Ministarstvo finansija: Evropska investiciona banka nastavlja da bude strateški partner Crne Gore

„Evropska investiciona banka (EIB) nastavlja da bude strateški partner Crne Gore“ poručeno je na današnjem sastanku ministra finansija, Novice Vukovića i delegacije te institucije,  na čelu sa potpredsjednikom Kyriacosom Kakourisom.

Potpredsjednik Kakouris saopštio je da je  u planu EIB-a što skorije otvaranje kancelarije u Crnoj Gori, kao i nastavak finansiranja započetih projekata i iniciranje novih, sa akcentom na „zelene investicije“.

U razgovoru tima ministra Vukovića sa predstavnicima finansijske institucije Evropske unije, akcentovani su  ključni projekti, kao što je projekat namijenjen obrazovanju, ali i planirani kreditni aranžmani za potrebe željezničke infrastrukture Crne Gore, u kojima će, EIB učestvovati  iznosom do 50% od ukupno procjenjene vrijednosti investicije.

Čelnici EIB-a podsjetili su da je, od nezavisnosti Crne Gore, ova banka uložila 1 milijardu eura kroz investicije i da će Crna Gora, bez obzira na njenu veličinu i visinu BDP-a, nastaviti da bude strateški prioritet ove finansijske institucije. Poruka sa današnjeg sastanka je i da će EIB nastojati da proširi finansijsku i stručnu podršku, naročito kroz novi razvojni ogranak, EIB Global, prioritetno podržavajući aktivnosti iz „zelene agende“ i druge strateške investicije na putu pristupanja EU .

Ministar Vuković kazao je da su  projekti koji su u fokusu EIB-a planirani i budžetom za 2024. godinu, te da će u koordinaciji sa drugim Vladinim resorima, doprinijeti što skorijoj realizaciji istih.

Ministar Vuković, zahvalio je na kontinuiranoj podršci,  poručivši da  će crnogorska ekonomija nastaviti da  raste i razvija se.  Istovremeno, kako je naglasio,  Crna Gora snažnije će stremiti, dostizanju ključnog spoljnopolitičkog cilja- punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA
Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA

Ulcinjanin Lj.M. (24) osuđen je u hitnom postupku na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga. Sutkinja odjeljenja Suda za prekršaje u Ulcinju Anka Kekić

Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM
Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM

Ulcinjska Mala plaža 21. maja bila je epicentar sjajnih muzičkih dešavanja u organizaciji TO Ulcinj. Veče povodom obilježavanja Dana nezavisnosti otvorio je crnogorski izvođač Edis Agić koji je dobro poznatim

Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE
Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE

Univerzum je pametni dizajn u kojem vlada sinhronicitet! Sva bića, sve životne forme i svi fenomeni su u njemu međusobno povezani i međuzavisni.  Ovo duhovno i naučno plemenito znanje nas uči kako da percipiramo

Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE
Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE

Sudija Osnovnog suda u Ulcinju Artan Kroma donio je presudu kojom je optuženog N.M. (38) oglasio krivim i osudio na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, zbog krivičnog djela razbojništvo. Riječ je o osobi

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”