Ministarstvo poljoprivrede: AGROBUDŽET PREDSTAVLJEN I U ULCINJU

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavili su Agrobudžet za 2022. godinu poljoprivrednim proizvođačima u Baru, Ulcinju i Herceg Novom.

Kako je saopšteno iz tog resora, preko 250 zainteresovanih proizvođača je informisano o mjerama podrške, uslovima za dobijanje premija, kriterijumima i uslovima za ostvarivanje prava na podršku.

“Predstavljene su sve mjere, koje su kao i uvijek do sada kreirane u saradnji i zajedničkom radu sa poljoprivrednim proizvođačima. Time se iz godine u godine stvaraju bolji uslovi za uspješno korišćenje podrške, što doprinosi povećanju i modernizaciji proizvodnje na gazdinstvima”, navode iz Ministarstva.

Ističe se i ovogodišnje značajno povećanje iznosa opredijeljenog za Agrobudžet, kao i činjenica da je svaki iznos podrške povećan za deset, 20 ili 30 odsto.

“Poljoprivrednici ovih primorskih opština naročito interesovanje iskazali su za realizaciju mjera za razvoj maslinarstva, podršku pčelarstvu i mogućnostima podrške za rješavanje infrastrukturnih projekata, kao i realizaciju mjere koja se odnosi na očuvanje genetičkih resursa u poljoprivredi, ali i za stočarsku proizvodnju”, dodaju iz tog resora.

Prisutni su pozvani da prate objavu javnih poziva, navode iz ministarstvam, a izražena je i spremnost da se organizuju i dodatne obuke i radionice u cilju sto uspješnije realizacije mjera podrške.

“U cilju razvoja maslinarstva, kako su mnogobrojni korisnici podrške već i naviknuti, podržavaće se priprema zamljišta za sadnju maslina, podizanje novih zasada, nabavka opreme za čuvanje i skladištenje maslinovog ulja, nabavka sistema za navodnjavanje, izgradnja podzida u cilju čuvanja zemljišta od erozije”, ističu iz Ministarstva.

Prisutnima su predstavljenje i tri nove mjere, a interesovanje je vladalo i za mjeru za podršku mladim poljoprivrednicima.

“Takođe veliko interesovanje iskazano je za dodatne mjere podrške za direktna plaćanja, jednokratnu podršku, kao i za dodjelu besplatnih plastenika”, naveli su.

Kroz dalji razgovor i diskusiju proizvođačima je sugerisano da se udružuju, napominju iz resora,  modernizuju proizvodnju i unapređuju kvalitet, kako bi prevazišli “izazove u pogledu konkurentnosti i plasmana proizvoda”.

“Proizvođači su iskazali veliko interesovanje za novi set mjera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kojim će se proizvodnja žitarica sa postojećih 250, odnosno 260 eura za mlade proizvođače podržati sa dodatnih 250 eura po hektaru (ukupno 5010 eura po hektaru), kao i za besopaltnu dodjelu 2500 plastenika, vaučre za registrovane proizvođače od po 200 eura, kao i za dodatnu podršku od 150 eura po hektaru uz predviđenih 250 eura po hektaru za proizvodnju kasnog krompira”, istakli su iz tog resora.

Na kraju, istaknuta je važnost stalne komunikacije i informisanja proizvođača sa procedurama, kako bi što više njih ostvarilo pravo na podršku, što je u ove dvije opštine olakšano s obzirom na regionalne kancelarije savjetodavnih službi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje
Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje

Za kvalitetno i trajno rješenje erozije na Adi Bojani država Crna Gora ima stručno znanje, ali problem postaje komplikovan kada znanje zavisi isključivo od politike. To je “Vijestima” kazao profesor Mihailo

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

  Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. juna, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak, u terminu od 08

U ponedjeljak nastavak sjednice SO: NA DNEVNOM REDU I IZBOR POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE
U ponedjeljak nastavak sjednice SO: NA DNEVNOM REDU I IZBOR POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE

Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj, Ardian Mavriq zakazao je za ponedjeljak, 27.06.2022. godine, u 11:00. časova, nastavak Druge sjednice Prvog redovnog zasijedanja, koja je sa radom počela 17. juna.

UMUCG: U UTORAK U STAROM GRADU KONCERT GITARSKOG DUA NIKČEVIĆ-BULATOVIĆ
UMUCG: U UTORAK U STAROM GRADU KONCERT GITARSKOG DUA NIKČEVIĆ-BULATOVIĆ

  Udruženje mladih umjetnika Crne Gore organizovaće u utorak 28. juna u muzeju Starog grada Ulcinj koncert poznatog crnogorskog gitarskog dua Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića u pratnji Earpiece

Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.
Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.

Iz Fakulteta za mediteranske poslovne studije u Ulcinju saopšteno je da je u toku upis na osnovne akademske studije za 2022/23. godinu. Kako se navodi, sve informacije moguće je dobiti u sekretarijatu