MSJA: Objavljene dvije publikacije koje se bave tematikom nestajanja javnih prostora i kulturnih pejzaža

Društvo Dr Martin Schneider-Jacoby Association – MSJA je pripremilo “policy paper” pod nazivom “JAVNI PROSTOR– Uzurpacija, prenamjena / privatizacija opšteg DOBRA” – Predlog politika za unapređenje i bezbjednost javnih prostora na teritoriji Opštine Ulcinj”.

U vrijeme kada prekomjerna gradnja tzv. “urbanizacija” utiče na način na koji koristimo, održavamo i komuniciramo s putevima i trotoarima i generalno sa javnim prostorom, važno je razumjeti kako poboljšati sigurnost ovih prostora namijenjeni stanovništvu. Bezbjednost na gradskim putevima i trotoarima je tema koja direktno utiče na život stanovnika i funkcionisanje  gradova. Javni prostor igra ključnu ulogu u očuvanju demokratije , predstavljajući temeljnu platformu za slobodnu razmjenu ideja i mišljenja. Jedno društvo, u velikoj mjeri, oblikuju zajednički prostori koje ono dijeli, a kvalitet života zajednice direktno zavisi od dostupnosti i pristupačnosti ovih javnih prostora. Nedostatak javnih prostora ili njihovo ograničenje postavlja ozbiljnu prepreku za socijalnu interakciju, ograničavajući mogućnosti raznolikog dijaloga među građanima/građankama.

Dokument „JAVNI PROSTOR, Uzurpacija, prenamjena / privatizacija opšteg DOBRA“ istražuje i analizira dugoročnu štetu uzrokovanu zanemarivanjem uzurpacije, nestanka i privatizacije javnih prostora, pruža pregled problema i predlaže strategije za njihovo rješavanje.

Kroz ovaj policy paper, želimo istaknuti ozbiljne izazove povezane sa prisvajanjem javnih prostora i privatizacijom opšteg dobra te njihov negativan utjicaj na sigurnost građana i građanki našeg grada -Ulcinja. Dokument naglašava hitnu potrebu za intervencijom na zakonodavnom i prostorno planskom nivou, povećanje transparentnosti te potrebu aktivnog uključivanja građana/ki i suzbijanja korupcije kako bismo sačuvali javne prostore, očuvali ekološki i kulturološki diverzitet i unaprijedili kvalitet života stanovnika opštine Ulcinj.

Dokument možete preuzeti OVDJE: https://msja.me/predlog-politika-unapredenje-i-bezbjednost-javnih-prostora-na-teritoriji-opstine-ulcinj/

Drugi po redu “policy paper” pod nazivom “KULTURNI PEJZAŽI – Devastacija i konverzija milenijumskih kulturnih DOBARA” – Predlog politika za unapređenje i bezbjednost javnih prostora na teritoriji Opštine Ulcinj”. 

Milenijski kulturni pejzaž, poput najveće maslinade u bivšoj Jugoslaviji, sa svojim impozantnim stablima prosječne starosti od 800 godina, predstavljaju neizmjeran testament istoriji i identitetu regiona. Terasasti pejzaž Ulcinjske Maslinade i uvale Valdanos predstavlja karakterističan primjer poljoprivrednog / agrikulturnog pejzaža koji ima vrijednost organski razvijenog kulturnog pejzaža i tim značajan segment kulturne baštine.

U sjenci ubrzanog turističkog razvoja, koji se sve više fokusira na kvantitet umjesto na kvalitet, Ulcinjska maslinada i uvala Valdanos postaju žrtve neadekvatnog prostornog planiranja, politizacije i nedovoljnog razaumjevanja i odgovornosti prema kulturnoj baštini.

Pritisak na ova područja rezultat je političkih odluka koje se često formiraju na temelju uskih interesa investitora, umjesto da se vodi brigom o očuvanju jedinstvenih kulturnih vrijednosti. 

Ulcinj, grad od izuzetne kulturološke vrijednosti svakim danom gubi identitet. Ovaj problem manifestuje se kroz kontinuirani gubitak autentičnih slojeva ne samo u Ulcinjskoj maslinadi i uvali Valdanos, nego i zaštićenim kulturnim spomenicima poput  2500 godina Starog grada, koji danas predstavlja samo sjenku svog postojanja i istorije, Nova Mahala sa njenim uskim i labirintskim sokacima i čaršijom, sa fasadama koje su neadekvatne jer izmjenjene po „ukusu vlasnika“ bez daljnjih stručnih konsultacija. Dopustilo se da tako značajan lokalitet izgubi čar i autentičnost.

Dokument “ KULTURNI PEJZAŽI – Devastacija i konverzija milenijumskih kulturnih DOBARA“ istražuje izazove kojim se kulturni pejzaži Opštine Ulcinj suočavaju usled procesa konverzije koji već sad ali i u budućnost može imati negativne posljedice, poput gubitka tradicionalnih i autentičnih karakteristika Ulcinjske maslinade, pruža pregled problema i predlaže strategije za njihovo rješavanje.

Kroz ovaj policy paper, želimo istaknuti ozbiljne izazove povezane s nelegalnim i koruptivnim radnjama na području Ulcinjske maslinade i uvale Valdanos te njihov negativan utjecaj na kulturni pejzaž. Dokument naglašava hitnu potrebu za intervencijom na zakonodavnom i prostorno planskom nivou, povećanje transparentnosti te potrebu aktivnog uključivanja građana/ki i suzbijanja korupcije kako bismo sačuvali kulturna dobra, očuvali ekološki i kulturološki diverzitet i unaprijedili kvalitet života stanovnika opštine Ulcinj.

Oba dokumenta namijenjena kreatorima, donosiocima i sprovodiocima politika na lokalnom nivou – lokalnoj samoupravi – Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj, Sekretarijatu za komunalne i stambene djelatnosti, Sekretarijatu za investicije, Komunalnoj policiji i preduzećima čiji je osnivač Opština Ulcinj kao što su d.o.o. „Komunalne djelatnosti“ , mjesnim zajednicama,  Ministarstvu prostornog planiranja urbanizma i državne imovine , Upravi za zaštitu kulturnih dobara, Direktoratu za građevinsku inskpekciju, JP Morsko dobro, političkim partijama, odbornicima, NVO. Preporuke iz ovih dokumenata pružaju korisne smjernice za ključne aktere i takođe su relevantne za druge društvene učesnike, uključujući javne obrazovne ustanove, medije koji imaju značajnu ulogu u informisanju građana/ki, kao i same građane/ke koji su pozvani da budu informisaniji i proaktivni u učešću u oblikovanju politika javnog dobra.

Cilj dokumenta je poboljšanje politika prostornog planiranja i pružanje smjernica za očuvanje i održivo upravljanje javnih prostora i kulturnim pejzažima, ističući posebnu važnost očuvanja pristupa i integriteta zajedničkih resursa.

U nastavku možete preuzeti dokument OVDJE: https://msja.me/publikacija-predlog-politika-za-ocuvanje-kulturne-bastine-na-teritoriji-opstine-ulcinj/

Zahvaljujemo se građanima i građankama koji su popunili ankete i time doprinijeli izradi ova dva važna dokumenta.

Autorke dokumenata su: Zenepa Lika, Elodi Jakupi / NVO Društvo Dr Martin Schneider-Jacoby Assoc.-MSJA

Projekat: Society Against Corruption in Montenegro

Partneri: BIRN Balkan Investigative Reporting Network i Građanska Alijansa

Donator: United States Department of State – Bureau of Democracy, Human Rights and Labor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21

CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA
CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nastavila je akciju pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj da se pojedinim  školama

Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI
Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI

Prošlo je više od 75 godina od donošenja Opšte deklaracije o ljudskim pravima koja u središte stavlja dostojanstvo i pravednost te jednakost svih ljudskih bića.

Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA
Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA

Ispred zgrade Osnovnog suda u Ulcinju danas su se, na poziv Advokatske komore Crne Gore, okupili ulcinjski advokati kako bi izrazili protest zbog napada na

Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI
Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI

U Ženevi se danas održava sastanak Komiteta koji prati sprovođenje Konvencije za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena. Delegaciju Crne Gore, koju čini 21 član, predvodi