Ministarstvo kulture: JACATI KULTURNI IDENTITET ULCINJA

 

Lumovic, Cungu, Nrekic, GjoniMinistar kulture, Janko Ljumović, boravio je juče u radnoj posjeti Opštini Ulcinj. Tokom posjete Ulcinju ministar Ljumović je razgovarao sa predsjednikom Opštine Ulcinj Nazifom Cunguom, predsjednikom Skupštine Opštine Ulcinj Lorom Nrekićem i predstavnicima opštinskih institucija kulture, kao i umjetnicima i predstavnicima nezavisnog sektora.

Sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave, na kojem je bilo riječi o zajedničkim aktivnostima Ministarstva i Opštine na unapređenju kulture u Ulcinju, su prisustvovali i Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo i Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu.

Ministar Ljumović je istakao da je cilj Ministarstva kulture da se upozna sa potrebama svake opštine pojedinačno i da u sadejstvu sa lokalnim upravama i institucijama promoviše kulturne specifičnosti opština. Posebno je naglašen značaj kulture i kulturnog nasljeđa za razvoj turizma u Ulcinju. Kao primjer naveden je lokalitet Svač i Stari grad i njihov potencijal za razvoj kulturnog turizma.

Lumovic, Kovaci, Cungu, NrekicPozitivno je ocijenjena nominacija utvrđenja Ulcinja u okviru Starog grada, koje je izabrano kao jedan od lokaliteta za upis na Listu svjetske baštine UNESCO, u okviru transnacionalne nominacije Venecijanskih odbrambenih tvrđava između XV I XVII vijeka. Ovaj projekat, za koji je pripremljen i predat dosije realizuje se u saradnji sa Hrvatskom i Italijom. Predsjednik Opštine Cungu je rekao da će Opština i Ministarstvo uložiti napore da kandidatura bude uspješna i da ocjena UNESCO eksperata nakon evaluacije bude pozitivna.

Kako je istakao ministar Ljumović, razlog da se u Ulcinj dolazi i da se Ulcinj posjećuje leži u stvaralaštvu i u kulturnoj baštini, a naš je izazov da u ta dva polja djelujemo i razvijamo linije podrške, koje će širiti partnerstva i mrežu saradnje.

Sagovorci su se saglasili da je važno kreirati programe koji doprinose jačanju kulturnog identiteta grada, što je jedan od zajedničkih ciljeva u razvoju kulturnih politika. Bilo je riječi i o reorganizaciji opštinskih ustanova i njihovom prilagođavanju savremenim kulturnim tokovima. Jačanju lokalnih politika u kulturi svakako doprinosi i strateško planiranje, pa je zbog toga  važno da i Ulcinj što prije kreira opštinski program razvoja kulture, ocijenjeno je na sastanku.

Lumovic, Gjoni, CunguMinistar je ovom prilikom razgovarao i sa umjetnicima, predstavnicima nevladinih organizacija i privatnog sektora u kulturi. Susret sa njima je bio prilika da se razmijene stavovi i mišljenja i da se čuje glas nezavisnog sektora. Tokom razgovora su predstavljene inicijative i brojni kulturni sadržaji koji se realizuju u Ulcinju. Posebno je naglašena važnost usmjeravanja umjetnika i umjetničkih udruženja na međunarodne fondove za kulturu, koji uz nacionalne i lokalne resurse mogu biti značajna podrška u kreiranju i sprovođenju njihovih projekata.

Ministar Ljumović i predsjednik Cungu obišli su lokalitet  Svač, na kojem Ministarstvo i institucije kulture i ove godine nastavljaju konzervatorske radove. Kako je najavljeno, za sprovođenje konzervatorskih mjera na ostacima crkve Sv. Jovana, Ministarstvo kulture je opredijelilo 50.000 eura, a projekat će realizovati Narodni muzej i Centar za konzervaciju i arheologiju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”
Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”

Karate klub “REI’’je prošle subote učestvovao na 17. Medjunarodnom karate turniru “PLEVLJA OPEN 2023” u Pljevljima. Takmičari KK “REI ‘’ još jednom su dokazali da su najboli takmičari:

Taekwondo klub Ulcinj: OSAM MEDALJA SA TURNIRA U OHRIDU
Taekwondo klub Ulcinj: OSAM MEDALJA SA TURNIRA U OHRIDU

Tokom vikenda, 25. marta u Makedoniji, Ohrid, održan je Međunarodni tekvondo turnir “Ohrid Open 2023” koji je okupio oko 450 takmicara, 24 kluba iz 5 zemalja regiona. Taekwondo klub Ulcinj

U čevtrtak: PROMOCIJA VRIJEDNE KNJIGE PROF. JUSUFA LIKE
U čevtrtak: PROMOCIJA VRIJEDNE KNJIGE PROF. JUSUFA LIKE

U sklopu Dana Opštine Ulcinj, narednog četvrtka, 30. marta, biće održana promocija knjige “Dasma e Ulqinit” (Ulcinjska svadba) profesora Jusufa-Cufa Like. Riječ je o sveobuhvatnom djelu o identitetu ulcinjskih

G.Karamanaga: Veslima od Šibenika do Ulcinja
G.Karamanaga: Veslima od Šibenika do Ulcinja

Selatin Tino Voglić je treće dijete Nurije i Ćazima Voglića. Njihova kuća je bila na južnom dijelu grada,stotinak metara udaljena od mora. Izučio je stolarski zanat i od malena pomagao siromašnoj familiji.

Velika pobjeda „Otrant Olympica“: SAVLADAN U GOSTIMA VODEĆI TIM NA TABELI
Velika pobjeda „Otrant Olympica“: SAVLADAN U GOSTIMA VODEĆI TIM NA TABELI

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u subotu veliki uspjeh u Beranama protiv domaće ekipe, lidera na tabeli druge crnogorske fudbalske lige. Oni su ekipu „Berana“ savladali rezulatom 1:0 golom centrarfora