Ministar Gjeka sa ambasadorom Ukrajine: PLAĆATE VISOKU CIJENU U ODBRANI VAŠE ZEMLJE OD RUSKE AGRESIJE

Ukrajinski državljani se u Crnoj Gori osjećaju sigurno i prihvaćeno, poručeno je tokom razgovora crnogorskog ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke i ambasadora Ukrajine u Crnoj Gori Oleha Herasimenka.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, na sastanku je poručeno da ratna dešavanja u Ukrajini i dalje izazivaju globalnu bezbjednosnu krizu i da je podrška prijateljskih zemalja više nego dobrodošla.

Đeka je kazao da Ukrajina istrajnom borbom uporno pokazuje važnost demokratije, iako su svi svjesni koja je cijena toga.

-Poštovanje ljudskih prava trebalo bi da je na listi prioriteta svake države i svakog naroda- rekao je Đeka.

On je dodao da Ukrajinci ne brane samo svoju državu, već čitav sistem demokratskih vrijednosti zapadnog svijeta.

-Najmanje što možemo jeste da pomognemo u okviru svojih granica i mogućnosti-kazao je Đeka.

On je, kako se navodi, izrazio spremnost za nastavak pružanja podrške Ukrajini, uključujući i kontekst produženja programa privremene zaštite za ukrajinske građane za ovu godinu.

Đeka je podsjetio na iskustvo Crne Gore kao multikulturne države u sferi zaštite i zbrinjavanja izbjeglica tokom nekoliko zadnjih decenija, ali i iskustvo u izgradnji građanskog, multietničkog društva kao temelja mira i sloge u državi.

Herasimenko je naglasio da je u tom smislu Crna Gora primjer za mnoge druge zemlje.

On je, kako je saopšteno, informisao Đeku o razvoju situacije u kontekstu otpora ruskoj oružanoj agresiji i o ratnim zločinima.

Herasimenko je zahvalio Đeki na prijemu i ukupnoj podršci Crne Gore u materijalnom, vojno-tehničkom smislu, ali prije svega na ljudskom odnosu prema državljanima Ukrajine koji su našli utočište u Crnoj Gori.

Kako je kazao, trenutno u Crnoj Gori boravi više nego 12 hiljada ukrajinskih državljana, dok ih je prije početka ruske agresije na Ukrajinu bilo oko dvije i po hiljade.

-Naši se državljani u Crnoj Gori osjećaju sigurno i prihvaćeno, rekao je Herasimenko.

On, kako je naglasio, očekuje da će Crna Gora nastaviti uspješno evropski integracioni put i da će prevazići aktuelne izazove koji je u tome sputavaju.

Iz Ministarstva su kazali da su Đeka i Herasimenko konstatovali da je od najvećeg značaja prekinuti dalje gubitke nevinih ljudskih života i obezbjediti poštovanje osnovnih ljudskih prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Demokrate Ulcinj: KRENULI U KAMPANJU ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE, PRIKUPLJENI POTPISI
Demokrate Ulcinj: KRENULI U KAMPANJU ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE, PRIKUPLJENI POTPISI

Opštinski odbor Demokrata Ulcinj snažno podržava odluku Predsjedništva da Demokrate imaju svog kandidata za predsjednika Crne Gore, saopšteno je iz ove stranke. “Ulcinjske Demokrate su počele sa

“Vijesti”: SMIJENJEN ŠEF ULCINJSKE POLICIJE
“Vijesti”: SMIJENJEN ŠEF ULCINJSKE POLICIJE

Načelnik Odjeljenja bezbjednosti (OB) Uprave policije Ulcinj Arben Tagani smijenjen je sa te funkcije krajem prošle sedmice, saznaju “Vijesti” iz više izvora. Kako piše ovaj list, njemu je navodno napisano

Krajem februara: ZAJEDNIČKA SJEDNICA VLADA CRNE GORE I ALBANIJE
Krajem februara: ZAJEDNIČKA SJEDNICA VLADA CRNE GORE I ALBANIJE

Krajem ovog mjeseca biće održana zajednička sjednica vlada Crne Gore i Albanije, saznaje Portal Ul-info. Kako se očekuje, u Podgorici će tom prilikom biti potpisano više od 10 bilateralnih sporazuma. Na

Ulcinj dobija sportsku infrastrukturu: STADION NA VELIKOJ PLAŽI I ZA DOMAĆINE I ZA TURISTE
Ulcinj dobija sportsku infrastrukturu: STADION NA VELIKOJ PLAŽI I ZA DOMAĆINE I ZA TURISTE

U neposrednom zaleđu ulcinjske Velike plaže, ove godine postaviće se kamen-temeljac za gradnju fudbalskog stadiona. San mnogih ulcinjskih sportista će biti realizovan. Time kreće nova faza i u razvoju

Bajraktari za „Vijesti“: ODNOSI I POVJERENJE U KOALICIJI VEOMA DOBRI, SVI SU MAKSIMALNO UVAŽENI
Bajraktari za „Vijesti“: ODNOSI I POVJERENJE U KOALICIJI VEOMA DOBRI, SVI SU MAKSIMALNO UVAŽENI

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari dao je intervju novinaru nezavisnog dnevnika „Vijesti“ Samiru Adroviću, koji je objavljen u nedjelju, 5. februara 2023. godine.   1.Kakvi su odnosi u vladajućoj