MSJA: SA UČENICIMA OSNOVNIH ŠKOLA NA SOLANI OBILJEŽEN DAN MOČVARNIH STANIŠTA

MSJA je u saradnji sa Sekretarijatom poljoprivrede, ruralnog razvoja i ekologije Opštine Ulcinj na Međunarodni Dan močvarnih staništa (World Wetlands Day) koji se svake godine obilježava 02. februara, pozvala učenike JU OŠ Boško Strugar i JU OŠ Maršal Tito da se pridruže njegovoj proslavi. Učesnicima je priređen bogat edukativni program uz specialno kreirane ukrstene rijeci i kviz uz posmatranje ptica koji je volonter MSJA Artan Lika predvodio.

Nakon upoznavanja učesnika sa istorijom Ulcinjske solane i biodiverzitetom ovog značajnog područja, učesnici su prešli u muzej gdje je uručen poklon koji su učenici JUOŠ Maršal Tito tokom prethodne radionice „Ptice Ulcinja“ – rukotvorine od filcovane vune) koju smo zajedno sa  mentorukom Irena Rolović radili. Ova instalacija će biti dio stalne postavke muzeja Parka prirode Ulcinjska solana.

Tema ovogodišnjeg Dana Močvarnih Staništa je: Močvare i ljudsko blagostanje, čime se ukazuje na  važnost močvara koje su od krucijalnog značaja za ljudski život, zbog vitalnih usluga koje one pružaju kao što su – filtriranje vode, obezbjeđivanje hrane, ublažavanje klimatskih promjena, podrška biodiverzitetu. Na žalost, močvare su jedan od najugroženijih ekosistema na Zemlji, sa velikom stopom nestajanja, što je i razlog obilježavanja ovog svjetskog datuma.

U duhu ovogodišnje teme, željeli smo uključiti mlađe generacije kako bi se upoznali značajem močvara i kako bi im se omogućilo aktivno učešće u edukativnom programu i tako daju svoj doprinos ka unapređenju i očuvanju Ramsar područja i  Parka prirode Ulcinjska solana.

Njihova umjetnička djela koja krase muzej pokazuju da Ulcinjska solana dio njihovih razmišljanja a i  današnja pokazana znatiželja je još jedan dokaz da ukoliko se mlađim generacijama omogući i da se osjećaju prihvaćenim,  oni i tekako mogu doprinijeti očuvanju jedinstvenog biodiverziteta ovog zaista rajskog područja.

Na kraju edukativnog programa svim učenicima su uručeni mali ali značajni pokloni (platneni cegeri i ekološke olovke sa sjemnom) kako bi smo podrsticali smanjenje upotrebe plastike.

Sjajano druženje, pozitivna atmosfera i puno novog saznanja.

Ukupno je prisustvovalo oko 40 učenika iz obje škole kao i prisustvovali su i saradnici ministarstva ekologije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”

CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA
CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nastavila je akciju pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj da se pojedinim  školama koje izvode nastavu na albanskom jeziku ili dvojezično

Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI
Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI

Prošlo je više od 75 godina od donošenja Opšte deklaracije o ljudskim pravima koja u središte stavlja dostojanstvo i pravednost te jednakost svih ljudskih bića. Donošenje Deklaracije obilježilo je nastavak

Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA
Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA

Ispred zgrade Osnovnog suda u Ulcinju danas su se, na poziv Advokatske komore Crne Gore, okupili ulcinjski advokati kako bi izrazili protest zbog napada na svog kolegu Aleksandra Simonovića. Ovaj advokat

Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI
Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI

U Ženevi se danas održava sastanak Komiteta koji prati sprovođenje Konvencije za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena. Delegaciju Crne Gore, koju čini 21 član, predvodi ministar ljudskih i manjinskih