Mustafa Canka: Sa promocije nove knjige “Stari javor”

Moj đed Mustafa – Cafo, čije ime nosim, imao je 34 godine kada je na prevaru uhapšen i 15.12. 1944. godine strijeljan sa još tri ugledna Ulcinjanina.

Dvije sedmice nakon toga ubijen je i njegov najmlađi brat, Hasan, koji je imao tek 22 godine. Jer, rekao je: otkriću ko mi je ubio brata! I sigurno bi to učinio da nije surovo likvidiran. Do dana današnjeg ne znamo đe su kosti Hasanove.

Revolucionarni teror, vršen pod lažnom parolom „U ime naroda“, bez suda i suđenja, počeo je tih strašnih dana i sedmica u Ulcinju ubistvom mladog komuniste Raifa-Rafa Gorane. Niko više nije imao sumnje: kada se ovako surovo obračunavaju sa svojima, što li tek čeka tzv. “narodne neprijatelje, sluge okupatora i domaće izdajnike“!?

Komunistička vlast u liku zloglasne OZN-e, kasnije UDB-e, željela je da njihovim ubijanjem posije strah među građanima tog mirnog grada. I da to budu ljudi bez grobova kako na mjesta likvidacija ne bi dolazili rodbina i prijatelji, kao i ostali građani, i iskazati im, bar na taj način, dužno poštovanje.

I uspjeli su. Decenijama nakon toga se u Ulcinju nijesu čuli ni protesti ni jauci zbog likvidacije nevinih ljudi. Komunistički zločini su, za razliku od drugih, prećutkivani, sistematski prikrivani i ostali nekažnjeni. Zato se ta država, stvorena na krvi i zločinima, laži i otimačini, tako surovo raspala, na zgražavanje cijelog čovječanstva. Uostalom, sve žrtve zločina na ovom svijetu zaslužuju spomen i da ih se dostojno sahrani.

O tome u ovoj svojoj knjizi vjerno svjedoči dr Gani. Godinama je on pripremao ovo djelo, prikupljao i sistematizovao građu, razgovarao sa desetinama osoba, pažljivo sve analizirao.

Jer, krv je ljudska rana naopaka. Ništa nakon prolivene, a još nevine krvi ne može biti isto.

Dr Gani je svoje uradio. Knjiga koju imamo pred sobom je dokaz tome. Ona je svjedočenje čovjeka koji je to osjećao kao dug i obavezu prema svojoj zajednici svjestan činjenice da se budućnost treba graditi na istini.

I potvrdio i na ovaj način ono što je cijeli život radio kao doktor: da i dalje nastavi da služi našoj maloj zajednici.

Zato je tako važno da imamo ovakve knjige i stoga koristim priliku da se zahvalim dr Ganu, prijateljima iz CEKUM-a i svima vama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Skupština opština: IZABRANI POTPREDSJEDNICI OPŠTINE I IZBORNA KOMISIJA
Skupština opština: IZABRANI POTPREDSJEDNICI OPŠTINE I IZBORNA KOMISIJA

Na prijedlog predsjednika Opštine Omera Bajraktarija, Skupština opštine je u ponedjeljak izabrala dva potpredsjednika Opštine Ulcinj. Riječ je o Beqiru Selli, funkcioneru Demokratske partije, i Sabru Sallaju,

Ulcinj: SEZONA ZA OKO 30 ODSTO BOLJA NEGO LANE
Ulcinj: SEZONA ZA OKO 30 ODSTO BOLJA NEGO LANE

Iz Vlade Crne Gore zvanično je saopšteno da očekuju znatno bolju sezonu nego prethodne godine. “Svi pokazatelji koje imamo govore tome u prilog, da smo sigurno 60% bolji u ovom trenutku nego prošle godine,

Promaši i osvoji GEJMERSKI LAP TOP!
Promaši i osvoji GEJMERSKI LAP TOP!

Koliko puta si sastavio tiket misleći da je dobitan, ali se desi da promašiš samo jedan par? U periodu od 01.06. do 30.06. u Meridianu i takvi tiketi ti mogu donijeti nešto. To nešto je zapravo gejmerski

Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje
Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje

Za kvalitetno i trajno rješenje erozije na Adi Bojani država Crna Gora ima stručno znanje, ali problem postaje komplikovan kada znanje zavisi isključivo od politike. To je “Vijestima” kazao profesor Mihailo

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

  Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. juna, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak, u terminu od 08