijavljenim kandidatima, koji ispunjavaju opšte i posebne uslove propisane Zakonom, kako Ministar Bošković konstatuje u obrazloženju presude, te Ministar NE VRŠI IZBOR, i dovodi drugog čovjeka iz druge škole za V D Direktora, te Izvršni sudija Osnovnog suda u Podgorici donosi Rješenje o izvršenju da u roku od 15 dana izvrši ponovni izbor među prijavljenim kandidatima a ukoliko se ne postupi po tom Rješenju izriču novčane kazne…, raspiše novi Konkurs i izabere kandidat.

Ja sam od 1977. godine u prosvjeti, prešao sam brojne reforme, put od profesora, pomoćnika Direktora Gimnazije „Bratstvo – jedinstvo“ Ulcinj, radio u Ministarstvu za manjine (sektor obrazovanja), od 2002. do 2011. dva mandata bio direktor JU Osnovne škole „ Boško Strugar“ Ulcinj, pa me Ministar Stijepović nije imenovao po treći put jer NE ISPUNJAVAM USLOVE ZA DIREKTORA ŠKOLE, čista politička odluka potpomognuta čelnicima OO DPS – Ulcinj, te sam na kraju ostao bez posla i proglašen tehnološkim viškom.
Pošto sam dobio spor sa Ministarstvom prosvjete u tri osnovne škole u Ulcinju i pošto sam na Sudu dokaza da ISPUNJAVAM USLOVE ZA DIREKTORA ŠKOLE ne preostaje mi ništa drugo, već da pravdu potražim pred međunarodnim sudom u Strazburu.

Moja jedina satisfakcija biće da doživim da Učitelj, Hodža i Sveštenik budu prvi ljudi sela, odnosno grada, a prosvjetom se bave samo najsposobniji i najtalentovaniji članovi društva, a ne kao sada – najgori učenici, odnosno oni koji nemaju šta drugo da upišu.

Pošto riba smrdi od glave, predlažem budućim premijerima, da za Ministra prosvjete ubuduće biraju (imenuju) ljude iz esnafa, koji su završili nastavničke fakultete, a ne kao što je postala praksa u zadnje vrijeme, da se za Ministra biraju pravnici, ekonomisti i sl. koji najbolje poznaju problematiku škola. Sa sjetom se sjećam ranijih Ministara poput Obradovića, Kujovića i Backovića koji su napravili revolucionarne korake u obrazovnom sistemu.

Takođe Vam predlažem g-dine Ministre da očistite Ministarstvo od birokrata, samovoljnih, „sveznajućih“ kadrova koji nanose veliku štetu čitavom obrazovnom sistemu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

U srijedu sjednica Skupština opštine: PODSTICAJNE MJERE ZA POLJOPRIVREDU, ODLUKA O ZARADAMA…
U srijedu sjednica Skupština opštine: PODSTICAJNE MJERE ZA POLJOPRIVREDU, ODLUKA O ZARADAMA…

Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ardijan Mavriq sazvao je za narednu srijedu, 29.03.2023. godine, prvu sjednicu prvog redovnog zasjedanja lokalnog parlamenta koja će se održati u Velikoj sali Skupštine

Maštaš da otputuješ u svemir? Sada imaš priliku
Maštaš da otputuješ u svemir? Sada imaš priliku

Da li ste ikada zamišljali sebe u kosmičkom odijelu, da otputujete u svemir i koračate neistraženim planetama? Ako si jedan od nas sanjalica i želiš da posmatraš planete iz ptičje perspektive, predstavljamo

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE
Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji

Ulcinj: NOVIM HOTELOM NA SUKI UPRAVLJAĆE „HILTON“
Ulcinj: NOVIM HOTELOM NA SUKI UPRAVLJAĆE „HILTON“

Kompanija “Royal“ iz Prištine, koja će graditi hotel na Suki, dogovorila je da operater tog objekta bude čuveni hotelski brend „Hilton“, saznaje Portal Ul-info. Premijer Dritan Abazović izjavio je u utorak

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 24. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: -u terminu od 8:00 do 15:00 sati: Zoganje, Donja Briska Gora,