Ministar Đeka: Saradnjom lokalnih i nacionalnih institucija do boljeg položaja Roma i Egipćana

“Uključivanje romske i egipćanske populacije u crnogorsko društvo traje predugo i zato je izuzetno važno uvezivanje nacionalnog sa lokalnim nivoom, kako bi se moglo jednako djelovati u pravcu ostvarivanja tog cilja”, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka nakon potpisivanja ugovora koji ima  za cilj poboljšanje položaja Roma i Egipćana.

U cilju poboljšanja socio-ekonomskog i pravnog položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kroz izgradnju inkluzivnog i otvorenog društva zasnovanog na borbi i eliminisanju svih oblika diskriminacije, anticiganizma i siromaštva, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Ministarstvom zdravlja, Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i njemačkom međunarodnom organizacijom HELP, potpisali su ugovor sa saradnicima socijalne inkluzije Roma i Egipćana u oblastima –  zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

Ugovor, koji je nastavak projekta “Socijalno uključivanje Roma i Egipćana uz posredovanje saradnika za inkluziju”, a koji je implementirao Help, potpisali su 21 saradnik/saradnica.

Đeka je, na pres konferenciji povodom potpisivanja ugovora, rekao da Vlada Crne Gore svoju ozbiljnu posvećenost socijalnoj integraciji te populacije nastoji da potvrdi u svakoj oblasti od prioritetnog značaja za njihovu zajednicu.

Prema njegovim riječima, prethodnih godina se kroz razne inicijative, programe i projektne aktivnosti radilo na uključivanju romske i egipćanske populacije u crnogorsko društvo.

„Uz međunarodne partnere koji su velik oslonac i nemjerljiva podrška, u finansijskom i ekspertskom smislu, institucije i nevladine organizacije, kroz multisektorski pristup, mislim da smo na pravom putu da kroz uspješnu saradnju, zajedničke ciljeve i snažnu volju zaokružimo proces inkluzije romske i egipćanske zajednice“, istakao je Đeka.

Kako je rekao, današnja aktivnost sledeći je korak koji se odnosi na nastavak saradnje u cilju izgradnje inkluzivnog i otvorenog društva zasnovanog na borbi i eliminisanju svih oblika diskriminacije, anticiganizma i siromaštva.

On je zahvalio svim saradnicima i saradnicima na predanom radu u prethodnom periodu i opravdanom povjerenju koje im je ukazano.

„Želim da vam poručim da budete ništa manje vrijedni i odgovorni u oblastima u kojima ste angažovani. Budite prva ruka pomoći onima koji su u stanju potrebe, jer svima znamo kolika je vaša odgovornost, ali i značaj onoga za šta se zalažete“, rekao je Đeka.

Resorno minsitarstvo će, kako je istakao, nastojati da u narednom periodu vodi intezivne pregovore sa nadležnim institucijama sa ciljem sistematizacije radnog mjesta saradnik/saradnica.

U narednom periodu očekuje se i potpisivanje memoranduma Ministarstva ljudskih i manjisnkih prava sa resornim ministarstvima rada is ocijalnog staranja, zdravlja, te Zavodom za zapošljavanje Crne Gore u cilju nastavka saradnje na izgradnji inkluzivnog i otvorenog društva zasnovanog na borbi i eliminisanju svih oblika diskriminacije, anticiganizma i siromaštva“, rekao je Đeka.

Nacionalni koordinator za Rome, Sokolj Beganaj, podsjetio je da je u 2021. godini donijeta Strategija socijalne inkluzije RE populacije u Crnoj Gori 2021-2025 sa ključnim ciljem poboljšanja socio-ekonomskog i pravnog položaja.

„Strategijom su obuhvaćene sve oblasti za koje se smatra da su važne za rješavanje problema sa kojima se suočava RE populacija“, naveo je Begnaj. On je napomenuo da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade i resornog ministarstva puna integracija svih manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica u društveni život.

Beganaj je poručio da složenost procesa inkluzije RE zahtijeva multidisciplinaran i dugoročan pristup.

„Želim da poručim da ćemo nastaviti da u saradnji sa ministarstvima rada i socijalnog staranja i zdravlja, Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i njemačkom međunarodnom organizacijom HELP, nalazimo način da pružimo podršku za realizovanje projekta „Socijalno uključivanje Roma i Egipćana uz posredovanje saradnika za inkluziju“, zaključio je Begaj.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Gzim Hajdinaga, kazao je da je siguran da će svi zajedno na čelu sa Ministarstvom biti na raspolaganju i partneri na svakom projektu kako bi se u Crnoj Gori svi osjećali jednako.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI
Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI

Bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabeth Steinacker, predsjednik Udruženja Ulcinjana u Draču Zyhni Beqiraj i (posthumno) prof. dr Sim Gjon Dobreci biće proglašeni počasnim građanima Ulcinja,

U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET
U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET

U Galeriji ulcinjskog Centra za kulturu u srijedu je održan tradicionalni koncert  učenika Osnovne škole za muziku i balet. Kako je kazala direktorka te institucije Fatime Katana Buzuku, riječ je o poklonu

Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno
Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno

  “Oslobođeni od straha i pritiska, cijelom zemljom pronijeli smo zdravu viziju o Crnoj Gori. Onu viziju u kojoj su svi njeni građani i građanke najveće bogatstvo, onu u kojoj svi jednako uživaju privilegije

Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“
Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u srijedu važnu pobjedu na domaćem terenu. Izabranici Dejana Vukićevića su rezultatom 2:0 porazili ekipu „Igala“, direktnog konkurenta za opstanak u Drugoj crnogorskoj

Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!
Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!

Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim SARS marketima. Akcija na istaknute proizvode važi do 08.04. (subota). Besplatna dostava na kućnu adresu: 067 040