Ministarstvo finansija: Plan rasta velika šansa za ubrzani razvoj država Zapadnog Balkana

Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država regiona sprovođenju reformi, praćena spremnošću EU da pomogne u ključnim oblastima i da poveća finansiranje projekata, doprinijeće ostvarivanju dugoročnih i održivih rezultata, daljoj transformaciji i razvoju regiona i ubrzati njegovu integraciju u EU, poruka je sa ministarskog sastanka o Planu rasta za Zapadni Balkan koji je održan u Podgorici.

 

Na sastanku je učestvovala direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentina Superti, kao i ministri evropskih poslova i finansija država regiona. Kosovo je predstavljao zamjenik premijera Beslik Besljimi, dok je, u ime Sjeverne Makedonije, na sastanku učestvovao zamjenik ministra finansija Filip Nikolovski . Članovi delegacije Vlade Albanije su bili državna ministarka i glavna pregovaračica Majlinda Dhuka i ministar finansija Ervin Mete. U ime Vlade Srbije, na sastanku je učestvovala ministarka evropskih integracija Tanja Miščević, a u ime Bosne i Hercegovine, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Zara Halilović.

Ministar finansija Novica Vuković je istakao da je pristupanje Jedinstvenom evropskom tržištu jedan od prioriteta Vlade Crne Gore, te da je, nakon sprovođenja intenzivnih i sveobuhvatnih aktivnosti na ispunjavanju obaveza koje zahtijeva članstvo, Crna Gora podnijela aplikaciju za SEPA-u u martu ove godine.

 

Naši prioriteti obuhvaćeni Reformskom agendom odnose se prevashodno na unaprjeđenje poslovnog ambijenta, kojim kroz mjere usmjerene na poboljšanje u oblasti upravljanja privrednim društvima u većinskom vlasništvu države, jačanjem transparentnosti u oblasti javnih nabavki, kao i setom reformskih mjera u oblasti poreske politike i jačanja kapaciteta Poreske uprave, želimo unaprijediti regulatorni okvir i otkloniti prepreke u razvoju privatnog sektora i privrede u cjelini, kazao je Vuković.

On je istakao da Vlada radi na poboljšanju nadzora i korporativnog upravljanja državnim preduzećima, čime će se obezbijediti profitabilnije poslovanje, efikasnija upotreba i veća transparentost u politici zapošljavanja, društveno odgovornije poslovanje ovih preduzeća i njihovo efikasnije servisiranje građana.

Istakao je da se, s ciljem obezbjeđivanja poštenih, konkurentnih, transparentnih i finansijski odgovornih javnih nabavki, planira uvođenje dodatnih kontrolnih mehanizama, jačanje sistema elektronskih javnih nabavki, uvezivanje sistema e-nabavki sa elektronskim sistemima Agencije za sprječavanje korupcije i Agencije za zaštitu konkurencije, kao i sistemom Ministarstva pravde.

 

Ekspertska i tehnička podrška Evropske komisije i država članica EU u ovim aktivnostima, biće od nemjerljivog značaja za naš dalji napredak u implementaciji reformi i istovremeno jačanju kapaciteta i pripremi za članstvo u EU, poručio je ministar finansija.

Otvarajući sastanak, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je kazala da inicijative koje je predložila EU, a koje se odnose na pristup jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA), implementaciju Zelenih koridora i uspostavljanje Akademije jedinstvenog tržišta, u kombinaciji sa nacionalnim planovima reformi, imaju za cilj da ubrzaju naš napredak ka postepenoj integraciji u jedinstveno tržište EU.

Gorčević je, takođe, ukazala na značaj kontinuirane pomoći EU u dijelu razvoja infrastrukture, koju, kako je istakla, treba nastaviti i proširiti u okviru Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan.

Namjera Crne Gore je da ubrza razvoj ključne infrastrukture u oblasti saobraćaja i energetike, što će imati pozitivne efekte i na stopu rasta. Sigurna sam da je odluka o listi prioritetnih infrastrukturnih projekata koji se mogu finansirati u okviru Plana rasta, sa prvim prioritetom koji se odnosi na 44 infrastrukturna projekta predložena u oblasti obrazovanja na svim nivoima bila odgovorna i da će pomoći da se poboljšaju uslovi u obrazovnom sistemu, jer je ovo najbolja moguća investicija u budućnost mladih ljudi, kazala je ministarka.

Ona je poručila da je evropsko opredjeljenje Crne Gore nesumnjivo i da je Vlada posvećena ubrzanju procesa pristupanja EU.

Tokom ovog specifičnog perioda, kada smo marljivo radili na demonstriranju napretka u oblasti vladavine prava u okviru pregovora za poglavlja 23 i 24, pripremili smo i niz solidnih reformskih mjera za druge relevantne oblasti politike Reformske agende. Sigurna sam da će, ukoliko budu sprovedene u istom ambicioznom duhu, ove reforme transformisati crnogorsko društvo na istinski evropski način, istovremeno stvarajući uslove za povećanje rasta, poručila je Gorčević.

 

Ambasadorka EU u Crnoj Gori  Oana Kristina Popa je kazala da Evropska unija radi sa Zapadnim Balkanom kako bi se Plan rasta ostvario i donio opipljive koristi građanima i preduzećima.

„Ranije ove nedelje, u Briselu, Evropski parlament je dao zeleno svjetlo za Fond za reformu i rast vrijedan 6 milijardi eura, koji će podsticati reforme potrebne za rast“, kazala je Popa.

Govoreći o pristupu jedinstvenom tržištu EU, koji je jedna od tema ministarskog satanka, Popa je kazala da je ostvaren stvarni napredak u vezi sa aplikacijama za Jedinstvenu zonu plaćanja u eurima (SEPA).

„Ovo bi moglo da donese koristi od 500 miliona eura godišnje uštede na doznakama. Dalji prioriteti su novčanici digitalnog identiteta, olakšavanje izvoza industrijskih proizvoda i dovođenje Zapadnog Balkana u sistem Evropske unije kako bi se osiguralo snabdijevanje kritičnim ljekovima za svoje građane“, kazala je ambasadorka.

Ministri evropskih poslova i finansija država Zapadnog Balkana su tokom sastanka razmijenili mišljenje o zajedničkim akcijama, koordinisanim politikama i inicijativama usmjerenim na osiguranje uspjeha u implementaciji Plana rasta i cjelokupnog procesa pristupanja EU. U tom kontekstu je razgovarano o pristupu jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA), unaprjeđenju olakšica trgovine i transporta između država Zapadnog Balkana i zemalja članica EU, Aplikaciji novčanik digitalnog identiteta i unaprjeđenju snadbijevanja kritičnim ljekovima.

Nakon ministarskog sastanka u Podgorici, Crna Gora će sredinom maja biti domaćin regionalnog Samita lidera država Zapadnog Balkana i Evropske komisije posvećenog maksimalnoj iskorišćenosti prednosti Plana rasta, s ciljem približavanja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, produbljivanja regionalne ekonomske integracije, ubrzanja temeljnih reformi i povećanja finansijske pomoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA
Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA

Ulcinjanin Lj.M. (24) osuđen je u hitnom postupku na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga. Sutkinja odjeljenja Suda za prekršaje u Ulcinju Anka Kekić

Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM
Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM

Ulcinjska Mala plaža 21. maja bila je epicentar sjajnih muzičkih dešavanja u organizaciji TO Ulcinj. Veče povodom obilježavanja Dana nezavisnosti otvorio je crnogorski izvođač Edis Agić koji je dobro poznatim

Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE
Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE

Univerzum je pametni dizajn u kojem vlada sinhronicitet! Sva bića, sve životne forme i svi fenomeni su u njemu međusobno povezani i međuzavisni.  Ovo duhovno i naučno plemenito znanje nas uči kako da percipiramo

Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE
Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE

Sudija Osnovnog suda u Ulcinju Artan Kroma donio je presudu kojom je optuženog N.M. (38) oglasio krivim i osudio na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, zbog krivičnog djela razbojništvo. Riječ je o osobi

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”