Ministarstvo finansija: Vlada vraća stare dugove, zaduženje zbog odgovornog upravljanja javnim dugom

Nije tajna da je potrebno da država vraća stare dugove, te da se o tome donose odluke, prema zakonu koji je usvojila Skupština Crne Gore, sapštili su iz Ministarstva finansija (MF).

Ministarstvo finansija i Vlada, prilikom izlaska na tržište zbog obaveze vraćanja starih dugovanja, poštuju Zakon o budžetu Crne Gore i Odluku o zaduživanju Crne Gore za tekuću godinu, kojim su predviđene potrebe u skladu sa kojima se donose i donosiće se odluke o zaduženju, koje nije posljedica rada sadašnje administracije, naveli su u saopštenju iz MF.

– Ministarstvo finansija konstantno prati dešavanja na međunarodnom tržištu, da bi se utvrdio najpovoljniji trenutak za ulazak na tržište za potencijalnu emisiju obveznica.

Ukazujemo da smo saopštili da razmatramo mogućnost emisije obveznica i zaključenja aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama i komercijalnim bankama da bismo, zavisno od kretanja na tržištu, donijeli adekvatnu odluku kada i u kom obimu će se realizovati aranžmani za potrebe finansiranja budžeta – navode iz ministarstva.

Sa ciljem odgovornog upravljanja javnim finansijama, Ministarstvo finansija, kako navode, u kontinuitetu održava kontakt sa investitorima na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala kao i analizira kretanja na globalnim tržištima, kako bi postigli najpovoljnije uslove u okviru upravljanja javnim dugom Crne Gore.

– Posebno ukazujemo da pripremanje zaduženja u svakoj uređenoj državi zahtijeva visok stepen povjerljivosti podataka kako se država ne bi dovela u rizik narušavanja cijena postojećih obveznica na međunarodnom tržištu kapitala i samim tim ugrozila početnu cijenu potencijalnog zaduživanja. O odlukama koje se sprovode/sprovedu, shodno zakonu, obavještavamo i obavijestićemo javnost, dok medijske špekulacije mogu samo da naruše poziciju države na tržištu, a to ne bi trebalo da je namjera nijednog društvenog aktera – saopštili su iz MF.

Naglašavaju da će se sredstva obezbijeđena kroz zaduženje, u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu, koristiti isključivo za finansiranje otplate postojećeg duga, kao i za finansiranje kapitalnog budžeta i stvaranje fiskalne rezerve za narednu godinu.

– Konkretno, Zakonom o budžetu predviđena je mogućnost zaduživanja do iznosa od 650 miliona eura za obezbjeđivanje nedostajućih sredstava u 2024. godini, među kojima su dominantno obaveze iz prethodnog perioda – kazali su iz ministarstva.

Ističu da otplata starog duga u ovoj godini iznosi 518,72 miliona eura glavnice i oko 138 miliona eura kamate. Već u aprilu stiže na naplatu dio obaveza iz prethodnog perioda. Shodno zakonu o budžetu, moguće je i zaduživanje u iznosu do 500 miliona eura, isključivo za potrebe eventualnog povoljnog refinansiranja duga i stvaranje fiskalne rezerve za 2025. godinu.

– Napominjemo da nijedan novi budžetski trošak neće biti finansiran iz zaduženja, osim kapitalnog budžeta, čime se ispunjava zlatno pravilo budžeta da sve tekuće obaveze budu finansirane iz tekućih prihoda – kazali su iz Ministarstva finansija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21

CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA
CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nastavila je akciju pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj da se pojedinim  školama

Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI
Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI

Prošlo je više od 75 godina od donošenja Opšte deklaracije o ljudskim pravima koja u središte stavlja dostojanstvo i pravednost te jednakost svih ljudskih bića.

Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA
Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA

Ispred zgrade Osnovnog suda u Ulcinju danas su se, na poziv Advokatske komore Crne Gore, okupili ulcinjski advokati kako bi izrazili protest zbog napada na

Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI
Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI

U Ženevi se danas održava sastanak Komiteta koji prati sprovođenje Konvencije za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena. Delegaciju Crne Gore, koju čini 21 član, predvodi