Mlade zvijezde: HARMONIKAS DARKO KARADJINOVIC

U našem gradu svaki uspjeh trebao bi se ispratiti sa velikom pažnjom, naročito onih najmlađih. Kroz muziku kulturu i sport šaljemo sliku u svijet gdje prepoznaju prave vrijednosti i pružamo šansu onim najtalentovanijima da lakše probiju put do zvijezda. Za naš portal govori jedan od najmladjih i najtalentovanijih harmonikaša u Crnoj Gori, desetogodišnjii Darko Karađinović, na koga Ulcinj svakako može biti ponosan. Bronza na „Akordeon Art“-u 5. Internacionalnog festivala harmonike u Sarajevu, u svojoj kategoriji, u ogromnoj konkurenciji, i još jedno treće mjesto na prethodnom festivalu mladih Crne Gore održanom u Herceg Novom.

April i maj bili su samo nagovještaj svega onoga što Darko želi da postigne, a to je ono najviše. Ne treba ni izostaviti velike zasluge njegovog mladog profesora Joza Jakovića.

Razgovor sa Darkom vodio je Ognjen Vujadinović.

Sa 6 godina si upisao prvi razred osnovne muzičke škole. Da li si već u prvom razredu počeo da sviraš ili je to ipak krenulo malo kasnije?

Darko: U prvom razredu sam išao u hor, a već u drugom sam počeo da sviram harmoniku. To je bio moj prvi izbor i mislim da nisam pogriješio. To je ono što volim i samo zato i mogu biti uspješan.

Tvoj profesor bio je i Drljan Safet. Da li si sa profesorom išao i učestvovao na nekim takmičenjima prije ova dva festivala u Herceg Novom i Sarajevu i možda osvajao neke nagrade?

Darko: Da, učestvovao sam 2012. godine na takmičenju u Kolašinu i osvojio srebrnu liru. Velike zasluge idu i mom bivšem profesoru Drljanu od kojeg sam mnogo naučio na početku.

Peti si razred osnovne škole ,,Maršal Tito’’ i prije svega odličan si đak. Da li je teško uskladiti obaveze i biti uspješan na oba polja?

Darko: Pa moram priznati da jeste. Potrebno je dosta energije da bih mogao i da sviram i da učim. Trudim se da na oba polja pružim koliko mogu i da ne popuštam dok god mogu da postignem ove dvije stvari.

Da li je porodica tvoj najveći oslonac?

Darko: Da naravno, porodica mi puno pomaže u svemu, naročito moja majka. Možda nikog ne bih trebao da izdvajam, ali ipak je ona neko ko je svakog momenta uz mene.

Ove godine tvoj profesor harmonike u muzičkoj školi je Jozo Jaković. Iza vas su već dva izvanredna uspjeha, vi se vjerovatno nećete zaustaviti na tome?

Darko: Tako je. Naravno da nećemo, međutim biće potrebno još puno rada i truda kako bi postigli još veće rezultate.

Da li planiraš da nakon osnovne muzičke škole možda upišeš srednju muzičku i nastaviš da sviraš harmoniku ili si ipak odlučio da sviranje ostane tvoj hobi i nešto u čemu ćeš uživati samo u slobodno vrijeme?

Darko: Planiram da nastavim. Ali vidjećemo, može se svašta promijeniti do tada. Već sada svjestan sam da će biti dosta raskrsnica u životu na kojima ću morati izabrati pravu stranu. Ali, neka sve ide svojim tokom.

Skroman na riječima, ali ne i na djelima, u šta smo se mogli i uvjeriti. Budućnost koja je pred njim pokazaće koliko je spreman da istraje u onim stvarima kojih je danas sve manje. Mladi  talentovani ljudi sjutra će, nadajmo se, biti simboli našeg grada i pravi predstavnici naše muzike, kulture i svega onoga pozitivnog. Na nama je da ih podržimo i prije svega pružimo svu moguću pažnju koju oni zaslužuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje
Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje

Za kvalitetno i trajno rješenje erozije na Adi Bojani država Crna Gora ima stručno znanje, ali problem postaje komplikovan kada znanje zavisi isključivo od politike. To je “Vijestima” kazao profesor Mihailo

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

  Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. juna, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak, u terminu od 08

U ponedjeljak nastavak sjednice SO: NA DNEVNOM REDU I IZBOR POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE
U ponedjeljak nastavak sjednice SO: NA DNEVNOM REDU I IZBOR POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE

Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj, Ardian Mavriq zakazao je za ponedjeljak, 27.06.2022. godine, u 11:00. časova, nastavak Druge sjednice Prvog redovnog zasijedanja, koja je sa radom počela 17. juna.

UMUCG: U UTORAK U STAROM GRADU KONCERT GITARSKOG DUA NIKČEVIĆ-BULATOVIĆ
UMUCG: U UTORAK U STAROM GRADU KONCERT GITARSKOG DUA NIKČEVIĆ-BULATOVIĆ

  Udruženje mladih umjetnika Crne Gore organizovaće u utorak 28. juna u muzeju Starog grada Ulcinj koncert poznatog crnogorskog gitarskog dua Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića u pratnji Earpiece

Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.
Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.

Iz Fakulteta za mediteranske poslovne studije u Ulcinju saopšteno je da je u toku upis na osnovne akademske studije za 2022/23. godinu. Kako se navodi, sve informacije moguće je dobiti u sekretarijatu