Ministar Damjanović: PRIHODI OD TURIZMA BIĆE VEĆI OD MILIJARDU EURA

Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu za smanjenje akciza na naftne derivate razmatraju, a smatra da bi trebalo nastaviti sa akcijom “Stop inflaciji” o čemu će biti više riječi naredne nedjelje. Povećanje plata i penzija neće biti moguće bez dodatnog zaduživanja, što bi, kako kaže, dovelo do kompletnog urušavanja sistema.

Suficit od 190 miliona eura dragocjen je u ovom trenutku, što znači da, kako kaže Damjanović, mora biti aktuelizovan predlog za rebalans budžeta koji čeka jesenje zasijedanje parlamenta, jer suficit treba rasporediti, kao i donaciju Evropske komisije namijenjenu sektoru energetike.

Damjanović u razgovoru za Adria TV dodaje da ćemo u narednih 15 dana znati i rezultate glavne turističke sezone, ali inputi govore da će biti rekordna.

“Već sada negdje imamo određene inpute da će ona po pitanju obima turističke potrošnje, odnosno broja turista i noćenja biti na nivou rekordne 2019. godine, a pošto znamo da je nivo cijena usluga mnogo veći, biće rekordna, procjenjuje se preko milijardu eura, evo da vidimo konačne cifre”, ističe on.

U vezi sa inicijativom za smanjenje akciza na gorivo koju je Ministarstvu finansija uputilo Ministarstvo kapitalnih investicija, Damjanović kaže da u ministarstvu na čijem je čelu već mjesecima govore o tome, kao i to da je cijena dizela, koji najviše utiče na rast cijena, na nivou prethodne godine u istom periodu.

“Apsolutno razmatramo tu mjeru. Dobrodošla je incijativa MKI, doduše zakašnjela. Dobrodošla je i inicijativa DPS-a, isto zakašnjela. Ali, ozbiljni smo ljudi, svaki incijativu ćemo ozbiljno razmotrititi. Ali, ključno je da mi to ovdje mjesecima, nedjeljama i danima razmatramo, i donijećemo adekvatnu odluku”, navodi on.

Ministar smatra da bi akciju ,,Stop inflaciji“ trebalo nastaviti. Dodaje da je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma napravilo određene korake i da će već sljedeće nedjelje moći da kažu nešto više o tome. Kada je riječ o budžetu za narednu godinu, Vlada je dužna po zakonu da do 15. novembra podnese Predlog zakona o budžetu. Damjanović kaže da su sve radnje koje se tiču pripreme budžeta uveliko u toku.

“Tokom oktobra će biti finalizacija procedura koje su definisane sistemskim Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, i pokušaćemo da čak i prije tog nekog zakonskog roka utvrdimo i predložimo budžet parlamentu. Za posljednje povećanje penzija bilo je neophodno izdvojiti od 50 do 100 miliona eura, tako da bi povećanje minimalne penzije koje se najavljuje programom ,,Evropa sad 2“ odmah zahtijevalo više stotina miliona eura”, kaže Damjanović.

Ta se sredstva, navodi, mogu uzeti samo u inostranstvu, njih nema u Crnoj Gori.

“Znate i sami koje su kamatne stope, kao i sposobnost Crne Gore da ih vrati. To je jedna mjera koja je ipak samo za bilborde, i nije ostvariva bez šoka i kompletnog urušavanja sistema”, rekao je on.

Priča da, navodi on, Crnoj Gori treba novo zaduživanje bila je u svrhu brzopletog formiranja nove Vlade.

Zaključuje da u periodu od 2025. do 2029. godine stižu na otplatu serije obveznica, te da umjesto konstantne priče o zaduženjima, treba da iz sopstvenih sredstava, širenjem poreskog potencijala i kreiranjem uslova za privredni razvoj, Crna Gora živi od onoga što zaradi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

NVO Green home: Upoznajte deltu Bojane kroz kratki edukativni film
NVO Green home: Upoznajte deltu Bojane kroz kratki edukativni film

NVO Green Home objavljuje kratki edukativni film Upoznajte deltu Bojane, koji ima za cilj da predstavi javnosti prirodne vrijednosti delte Bojane, ključnog područja biodiverziteta (Key Biodiversity Area).

Zanimljivosti: Da li ste znali da u Ulcinju postoji mnogo izvora sumporne vode?
Zanimljivosti: Da li ste znali da u Ulcinju postoji mnogo izvora sumporne vode?

Sumporna voda koja izvire na samoj obali mora, na Ženskoj plaži, ima mnoga ljekovita svojstva. Dokazano je da ona blagotvorno utiče naročito na nerotkinje. Po mineralnom sastavu je vrlo bogata. U Ulcinju

Kruče: MLADI PODGORIČANI STRADALI U TEŠKOJ SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI
Kruče: MLADI PODGORIČANI STRADALI U TEŠKOJ SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI

Saobraćaj na magistralnom putu Ulcinj-Bar bio je sinoć nekoliko časova u prekidu. Oko 22.20 časova u Kručama se dogodila nesreća u kojoj su poginuli Podgoričani, mladić J.R. (23) i djevojka V.Lj. (23),

Policija: TEŽAK SUDAR U KRUČAMA, POGINULE DVIJE OSOBE
Policija: TEŽAK SUDAR U KRUČAMA, POGINULE DVIJE OSOBE

U Kručama, na magistralnom putu Ulcinj-Bar, u ponedjeljak veče se dogodila saobraćajna nesreća u kojoj su poginule dvije osobe, a dvije su povrijeđene, saopšteno je CdM-u iz policije. Obje osobe koje su

Ulcinj: TEMPERATURA MORA U PONEDJELJAK PREKO 27 STEPENI
Ulcinj: TEMPERATURA MORA U PONEDJELJAK PREKO 27 STEPENI

Ovih tropskih dana nije toplo samo na kopnu, već i na moru. Kako pokazuju podaci sa sajta seatemperature.info, temperatura mora je u ponedjeljak kod Ulcinja iznosila 27,2 stepeni Celzijusovih. Još toplija