Ministarstvio ljudskih i manjinskih prava: MINISTAR GJEKA NA KONFERENCIJI U SKOPLJU

U prethodnom periodu Crna Gora je uz pomoć evropskih partnera i nevladinih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori, unaprijedila život romske populacije, smanjivala društveni jaz u crnogorskom društvu, osigurala bolji pristup pravima i ostvarivanju istih, kreirajući time uporedo izvjesniju perspektivu i ambijent za poboljšanje kvaliteta njihovog života u našoj zemlji, rekao je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Gjeka na četvrtom ministarskom sastanku o integraciji Roma koji se održava u Skoplju.

On je naveo da je Vlada Crne Gore donijela Odluku o obrazovanju Koordinacionog tjela za praćenje sprovođenja Deklaracije partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma/kinja u sklopu procesa proširenja Evropske unije koja će biti značajna podrška nacionalnom kordinatoru za pitanja Roma ali i dodatni pokazatelj važnosti koju pridaje pitanje socijalne inkluzije ove zajednice i Poznanjskoj deklaraciji.

“Naša bezrezervna posvećenost evropskom putu, vođena zajedničkim vrijednostima, najbolja je potvrda iskrene namjere da kontinuirano unaprijeđujemo položaj ljudskih prava svih naših građanki i građana, bez obzira na njihove posebnosti. Uvjeren sam da zajedničkim snagama možemo unaprijediti položaj pripadnika i pripadnica romske i egipćanske populacije, olakšati im pristup zdrastvenom i obrazovnom sistemu, tržištu rada shodno ciljevima Poznanjske deklaracije”, kazao je Gjeka.

Istakao je da je obaveza svih nas da implementiramo antidiskriminacione politike kroz poštovanje ljudskih prava svih građana i građanki. U isto vrijeme, neophodna je dobra koordinacija svih nadležnih institucija, naročito na lokalnom nivou.

Na panelu „Četiri godine nakon Poznanske deklaracije. šta treba da promjenimo? Šta možemo da poboljšamo?“, pored ministra Gjeke, govorili su i potpredsjednica za ljudska prava i nacionalne manjine u Kosovo Emilija Redžepi, ministar ljudskih prava i izbjeglica u Bosni i Hercegovini Sevlid Hurtić, Jovana Trenčevska, ministarka rada i socijalne politike u Sjevernoj Makedoniji, Tomislav Žigmanov, Ministar za ljudska i manjinska prava u Srbiji i zamenica ministra zdravlja i socijalne zaštite u Albaniji Denada Seferi.

“Integracija Roma je dugoročan proces, ali ćemo ga svakako lakše i brže ostvariti u međusobnoj saradnji i redovnoj komunikaciji”, zaključio je Gjeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

CEDIS: U SRIJEDU I ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: U SRIJEDU I ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u srijedu i četvrtak, 6. i 7. decembra, bez struje biti sljedeća naselja: – u terminu od 07:30 do 15 sati: dio naselja

Istorija: ULCINJ SE NALAZIO NA NAJPOZNATIJIM MAPAMA SVIJETA
Istorija: ULCINJ SE NALAZIO NA NAJPOZNATIJIM MAPAMA SVIJETA

Da je Ulcinj od najranijih vremena poznat diljem svijeta svjedoči činjenica da se nalazi na čuvenoj geografskoj karti Klaudija Ptolomeja, istoričara, geografa i bibliotekara Aleksandrijske biblioteke.

„Bar u multikulturalnom ogledalu“: MANIFESTACIJA ODRŽANA U KULTURNOM CENTRU
„Bar u multikulturalnom ogledalu“: MANIFESTACIJA ODRŽANA U KULTURNOM CENTRU

U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, uz tehničku podršku Kulturnog centra Bar, u okviru manifestacije „Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo različitosti“, u barskom Domu

Be Good – Marine Shop: TRAŽE RADNIKA ZA RAD U BUTIKU
Be Good – Marine Shop: TRAŽE RADNIKA ZA RAD U BUTIKU

Zapošljavamo radnika ili radnicu za rad u novootvorenom muškom butiku u Ulcinju. odlični uslovi za rad stimulativni bonusi u skladu sa učinkom Ulcinj, Bulevar Ulcinj CV i prijave za posao slati na: ernad_mn@yahoo.com

Druga liga Crne Gore: “OTRANT OLYMPIC” JESENJI PRVAK, ČESTITAO BAJRAKTARI
Druga liga Crne Gore: “OTRANT OLYMPIC” JESENJI PRVAK, ČESTITAO BAJRAKTARI

Nakon posljednjeg meča u prvom dijelu prvenstva, odigranog u ponedjeljak u Kotoru između “Bokelja” i “Grblja” (1:1), sve je definitivno jasno: “Otrant Olympik” je jesenji prvak