MD: KOMUNALNE SLUZBE DA UREDE KUPALISTA DO 1. MAJA

Morsko dobroJavno preduzeće za upravljanje morskim dobrom apelovalo je danas na zakupce morskog dobra, ali i nadležne opštinske komunalne službe da što hitnije pristupe čišćenju i uređenju zone morskog dobra, „kako bi spremno dočekali goste koji već u predsezonskom periodu posjećuju našu obalu“.

Kako podsjećaju u javnom pozivu, zakupci kupališta su na osnovu važećih ugovora iz 2016. dužni da morsko dobro održavaju i čiste tokom cijele godine, a posebno u predsezonskom periodu, te datreba da preduzmu aktivnosti kako bi kupališta uredili i stavili u funkciju do 1. maja.

Kontrolori morskog dobra će u narednom periodu intenzivirati obilaske terena i u direktnoj komunikaciji sa zakupcima definisati konkretne mjere uređenja koje treba preduzeti. Čišćenja, održavanja i uređenja nezakupljenih djelova obale, kao i javnih površina u zoni morskog dobra staze, šetališta, zelene površine shodno Sporazumima koje je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom sklopilo sa primorskim opštinama, su u nadležnosti opštinskih komunalnih preduzeća. Naime, na osnovu odredbi Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, još od 2013. godine naknada od zakupa morskog dobra se dijeli između Javnog preduzeća i opštine sa čije teritorije je ostvaren prihod, odnosno svakoj opštini pripada 50% naknade za korišćenje morskog dobra. Tako su po ovom osnovu, preko Državnog trezora, do kraja marta 2017. godine, već direktno uplaćena gotovinska novčana sredstva na poseban račun Opštine Budva u iznosu od 189.781 eura, Opštine Ulcinj u iznosu od 135.781 eura, Opštine Tivat u iznosu od 109.264 eura, Opštine Bar u iznosu od 90.075 eura, Opštine Herceg Novi u iznosu od 62.653 eura i na račun Opštine Kotor sredstva u iznosu od 16.755 eura – preciziraju iz ove institucije.

Dalje podsjećaju kako se naknada od korišćenja morskog dobra, shodno Zakonu o morskom dobru, „koristi za zaštitu, uređenje i unapređenje morskog dobra“.

– U skladu sa Sporazumima između Javnog preduzeća i primorskih opština, to podrazumijeva finansiranje redovnog cjelogodišnjeg obavljanja komunalnih djelatnosti u zoni morskog dobra, obuhvatajući: sveobuhvatno održavanje čistoće i komunalnog reda u zoni morskog dobra; sezonsko i vansezonsko čišćenje i održavanje kupališta koja nijesu ustupljena na korišćenje, sa posebnom pažnjom u zimskom periodu; održavanje i rekonstrukcija javne rasvjete u zoni morskog dobra; održavanje i zaštita zelenila u zoni morskog dobra, podrazumijevajući sezonske zasade, održavanje postojećeg zelenila, hortikulturno uređenje, uređivanje i održavanje parkova, javnih zelenih i rekreacionih površina u zoni morskog dobra; održavanje i regulisanje bujičnih tokova u zoni morskog dobra i hitne sanacije obale i obalne infrastrukture ograde, mostovi, obalni zidovi, staze – zaključuje se u saopštenju Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“
Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“

  Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim Sars marketima. Akcija na istaknute proizvode važi od 20.03. DO ISTEKA ZALIHA! Besplatna dostava na kućnu adresu:

Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru
Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru

Tim Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore, na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem, sastao se danas sa predstavnicima Korporacije ,,Bank of America“ (BofA), odnosno direktorima za tržišta

Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU
Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj su rasvijetlili dva slučaja obijanja u Pašinoj džamiji i lišili slobode E.Š. (34) iz Republike Albanije, saopšteno je iz Uprave policije. Kako se navodi, osumnjičenom

Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE
Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE

Službenici Stanice granične policije i Ulcinj su oduzeli oko 97 killograma skanka, te je daljim aktivnostima sa Odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj lišena slobode jedna osoba. Naime, pripadnici granične i

Podgorica: “BOJE I DUH MEDITERANA“ ULCINJSKIH UMJETNIKA
Podgorica: “BOJE I DUH MEDITERANA“ ULCINJSKIH UMJETNIKA

Da primorje pitomo utiče na senzibilitete umjetnika koji su odrasli i žive na moru, istakla je studentkinja istorije umjetnosti Tea Mandić otvarajući u nedjelju veče izložbu djela “Boje u duhu Mediterana”.