Ministarstvo, Institut i SZO: “KARAVAN ZDRAVLJA I VAKCINACIJE” I U ULCINJU

Ministarstvo zdravlja Crne Gore (MZ), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pokrenuli su u subotu novu inicijativu – „Karavan zdravlja i vakcinacije“, u okviru Američkog plana spašavanja, kao odgovor na COVID-19 u Crnoj Gori, koju finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Cilj “Karavana zdravlja i vakcinacije” je, kako se navodi u sapštenju,  promovisanje prednosti imunizacije kao intervencije koja spašava živote. Fokus će biti na vakcinaciji protiv COVID-19 ali inicijativa će uključiti i druge programe vakcinacije poput onih protiv humanog papiloma virusa (HPV) i malih boginja, zauški i rubele (MMR).

“Sjedinjene Američke Države – preko USAID-a – dodijelile su 2,7 miliona dolara hitne pomoći kako bi pomogle Crnoj Gori da otkrije, upravlja i liječi COVID-19 ali i da ojača i održi kapacitete za reagovanje, kako bi se ublažili uticaji pandemije na javno zdravlje i socio-ekonomske posljedice”, podsjećaju iz IJZ.

Danas u Budvi, kako dodaju iz te ustanove, građani su bili u prilici da provjere svoje zdravlje, razgovaraju sa ljekarima i zdravstvenim radnicima i dobiju dodatne materijale o benefitima imunizacije.

“Takođe, pojedini građani su bili vakcinisani na licu mjesta, dok je veliki broj posjetilaca iskoristio prisustvo ljekara i zakazao vakcinaciju kod svog izabranog doktora u Domu zdravlja. U okviru karavana bio je upriličen i zanimljiv kulturno-umjetnički program (klapa Castellnuovo i Đurđa sa bendom), kao i posebni pokloni za one najmlađe, a akciju su pomogli i volonteri Crvenog krsta”, stoji u saopštenju.

Karavan zdravlja i vakcinacije podrazumijeva uspostavljanje mobilnih vakcinalnih punktova u četiri opštine (Budva, Nikšić, Bijelo Polje, Ulcinj), gdje je za sve građane koji izraze želju omogućena vakcinacija na licu mjesta (COVID-19, HPV i MMR vakcinama), u autobusu koji je prilagođen za bezbjedno administriranje vakcina i parkiran na odobrenoj lokaciji.

Kako su naglasili, posebno je važno što je građanima omogućeno da lako i direktno dobiju sve neophodne informacije o programima vakcinacije od strane kompetentnih zdravstvenih radnika, kao i da provjere vrijednost krvog pritiska, nivo šećera u krvi i sl.

“Karavan zdravlja i vakcinacije ima za cilj da svojim aktivnostima pokrije ranjive grupe u mjesecu februaru i martu. Osmišljen je tako da može da dosegne ljude koji žive u oblastima gdje je stepen prihvatanja vakcina bio niži od nacionalnog prosjeka”, obrazložili su iz te zdravstvene ustanove.

Iz IJZCG naveli su grupe koje su pod visokim rizikom od COVID-19 i koje će imati koristi od ove inicijative: osobe sa nekim hroničnim stanjima, starije osobe, trudnice, zdravstveni radnici i drugi. Djevojčice starosti između 9 i 14 godina će imati koristi od vakcinacije protiv HPV-a, a djeca mlađa od 5 godina od vakcinacije MMR vakcinom.

„Karavan zdravlja i vakcinacije okuplja zdravstvene radnike i članove lokalne zajednice, koji imaju priliku da se informišu i vakcinišu protiv COVID-19, HPV-a i MMR-a, postavljaju pitanja doktorima i obavljaju rutinske zdravstvene preglede, kao što je mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi“, rekao je Slodoban Mandić, generalni direktor direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite, u Ministarstvu zdravlja.

„Za zdravstvene radnike i zdravstvene vlasti, to je odlična prilika da bolje razumiju zdravstvene potrebe građana, kao i da predstave sve benefite imunizacije”, dodao je on.

„Iako COVID-19 i dalje predstavlja prijetnju po zdravlje, stepen obuhvata vakcinacije protiv ovog oboljenja je i dalje nizak u Crnoj Gori. Kroz karavan zdravlja i vakcinacije želimo da dođemo do što većeg broja građana i promovišemo benefite COVID-19 vakcinacije. Povećanje obuhvata vakcinacijom zahtijeva zajedničko djelovanje, široko partnerstvo, snažan angažman lokalne zajednice i informisane građane “, rekla je dr Mina Brajović, šefica SZO Kancelarije u Crnoj Gori.

„Aktivnosti poput ove, a koje se sprovode u zajednici, od presudnog su značaja za povećanje stepena vakcinacije i izgradnju povjerenja ljudi u vakcine kako sada tako i u budućnosti. Bilo da se radi o vakcinama protiv COVID-19, HPV-a ili MMR-a, one ostaju najbolji način za borbu protiv ovih bolesti. Najbolje što možete da uradite da zaštitite sebe i svoju zajednicu je da se vakcinišete “, rekao je dr Borko Bajić, pomoćnik direktora za javnozdravstvena i medicinska pitanja u IJZCG.

Iz Instituta navode da do danas je 46,1 odsto stanovništva Crne Gore primilo primarnu seriju vakcina protiv COVID-19, dok je stepen vakcinacije prvom buster dozom 16,6 odsto i 0,5 odsto drugom buster dozom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”
NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”

Stručna komisija ocijenila je radove Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora” koji je bio raspisan u periodu Decembar–Februar. Literarni konkurs je raspisan u okviru projekta ,,Prepoznaj,

CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju
CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju

Velika kolonija vodenih ptica koja se nalazi u Gornjem Štoju ugrožena je nelegalnim građevinskim radovima koji se odvijaju na svega 50 metara od same kolonije. Najugroženija je, prije svega, jedina kolonija

Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ
Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ

U Ulcinju je u petak svečano otvoren Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je renoviran i opremljen savremenom opremom. Na ovaj način zaposleni će imati bolje uslove za rad, a svi pacijenti mogućnost za

Krajem naredne sedmice: Open day Hotel Azul Beach Resort Montenegro by Karisma
Krajem naredne sedmice: Open day Hotel Azul Beach Resort Montenegro by Karisma

Hotel Azul Beach Resort Montenegro traži nove kolege u susret ljetnjoj sezoni 2023. Pozivamo sva zainteresovana lica da posjete naš hotel Azul Beach Resort Montenegro na datume 07.04.2023. i 08.04.2023.

Počeo projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže: ULCINJ UŠAO U NOVU FAZU RAZVOJA
Počeo projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže: ULCINJ UŠAO U NOVU FAZU RAZVOJA

Na ulcinjskoj Velikoj skeli, na rtu Đerane, danas je svečano obilježen početak radova na projektu rekonstrukcije i izgradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema u opštini Ulcinj. Riječ je o projektu Vlade