Mediabiro: Kosovo doniralo 10.000 za sanaciju zidina u Starom gradu Ulcinj

Ulcinj Sastanak lokalne samouprave povodom sanacije obrušenih zidina u Starom gradu 02 (1)Budući da je ambasada Kosova donirala 10.000 eura za sanaciju obrušenih zidina u Starom gradu Ulcinj, već postoje neophodni finansijski preduslovi za najhitnije postupke u tom procesu, poručeno je nakon sastanka lokalne samouprave Ulcinja. U ovoj fazi najbitnije je, kako je istaknuto, hitno ukloniti šut koji destabilizuje ostatak zidova, kao i uraditi geotehnička istraživanja stijene na kojoj je podignut Stari grad.

Prvi korak, kako je kazao, predsjednik Opštine Ljoro Nrekić jeste da Opština uputi zahtjev Upravi za zaštitu kulturnih dobara.

„Drugi korak bi bilo sklanjanje humusa i šuta i treći da Opština nađe čovjeka koji bi radio geotehnička istaživanja jer i stijena mora da se geološki ispita, da bi se utvrdila njena izdrživost“, dodao je on.

Opština će, kako je objasnio, donaciju ambasade Kosova u iznostu od  je 10.000 eura upotrijebiti upravo za pomenuto uklanjanje šuta i humusa, kao i za izradu projekata geotehničkih istraživaja.

„Mi smo uputili zahtjev Vladi Crne Gore, čim je došlo do obrušavanja tog zida, međutim niko nije reagovao, tako da smo mi sami pokrenuli inicijativu“, poručio je Nrekić.

Pomenuta procedura skidanja humusa je najhitnija, kako je istakao inženjer arhitekture Mentor Lunji, kako bi se rasteretili preostali zidovi koji, prema njegovoj ocjeni nisu u najboljoj situaciji.

„Ključna je slojevitost i skidanje tla uz prisustvo arheologa, pa tek onda da se zove ekipa koja se bavi istraživanjem, da vidi o čemu se tu radi, kako bismo mogli da nastavimo dalje. Nakon toga, treba da se, od strane Predsjednika Opštine, forimira Komsija koj će dati smjernice za projektovanje, i mislim da će to potrajati do ljeta, ali ako se i do tada završi opet je dobro“, rekao je Lunji. 

Ekipa Centra za konzervaciju i arheologiju, kako je kazala direktorica te ustanove Biljana Brajović, je nakon urgenicije koju su dobili od Agencije za zaštitu prirodnih i kulturnih dobara, izašla i uradila uviđaj. Izvještaj je istog dana upućen resornom Ministarstvu, od kojeg, kako tvrdi Brajović, Centar još uvijek nije dobio odgovor . „Mislim da smo mi tek skoro dobili i državnog sekretara koji bi koordinirao resorom kulture, a do sada je bilo pravilo da, kada se desi devastacija koja je izazvana prirodnim posljedicama, nekadašnje Ministarstvo kulture je bilo to koje je obezbjeđivalo sredstva za realizaciju projekata. Mi ćemo kao insitutcija voditi računa prilikom uklanjanja tog šuta. Ukoliko se desi da neki dio zida bude labilan, tu bi trebalo odmah pristupiti, uraditi neku vrstu zaštititne membrane, da bi zid što više sačuvao u toku uklanjanja šuta. Jako je bitno da se svaki sloj prosije, jer se očekuje da se nađu određeni fragmentalni skeletni dijelovi , keramika ili još ponešto što bi bilo smjernica za neka buduća istraživanja“, zaključila je Brajović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE
Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE

Službenici Stanice granične policije i Ulcinj su oduzeli oko 97 killograma skanka, te je daljim aktivnostima sa Odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj lišena slobode jedna osoba. Naime, pripadnici granične i

Podgorica: “BOJE I DUH MEDITERANA“ ULCINJSKIH UMJETNIKA
Podgorica: “BOJE I DUH MEDITERANA“ ULCINJSKIH UMJETNIKA

Da primorje pitomo utiče na senzibilitete umjetnika koji su odrasli i žive na moru, istakla je studentkinja istorije umjetnosti Tea Mandić otvarajući u nedjelju veče izložbu djela “Boje u duhu Mediterana”.

Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!
Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!

Otkrij inovativno iskustvo igranja uz PS5. Sjajna grafika i najnovije funkcije čine ovu konzolu omiljenu kako među mlađom, tako i među starijom populacijom. Ekskluzivne igre te čekaju, a mi garantujemo

Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO
Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da su do sada postojali gradovi, kao što su Ulcinj i Herceg-Novi, kojima se nije dalo da idu naprijed. “Iz ne znam kojeg razloga Ulcinj je bio

CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i srijedu, 22. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 8 do 15 sati: Donja