Ministar Gjeka u UN: CRNA GORA ĆE BITI KANDIDAT ZA ČLANA SAVJETA BEZBJEDNOSTI

Pitanje postizanja rodne ravnopravnosti je visoko na agendi politike Vlade Crne Gore i predstavlja ključni cilj ka punoj demokratiji i vladavini prava, saopštio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Gjeka na sastanku sa ministarkom za žene i rodnu ravnopravnost Čilea Antoniom Orelanom, na marginama 68. zasijedanja Komisije za status žena.

Sastanak je bio prilika da ministri razmjene prakse i iskustva svojih zemalja u oblasti unapređenja položaja žena i rodne ravnopravnosti.

“Sagovornici su saglasni da u obije zemlje postoje patrijarhalni stavovi i stereotipi po pitanju rodnih uloga, što nastavlja da ugrožava socijalni status, autonomiju, učešće žena u donošenju odluka, te ekonomsku emancipaciju i doprinosi diskriminaciji i rodno zasnovanom nasilju”, saopšteno je iz Vlade.

Ministri su razmjenili informacije u vezi strateškim odgovorom svojih zemalja na predmetne izazove i predloge modela za eliminaciju diskriminatornih praksi.

Ministarka Orelana predstavila je kandidaturu predstavnice Čilea Patsili Toledo, za učešće u radu Komiteta za eliminaciju svih oblika diskriminacije nad ženama (CEDAW) i zamolila za eventualnu podršku Crne Gore njenoj kandidaturi.

Zvaničnici su razgovarali i na temu stabilnosti i bezbjednosti u svijetu, s osvrtom na aktuelne sukobe i s tim u vezi, ministar Gjeka iskoristio je priliku da pomene da Crne Gora namjerava da se kandiduje za članstvo u Savjetu bezbjednosti naredne godine.

“Sa te pozicije, Crna Gora bi dodatno potvrdila svoj međunarodni kredibilitet”, naveo je Gjeka napominjući da bi i Čile mogao svojim glasom doprinijeti dobijanju članstva Crne Gore u tom savezu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA
Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA

U prostorijama Centra za socijalni rad – Područna jedinica Ulcinj u petak je uz pomoć humanih ljudi, donatora (privrednika) iz opštine Ulcinj, adaptirana posebna prostorija koja će se koristiti za

CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa
CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa

Ukoliko bez dozvole gradite objekat koji ugrožava najvažniju koloniju ptica u Ulcinju – ništa ne brinite,  tu su crnogorske institucije da zdušno podrže nelegalni rad! Veoma jasnu i glasnu poruku

Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU
Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU

Ulcinj je najstariji grad na Jadranu. Na njegovoj teritoriji nalaze se dva antička grada: ulcinjski Stari grad i Šas (Svač). I oni su vazda bili interkulturni, što je najveći društveni kapital ove opštine.

Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE
Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE

Učenici ulcinjskih osnovnih i srednjih škola su u četvrtak u Velikoj sali Opštine Ulcinj prisustvovali edukativnoj radionici na temu “Sve što nijesmo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode”.

TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA
TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi 2826 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, odlična je posjeta u hotelima, gdje je evidentirano 1.876 turista, dok je u privatnom smještaju