MOGUL o Zakonu o planiranju: NOVA OPASNOST ZA VALDANOS I SOLANU

Xhemal PeroviqSaopštenje za medije Monitoring grupe Ulcinj – MOGUL, koje potpisuje izvršni direktor Xhemal Peroviq.

Predlog Zakona o planiranju prostora koji je, i pored brojnih primjedbi struke, ušao u skupštinsku proceduru, predstavlja još jednu opasnost za prostor koji je najvrijedniji resurs Crne Gore i naročito opštine Ulcinj.

NVO Mogul se pridružuje masovnim kritikama na račun zakona koje se odnose na do sada nezabilježenu centralizaciju donošenja odluka i namjeri Vlade da opštinama u potpunosti uzme jednu od ključnih poluga za razvoj lokalnih zajednica.

Mi u Ulcinju smo osjetili na svojoj koži kako to izgleda kada neko drugi planira prostor umjesto nas – imamo primjer Prostornog plana Opštine koji nam je „poklonila“ Vlada i dobro pamtimo kako su se ponašali nalogodavci kada su nam ga prezentovali u prepunoj sali Opštine.

Ulcinjani su u uslovima dosadašnjih zakonskih rješenja, snažno branili Valdanos, Solanu, Adu… Organizovali smo akcije za vraćanje linije morskog dobra u razumne i zakonske okvire, a sada novim zakonom Vlada će samostalno donositi odluke o cjelokupnom prostoru. Pljačka će biti „ozakonjena“.

Mi smo kao gradjani odavno prepoznali i demaskirali namjeru da se najvrijedniji resursi u opštini Ulcinj valorizuju u skladu sa nečijim privatnim interesima, a ne interesima gradjana. Dokaz za to su porušeni hoteli na teritoriji opštine koje je Vlada prodavala navodnim strateškim investitorima, a koji su iza sebe ostavljali samo pustoš.

Sada se Ulcinjani suočavaju sa novom opasnošću, naročito kada su u pitanju Valdanos i Solana koji još nisu stavljeni pod adekvatni režim zaštite – ostaju veoma osjetljivi na namjere Vlade (i onih koji se kriju iza Vlade) da se ovi vrijedni resursi betoniraju zauvijek, samo da bi neko na brzinu zaradio milione.

Mi smo kao aktivni gradjani dokazali više puta da umijemo da se organizujemo i suprostavimo, kada to već neće da učine brojne političke partije Albanaca koje su se farsično zalagale za „specijalne statuse“, „dvodomne parlamente“, „decentralizaciju“, autentično i dostojanstveno predstavljanje i sl.

Sada na ovo ćute iako ih na reagovanje obavezuju i brojne odluke lokalne skupštine koje su se odnosile upravo na zaštitu prostora.

MOGUL će nastaviti sa svojim aktivnostima u zaštiti javnog interesa, očuvanja najvrijednijih resursa kao šansu za razvoj lokalne zajednice. Ovoga puta snažnije u pravcu prepoznavanja i razobličavanja svih aktera višedecenijske agonije Ulcinja. Naročito „naših“!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine