Ministar Vuković: Sprovešćemo sveobuhvatnu fiskalnu konsolidaciju

Prvi korak Vlade biće sprovođenje sveobuhvatne fiskalne konsolidacije, kako bi se racionalizovali budžetski troškovi i omogućilo da se redovne obaveze finansiraju iz tekućih prihoda, saopštio je ministar finansija Novica Vuković.

„Poseban fokus biće nam reforma penzionog, zdravstvenog i sistema socijalne zaštite, kao i optimizacija javne uprave“, saopštio je Vuković na sastanku ministara koji je održan danas u Skoplju.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je tema ovogodišnjeg sastanka ministara plan rasta za Zapadni Balkan, sa posebnim akcentom na jačanje socio-ekonomske konvergencije između Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana za ubrzane integracije u Uniju.

Na ministarskom sastanku u Skoplju konstatovano je da je plan rasta za Zapadni Balkan pokazao obnovljenu podršku i fokus EU na proces proširenja, kao i da će ista snažno podržavati reforme i približavanje regiona, pružanjem značajne finansijske i tehničke pomoći.

Govoreći o ekonomskoj politici Vlade za naredni period, Vuković je poručio da će se, racionalnim upravljanjem troškovima, stvoriti dodatni fiskalni prostor za sprovođenje razvojnih politika i inicijativa, koje će doprinijeti dugoročno održivom ekonomskom rastu.

On je saopštio i da će se reformom poreskog sistema i eliminisanjem biznis barijera, kroz maksimalno ograničavanje nelegalnog poslovanja i sprovođenjem novog srednjoročnog investicionog ciklusa, obezbijediti veći rast javnih prihoda.

Vuković je naglasio da će u dijelu poreske politike akcenat biti na sveobuhvatnoj reformi poreskog sistema, u cilju proširenja poreske baze, čime će se stvoriti uslovi za generisanje novih izvora prihoda, kroz dalje smanjenje poreskog opterećenja, izmjenu akcizne politike, reformu poreske i carinske administracije, bolju strategiju smanjenja poreskog duga, postepeno ukidanje takozvanih poreskih rashoda koji su u suprotnosti sa EU zakonodavstvom i snažnu borbu protiv sive ekonomije i poreske nediscipline i selektivnosti.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će kao mala, otvorena i uvozno zavisna ekonomija, ubuduće biti orijentisana ka većoj diverzifikaciji.

Fokus će, kako je ocijenio Vuković, biti i na razvoju ICT sektora, koji je u prethodnim godinama pokazao otpornost na krize i brzi rast, ali i energetici, u cilju povećanja „zelenih“ proizvodnih kapaciteta, poboljšanja energetske efikasnosti i bolje infrastrukturne povezanosti Crne Gore sa zemljama regiona.

Vuković je zajedno sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević i ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem, na poziv ministra finansija Sjeverne Makedonije, Fatmira Basamija, prisustvovao sastanku koji je okupio brojne ministre finansija i ekonomije, glavne pregovarače zemalja Zapadnog Balkana i visoke predstavnike EU.

Oni su otvoreno raspravljali o mogućnostima kako da se maksimalno iskoriste prednosti novodizajniranog plana rasta, baziranog na četiri stuba – približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, produbljivanje regionalne ekonomske integracije, ubrzanje temeljnih reformi i povećanje finansijske pomoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

CEDIS: U SRIJEDU I ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: U SRIJEDU I ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u srijedu i četvrtak, 6. i 7. decembra, bez struje biti sljedeća naselja: – u terminu od 07:30 do 15 sati: dio naselja

Istorija: ULCINJ SE NALAZIO NA NAJPOZNATIJIM MAPAMA SVIJETA
Istorija: ULCINJ SE NALAZIO NA NAJPOZNATIJIM MAPAMA SVIJETA

Da je Ulcinj od najranijih vremena poznat diljem svijeta svjedoči činjenica da se nalazi na čuvenoj geografskoj karti Klaudija Ptolomeja, istoričara, geografa i bibliotekara Aleksandrijske biblioteke.

„Bar u multikulturalnom ogledalu“: MANIFESTACIJA ODRŽANA U KULTURNOM CENTRU
„Bar u multikulturalnom ogledalu“: MANIFESTACIJA ODRŽANA U KULTURNOM CENTRU

U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, uz tehničku podršku Kulturnog centra Bar, u okviru manifestacije „Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo različitosti“, u barskom Domu

Be Good – Marine Shop: TRAŽE RADNIKA ZA RAD U BUTIKU
Be Good – Marine Shop: TRAŽE RADNIKA ZA RAD U BUTIKU

Zapošljavamo radnika ili radnicu za rad u novootvorenom muškom butiku u Ulcinju. odlični uslovi za rad stimulativni bonusi u skladu sa učinkom Ulcinj, Bulevar Ulcinj CV i prijave za posao slati na: ernad_mn@yahoo.com

Druga liga Crne Gore: “OTRANT OLYMPIC” JESENJI PRVAK, ČESTITAO BAJRAKTARI
Druga liga Crne Gore: “OTRANT OLYMPIC” JESENJI PRVAK, ČESTITAO BAJRAKTARI

Nakon posljednjeg meča u prvom dijelu prvenstva, odigranog u ponedjeljak u Kotoru između “Bokelja” i “Grblja” (1:1), sve je definitivno jasno: “Otrant Olympik” je jesenji prvak