Mustafa Canka za Monitor: SILOVANJE DEMOKRATIJE

Od pompeznih obećanja i planova Ulcinj je u posljednje dvije godine dobio sanacioni plan. Zato ne čudi što je do prekida zasjedanja lokalne skupštine došlo silovanjem procedure i krhkih demokratskih procesa u toj opštini.

Nevjerovatno je, ali istinito: nijedna sjednica Skupštine opštine Ulcinj u postojećem sazivu nije počela i završila raspravom i glasanjem o svim predloženim tačkama dnevnog reda. Lokalni parlament, kao mjesto političkog života i odlučivanja o pitanjima od važnosti za interese građana, a kojem predsjedava funkcioner Demokratske partije Miljazim Mustafa, pokazala se ubjedljivo najslabijom tačkom u sistemu ionako loše vlasti u Ulcinju.
Posljednja sjednica ulcinjske Skupštine je to najbolje potvrdila. Od 18 predloženih tačaka dnevnog reda razmatrala je i usvojila samo dvije, a niko ne zna da li će se i kada o ostalima raspravljati. Za neke više neće biti nikakvog smisla. “Na tom zasijedanju, izmedju ostalog, nalazilo se i potvrđivanje Odluke Predsjednika Opštine o komunalnom redu, Odluka o regulisanju saobraćaja za vrijeme trajanja turističke sezone, dopuna programa privremenih lokacija za 2013. godinu i izbor glavnog administratora Opštine Ulcinj. Kako te odluke nijesu potvrđene do 31.jula, one su po sili zakona stavljene van snage i na taj način se postojeći kolaps u Ulcinju još više produbio”, kaže predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije Andrija Ćetković.
I zaista: Ulcinj već punih šest mjeseci nema glavnog administratora, nema Strateški plan, od početka juna se u toj opštini sprovodi Sanacioni plan, što znači da je praktično grad u stečaju, sve su izraženiji problemi sa nedostatkom vode i čestim ispadanjima čitavih naselja sa elektroenergetske mreže.
A na dnevnom redu Trećeg redovnog zasjedanja je, pored ostalog, bio i Izvještaj o radu predsjednika opštine Nazifa Cungua za 2012. godinu. Svjestan činjenice da mu koalicioni partneri (Demokratska partija Fatmira Đeke, Socijaldemokratska partija i Građanski pokret „Perspektiva“) neće glasati za Izvještaj, Cungu, koji je i lider najjače stranke u vladajućem savezu, Nove demokratske snage – FORCA, pokušao je da kupi vrijeme i ostane na čelnom mjestu u opštini još neko vrijeme, bar do lokalnih izbora. Iz njegove stranke cijelo se vrijeme kao ključni argument za odlaganje rasprave o izvještaju, koji, dakle, ne bi prošao, povlačio trajanje svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, tokom kojeg, navodno, muslimani ne rade!? S druge strane se isticalo da odbornici u sezoni žele nešto da zarade, pa ne mogu biti na sjednici Skupštine?!
Iako su iz opozicione Demokratske partije socijalista prema Cunguu emitovani pozitivni signali i spremnost da se uđe u koaliciju na lokalnom nivou, pritisak iz centrale je doveo do toga da ulcinjski DPS nevoljno revidira stav prilikom eventualnog izjašnjavanja o Izvještaju. Zbog ukupnih odnosa na državnom nivou i potrebe da se održe bliski odnosi sa Socijaldemokratskom partijom i Đekinom Demokratskom partijom, DPS želi da se u Ulcinju formira što širi vladajući savez, i da izbora ne bude prije proljeća naredne godine. Sve ostale stranke smatraju da bi najbolje bilo da se građani o tome izjašnjavaju na jesen.
No, malo je izgleda da će se ostvariti scenario DPS-a. Jer, Cungu je u utorak donio odluku da sa mjesta potpredsjednika opštine razriješi Selima Resulbegovića, koji je i predsjednik Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije. Ta odluka obrazložena je “neovlašćenim kontaktima i aktivnostima koje je potpredsjednik Resulbegović imao sa obrađivačima prostornih planova za područje opštine Ulcinj, koje je učinio bez saznanja i koordinacije sa Predsjednikom opštine”.
Resulbegović je odgovorio da su te optužbe apsurdne. „Pa valjda sam ja, kao potpredsjednik opštine zadužen za urbanizam morao da kontaktiram sa obrađivačima planova“, rekao je on i istakao: „Sa našim rezultatima u donošenju detaljnih urbanističkih planova Cungu se hvalio i u svom izvještaju i u crnogorskoj javnosti u svakoj prilici. A sa čim drugo može?“
Kako on ne misli da bez odluke Skupštine, koja je dala saglasnost na to imenovanje, ispoštuje Cunguovu odluku, jasno je da će se ova dinamika ništavila u Ulcinju svoj vrhunac imati najesen, najvjerovatnije tokom oktobra.
Upravo tada će, kako tvrdi predsjednik opštine, u tom gradu krenuti „nova perspektiva za Ulcinj“, odnosno investicioni talas koji će se mjeriti milionima eura. „Ali, dosta nam je nerealnih obećanja. Bolje bi bilo da se već sada raspišu izbori kako bi što prije izašli iz ove političke i društvene parodije. Jer, ova vlast nema više legitimitet, nema podršku građana i nije u njihovom interesu“, kaže član Glavnog odbora Pozitivne Crne Gore Safet Beci.
A oni pokušavaju da barem tokom ovog mjeseca što više zarade. Sezona nije nipošto onakva kakvom su je najavljivali zvaničnici; prolazi kao stihija, neki vihor ili cunami. Tek što je počela, a biće završena. Gotovo je to postalo pravilo svih ovih godina: sezone zaista liče crtama u pijesku. Njihovi efekti su vidljivi do prvog talasa.
Zato su ovo i sezone povećane napetosti. Jer, obaveze prema bankama i državi su velike, inspekcije dišu za vratom svima, troškovi života rastu, a treba preživjeti preostalih 300 dugih dana u godini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. oktobra, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: – u terminu od

CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke
CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

U Crnoj Gori se poslednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke, nezvanično za 2019. godinu oko 500, dok broj umrlih godišnje nekoliko poslednjih godina uvijek prelazi

SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!
SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!

  Novo u Meridianu! Uživaj u magijifantastičnih slotova! Isprobaj magične igre izabavi se uz grmljavinu bonusa igrajućiThunderkick slotove!   Zadovoljne igrače Meridiana očekuje jošjedna sjajna

Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA
Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA

Miroslavu Baletiću (50) iz Podgorice u petak je nakon saslušanja u Osnovnom sudu u Ulcinju određen pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, potvrđeno je Pobjedi nezvanično.

Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA
Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA

Još samo 3 dana 499 euro Uzimaš sve unutrar sobe.   +382 69 154180 Hotel Mediteran – Ulcinj