Ministar Đeka: Neophodni jači institucionalni mehanizmi za postizanje pune rodne ravnopravnosti

Rodna ravnopravnost jedan je od prioriteta ove Vlade u njenom radu na uspostavljanju pune demokratije i zaštite ljudskih prava, istakao je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka na današnjem, 14. zasijedanju Ženskog parlamenta.

On je, obrazlažući zašto je rodna ravnopravnost važna i zašto je bitno da bude svima važna, pojasnio da je rodna ravnopravnost preduslov da naše društvo funkcioniše otvorenije, bolje, pravednije, poštujući prava i jednakost svih.

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, sa svojim partnerima, ostaje, kaže Đeka, otvoreno za pružanje pune podrške na izgradnji kapaciteta radi efikasnije implementacije politika rodne ravnopravnosti na svim nivoima. Naglasio je da će resorno ministarstvo prvo svojim primjerom ukazati na važnost izgradnje institucionalnog sistema koji treba da osigura efikasnu implementaciju politika rodne ravnopravnosti.

“Zakonom o rodnoj ravnopravnosti za izvršni mehanizam za postizanje rodne ravnopravnosti ustanovljen je organ državne uprave nadležan za zaštitu ljudskih i manjinskih prava”, rekao je Đeka i dodao da će, s tim u vezi, insistirati na očuvanju međusektorskog pristupa rodnoj ravnopravnosti i koordinisanom i usklađenom radu svih nadležnih organa.

Kako praksa pokazuje da stepen rodne ravnopravnosti još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, ministar je konstatovao da Vlada prepoznaje i identifikuje sve pomenute izazove i tretira ih kroz svoja strateška dokumenta.

“Prošle godine usvojen je četvrti nacionalni dokument čiji je strateški cilj da do 2025. godine u svim oblastima društvenog života dostignemo veći stepen rodne ravnopravnosti i omogućimo svim građanima/kama jednako uživanje ljudskih prava i sloboda, kao i jednak pristup svim društvenim resursima”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se i dalje nije oslobodila od tradicionalizma, stereotipa i predrasuda što je uzrok, možda u najvećoj mjeri rodne nejednakosti, ali vjeruje da će svako iz svog domena dati pun doprinos uspostavljanju pune rodne ravnopravnosti ako se bude svojim poslom bavio najbolje što zna.

„,Uz podršku dugogodišnjih međunarodnih partnera,Evropske unije, civilnog sektora, svih relevantnih aktera koji učestvuju u postizanju pune rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, siguran sam da ćemo uspjeti da uvedemo rodne principe u sve javne politike “, rekao je Đeka.

„Proces pristupanja Evropskoj uniji, kao i koraci koji se preduzimaju kako bi se postigli Ciljevi održivog razvoja, dodatno su osnažili rodne politike, a Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava ostaje otvoreno za konstruktivne predloge, sugestije, dalji dijalog u cilju nalaženja najboljih modela saradnje na realizaciji rodnih politika”, zaključio je Đeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Đeka Majkama Srebrenice: VI STE I NAŠE MAJKE
Đeka Majkama Srebrenice: VI STE I NAŠE MAJKE

  Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Fatmir Đeka je u četvrtak sa predstavnikom Građanske alijanse Milanom Radovićem darovao maramu (šamiju) Majkama Srebrenice   “Kažu da

Ulcinj: PREDSTAVLJEN LOKALNI PLAN ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH OPŠTINE ULCINJ
Ulcinj: PREDSTAVLJEN LOKALNI PLAN ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH OPŠTINE ULCINJ

Danas smo pred zvaničnicima Lokalne samouprave, javnih institucija i drugih aktera, predstavili dokument LOKALNI PLAN ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH.   Ovaj plan predstavlja dodatnu vrijednost za Opštinu Ulcinj,

Coca Cola HBC Crna Gora: PREZENTACIJA EKOLOŠKE KAMPANJE “UHVATI ČIST TALAS” U PONEDJELJAK U ULCINJU
Coca Cola HBC Crna Gora: PREZENTACIJA EKOLOŠKE KAMPANJE “UHVATI ČIST TALAS” U PONEDJELJAK U ULCINJU

  U periodu od jula do septembra kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora, zajedno sa preko 15 partnera iz državnog sektora, lokalne administracije, NVO sektora i ugostitelja, po treći put realizuje projekat

CZIP: NA SOLANI NEMA MJESTA PARTIJSKIM INTERESIMA
CZIP: NA SOLANI NEMA MJESTA PARTIJSKIM INTERESIMA

Saopštenje za javnost Centra za zaštitu i proučavanje ptica. Pozdravljamo odluku Ministarstva ekologije i Opštine Ulcinj da zajedničkim snagama osnuju privredno društvo koje će ubuduće upravljati osjetljivim

I narednih dana izuzetno toplo: JUČE U ULCINJU REKORD – 37,7 STEPENI
I narednih dana izuzetno toplo: JUČE U ULCINJU REKORD – 37,7 STEPENI

Zbog tropskog talasa i izuzetno visokih temperatura na snazi je narandžasti meteoalarm, a narednih dana biće ekstremno vruće, dok će tokom vikenda živa u termometru dostizati blizu 40 stepeni Celzijusove