Ministar Damjanović: PRIHODI OD TURIZMA BIĆE VEĆI OD MILIJARDU EURA

Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu za smanjenje akciza na naftne derivate razmatraju, a smatra da bi trebalo nastaviti sa akcijom “Stop inflaciji” o čemu će biti više riječi naredne nedjelje. Povećanje plata i penzija neće biti moguće bez dodatnog zaduživanja, što bi, kako kaže, dovelo do kompletnog urušavanja sistema.

Suficit od 190 miliona eura dragocjen je u ovom trenutku, što znači da, kako kaže Damjanović, mora biti aktuelizovan predlog za rebalans budžeta koji čeka jesenje zasijedanje parlamenta, jer suficit treba rasporediti, kao i donaciju Evropske komisije namijenjenu sektoru energetike.

Damjanović u razgovoru za Adria TV dodaje da ćemo u narednih 15 dana znati i rezultate glavne turističke sezone, ali inputi govore da će biti rekordna.

“Već sada negdje imamo određene inpute da će ona po pitanju obima turističke potrošnje, odnosno broja turista i noćenja biti na nivou rekordne 2019. godine, a pošto znamo da je nivo cijena usluga mnogo veći, biće rekordna, procjenjuje se preko milijardu eura, evo da vidimo konačne cifre”, ističe on.

U vezi sa inicijativom za smanjenje akciza na gorivo koju je Ministarstvu finansija uputilo Ministarstvo kapitalnih investicija, Damjanović kaže da u ministarstvu na čijem je čelu već mjesecima govore o tome, kao i to da je cijena dizela, koji najviše utiče na rast cijena, na nivou prethodne godine u istom periodu.

“Apsolutno razmatramo tu mjeru. Dobrodošla je incijativa MKI, doduše zakašnjela. Dobrodošla je i inicijativa DPS-a, isto zakašnjela. Ali, ozbiljni smo ljudi, svaki incijativu ćemo ozbiljno razmotrititi. Ali, ključno je da mi to ovdje mjesecima, nedjeljama i danima razmatramo, i donijećemo adekvatnu odluku”, navodi on.

Ministar smatra da bi akciju ,,Stop inflaciji“ trebalo nastaviti. Dodaje da je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma napravilo određene korake i da će već sljedeće nedjelje moći da kažu nešto više o tome. Kada je riječ o budžetu za narednu godinu, Vlada je dužna po zakonu da do 15. novembra podnese Predlog zakona o budžetu. Damjanović kaže da su sve radnje koje se tiču pripreme budžeta uveliko u toku.

“Tokom oktobra će biti finalizacija procedura koje su definisane sistemskim Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, i pokušaćemo da čak i prije tog nekog zakonskog roka utvrdimo i predložimo budžet parlamentu. Za posljednje povećanje penzija bilo je neophodno izdvojiti od 50 do 100 miliona eura, tako da bi povećanje minimalne penzije koje se najavljuje programom ,,Evropa sad 2“ odmah zahtijevalo više stotina miliona eura”, kaže Damjanović.

Ta se sredstva, navodi, mogu uzeti samo u inostranstvu, njih nema u Crnoj Gori.

“Znate i sami koje su kamatne stope, kao i sposobnost Crne Gore da ih vrati. To je jedna mjera koja je ipak samo za bilborde, i nije ostvariva bez šoka i kompletnog urušavanja sistema”, rekao je on.

Priča da, navodi on, Crnoj Gori treba novo zaduživanje bila je u svrhu brzopletog formiranja nove Vlade.

Zaključuje da u periodu od 2025. do 2029. godine stižu na otplatu serije obveznica, te da umjesto konstantne priče o zaduženjima, treba da iz sopstvenih sredstava, širenjem poreskog potencijala i kreiranjem uslova za privredni razvoj, Crna Gora živi od onoga što zaradi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

CEDIS: U SRIJEDU I ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: U SRIJEDU I ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u srijedu i četvrtak, 6. i 7. decembra, bez struje biti sljedeća naselja: – u terminu od 07:30 do 15 sati: dio naselja

Istorija: ULCINJ SE NALAZIO NA NAJPOZNATIJIM MAPAMA SVIJETA
Istorija: ULCINJ SE NALAZIO NA NAJPOZNATIJIM MAPAMA SVIJETA

Da je Ulcinj od najranijih vremena poznat diljem svijeta svjedoči činjenica da se nalazi na čuvenoj geografskoj karti Klaudija Ptolomeja, istoričara, geografa i bibliotekara Aleksandrijske biblioteke.

„Bar u multikulturalnom ogledalu“: MANIFESTACIJA ODRŽANA U KULTURNOM CENTRU
„Bar u multikulturalnom ogledalu“: MANIFESTACIJA ODRŽANA U KULTURNOM CENTRU

U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, uz tehničku podršku Kulturnog centra Bar, u okviru manifestacije „Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo različitosti“, u barskom Domu

Be Good – Marine Shop: TRAŽE RADNIKA ZA RAD U BUTIKU
Be Good – Marine Shop: TRAŽE RADNIKA ZA RAD U BUTIKU

Zapošljavamo radnika ili radnicu za rad u novootvorenom muškom butiku u Ulcinju. odlični uslovi za rad stimulativni bonusi u skladu sa učinkom Ulcinj, Bulevar Ulcinj CV i prijave za posao slati na: ernad_mn@yahoo.com

Druga liga Crne Gore: “OTRANT OLYMPIC” JESENJI PRVAK, ČESTITAO BAJRAKTARI
Druga liga Crne Gore: “OTRANT OLYMPIC” JESENJI PRVAK, ČESTITAO BAJRAKTARI

Nakon posljednjeg meča u prvom dijelu prvenstva, odigranog u ponedjeljak u Kotoru između “Bokelja” i “Grblja” (1:1), sve je definitivno jasno: “Otrant Olympik” je jesenji prvak