Ministar Vuković: Vlada Crne Gore mora voditi računa o svim zaposlenima u javnom sektoru

Ministar finansija Novica Vuković sa saradnicima, sastao se danas sa generalnim sekretarom Saveza sindikata Crne Gore, Duškom Zarubicom i predsjednikom Sindikata sudstva Crne Gore, Dejanom Đukićem, kako bi razgovarali o primjeni Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa.

Tom prilikom, gospodin Đukić je saopštio da Sindikat sudstva, kao reprezentativni zastupnik  državnih službenika u sudovima, u prethodnom periodu nije bio uključen u pregovore u vezi Granskog kolektivnog ugovora za ovu oblast, te da posljedično nije ni bilo moguće utvrditi koeficijente za pomenutu kategoriju zaposlenih. Poručio je i da se državnim službenicima koji su zaposleni u sudovima ne smiju uskratiti prava koja su im garantovana Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, te da se anomalije, poput onih koje se odnose na koeficijente samostalnih referenata u sudovima, koji su, kako je istakao, nepravedno izostavljeni, moraju u što kraćem roku ispraviti.

Gosodin Zarubica je istakao da su ispred Saveza sindikata Crne Gore više puta u prethodnom periodu ukazivali tadašnjem ministru finansija da su pojedine odredbe GKU, koje se odnose na prava zaposlenih na sindikalno organizovanje, rad, sufinansiranje rada sindikata, dijelom uvećanje zarada i rješavanje stambenog pitanja zaposlenih,  diskriminatorske i da ugrožavaju ravnopravnost službenika, te je s tim u vezi podnijet predlog Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Granskog kolektivnog ugovora.

Ministar Vuković poručio je da Vlada Crne Gore mora voditi računa o svim zaposlenima u javnom sektoru, bez obzira na to koja grana rada je u pitanju, kako bi svi zaposleni bili pravično i konkurentno plaćeni, i imali dobre uslove rada – princip jednake zarade za isti rad ili rad slične vrste. Stoga, kako je ministar istakao, rješavanju ovog problema će se pristupiti sistemski kroz novi Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Sagovornici su se saglasili da se ne može pristupiti izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora do Odluke Ustavnog suda o ocjeni saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, ali da će se u međuvremenu sa svim zainteresovanim partnerima, i kroz socijalni dijalog, raditi na novom Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA
Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA

U prostorijama Centra za socijalni rad – Područna jedinica Ulcinj u petak je uz pomoć humanih ljudi, donatora (privrednika) iz opštine Ulcinj, adaptirana posebna prostorija koja će se koristiti za

CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa
CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa

Ukoliko bez dozvole gradite objekat koji ugrožava najvažniju koloniju ptica u Ulcinju – ništa ne brinite,  tu su crnogorske institucije da zdušno podrže nelegalni rad! Veoma jasnu i glasnu poruku

Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU
Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU

Ulcinj je najstariji grad na Jadranu. Na njegovoj teritoriji nalaze se dva antička grada: ulcinjski Stari grad i Šas (Svač). I oni su vazda bili interkulturni, što je najveći društveni kapital ove opštine.

Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE
Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE

Učenici ulcinjskih osnovnih i srednjih škola su u četvrtak u Velikoj sali Opštine Ulcinj prisustvovali edukativnoj radionici na temu “Sve što nijesmo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode”.

TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA
TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi 2826 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, odlična je posjeta u hotelima, gdje je evidentirano 1.876 turista, dok je u privatnom smještaju