Ministarstvo poljoprivrede: AGROBUDŽET PREDSTAVLJEN I U ULCINJU

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavili su Agrobudžet za 2022. godinu poljoprivrednim proizvođačima u Baru, Ulcinju i Herceg Novom.

Kako je saopšteno iz tog resora, preko 250 zainteresovanih proizvođača je informisano o mjerama podrške, uslovima za dobijanje premija, kriterijumima i uslovima za ostvarivanje prava na podršku.

“Predstavljene su sve mjere, koje su kao i uvijek do sada kreirane u saradnji i zajedničkom radu sa poljoprivrednim proizvođačima. Time se iz godine u godine stvaraju bolji uslovi za uspješno korišćenje podrške, što doprinosi povećanju i modernizaciji proizvodnje na gazdinstvima”, navode iz Ministarstva.

Ističe se i ovogodišnje značajno povećanje iznosa opredijeljenog za Agrobudžet, kao i činjenica da je svaki iznos podrške povećan za deset, 20 ili 30 odsto.

“Poljoprivrednici ovih primorskih opština naročito interesovanje iskazali su za realizaciju mjera za razvoj maslinarstva, podršku pčelarstvu i mogućnostima podrške za rješavanje infrastrukturnih projekata, kao i realizaciju mjere koja se odnosi na očuvanje genetičkih resursa u poljoprivredi, ali i za stočarsku proizvodnju”, dodaju iz tog resora.

Prisutni su pozvani da prate objavu javnih poziva, navode iz ministarstvam, a izražena je i spremnost da se organizuju i dodatne obuke i radionice u cilju sto uspješnije realizacije mjera podrške.

“U cilju razvoja maslinarstva, kako su mnogobrojni korisnici podrške već i naviknuti, podržavaće se priprema zamljišta za sadnju maslina, podizanje novih zasada, nabavka opreme za čuvanje i skladištenje maslinovog ulja, nabavka sistema za navodnjavanje, izgradnja podzida u cilju čuvanja zemljišta od erozije”, ističu iz Ministarstva.

Prisutnima su predstavljenje i tri nove mjere, a interesovanje je vladalo i za mjeru za podršku mladim poljoprivrednicima.

“Takođe veliko interesovanje iskazano je za dodatne mjere podrške za direktna plaćanja, jednokratnu podršku, kao i za dodjelu besplatnih plastenika”, naveli su.

Kroz dalji razgovor i diskusiju proizvođačima je sugerisano da se udružuju, napominju iz resora,  modernizuju proizvodnju i unapređuju kvalitet, kako bi prevazišli “izazove u pogledu konkurentnosti i plasmana proizvoda”.

“Proizvođači su iskazali veliko interesovanje za novi set mjera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kojim će se proizvodnja žitarica sa postojećih 250, odnosno 260 eura za mlade proizvođače podržati sa dodatnih 250 eura po hektaru (ukupno 5010 eura po hektaru), kao i za besopaltnu dodjelu 2500 plastenika, vaučre za registrovane proizvođače od po 200 eura, kao i za dodatnu podršku od 150 eura po hektaru uz predviđenih 250 eura po hektaru za proizvodnju kasnog krompira”, istakli su iz tog resora.

Na kraju, istaknuta je važnost stalne komunikacije i informisanja proizvođača sa procedurama, kako bi što više njih ostvarilo pravo na podršku, što je u ove dvije opštine olakšano s obzirom na regionalne kancelarije savjetodavnih službi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Morsko dobro: Saopštenje povodom situacije na Adi Bojani
Morsko dobro: Saopštenje povodom situacije na Adi Bojani

”U medijskom nastupu koje su emitovale i objavile pojedine medijske kuće i portali, pominje se nekoliko neuspjelih  tendera za nabavku goriva, čime je javnost obmanuta, jer je stvorena slika da se gorivo

A.Hoxha: GRADSKA BIBLIOTEKA ĆE BITI ZATVORENA
A.Hoxha: GRADSKA BIBLIOTEKA ĆE BITI ZATVORENA

V..d. direktorica Centra za kulturu Adriana Hoxha saopštila je da je uslijed kiše koja je padala poslednjih dana, u zgradi te institucije došlo je do prokišnjavanja krova i radnih prostorija. “Najgora

Coca-Cola: Podrška mladima besplatan vebinar, 29. i 30. novembra
Coca-Cola: Podrška mladima besplatan vebinar, 29. i 30. novembra

Završavate studije ali niste sigurni – šta dalje? Dugo ste bez posla, jer nikako da dobijete baš onaj posao koji želite? Najzad ste započeli svoj biznis i hrabro ste stupili u preduzetničke vode, ali bi

HAPPY HOUR U MERIDIANU!
HAPPY HOUR U MERIDIANU!

Idealan početak vikenda uz Meridian online kazino! Učini da tvoj “happy hour” traje cijelidan! Petak volimo svi, jer je petak kraj radnenedjelje, ali i idealna prilika da ostvarišvrtoglavi dobitak na Meridian

Rama: VODA PRODRLA U SVE DJELOVE BIBLIOTEKE, UGROŽEN KNJIŽNI FOND
Rama: VODA PRODRLA U SVE DJELOVE BIBLIOTEKE, UGROŽEN KNJIŽNI FOND

Jaka kiša koja je proteklih dana padala prodrla je u sve djelove Gradske biblioteke u Ulcinju, kao i u mnoge djelove zgrade Centra za kulturu. Kako navode iz Biblioteke, ova situacija nije od juče. “Ugrožen