Na ostrvu Hvaru: ZABRANILI SETNJU GRADOM U KUPACEM KOSTIMU

Dobrodošli u Hvar. Želimo vam ugodan boravak u našem gradu”. Tako započinje tekst brošure koju gradski redari dijele turistima na ulicama Hvara.
U ovom se letku, koje pridošlim turistima dijele gradski redari, pojašnjavaju pravila ponašanja za vrijeme njihovog boravka.
Pravilnik nalaže kako bi se ovih pravila valjalo pridržavati na obostrano zadovoljstvo.
Od turista se očekuje da, između ostalog, “poštuju pravilo o prikladnom odijevanju prilikom kretanja kroz centar grada (zabranjeno je hodati gradom u odjeći za kupanje) jer centar grada je u isto vrijeme i muzej i živopisna pozornica”.
Nadalje, čistoća grada i mora se ne smije ugrožavati, kao ni tuđe “pravo na odmor” koje bi moglo biti biti narušeno “glasnim izvođenjem/reproduciranjem pjesama u neprimjerene sate”.
Na kraju, alkoholna pića ne smiju se konzumirati na javnim mjestima jer za to u Hvaru postoje “ugostiteljski objekti sa kvalitetnom i raznolikom ponudom”.
Ukratko, ništa od zabave za mlađe turiste, a valja spomenuti i opšte upozorenje na kraju brošure koje je posebno naglašeno: “Poštujte kulturu, običaje i tradiciju grada Hvara – tim ćete pridonijeti lokalnim naporima za očuvanjem bogate povijesne baštine! Budite slobodni ponašati se onako kako biste željeli da se drugi ponašaju u vašoj kući i vašem gradu. Hvala vam što ste odabrali naš grad za odmor!” (index.hr)

0 Responses

  1. Nekad je taj zakon važio i kod nas. Nije bilo potrebe za njegovom primjenom, dok je cvjetao turizam. Tada su turisti bili oni koji su sebi mogli da priušte ljetovanje, a takvima nije trebalo objašnjavati osnovne norme lijepog ponašanja. Najezdom tzv paradajz turista, došli smo u situaciju da nam gradom šetaju polugole i bose spodobe, koje ulaze u ugostiteljske i trgovinske objekte, a domaćini ćute, trpe, u nadi da će od nešto malo evra koje takvi potroše uspjeti da prežive do slijedećeg ljeta. To što nam svaki normalan gost pobjegne glavom bez obzira kad vidi ovakvu sliku, uz koju se savršeno uklapaju slične spodobe koji spavaju po borovoj šumi, gomile smeća koju za sobom ostavljaju , izgleda zabrinjava tek ponekog. Zato smo danas na zapećku, dok npr Budva koja nema ni djelić mogućnosti koje Ulcinj ima, odrađuje sezonu koja traje po 6 mjeseci, a mi 15. jula čekamo goste sa tablama na ulicama. Dobro bi bilo kad bi se malo više okrenuli prema komšijama koji su shvatili da je masovni turizam utopija i polako, ali sigurno stvaraju imidž koji je nekad imao turizam stare Jugoslavije. Ako su nas pretekli, da ih bar kopiramo i krenemo istim putem. Bravo Hvarani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. oktobra, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: – u terminu od

CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke
CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

U Crnoj Gori se poslednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke, nezvanično za 2019. godinu oko 500, dok broj umrlih godišnje nekoliko poslednjih godina uvijek prelazi

SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!
SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!

  Novo u Meridianu! Uživaj u magijifantastičnih slotova! Isprobaj magične igre izabavi se uz grmljavinu bonusa igrajućiThunderkick slotove!   Zadovoljne igrače Meridiana očekuje jošjedna sjajna

Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA
Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA

Miroslavu Baletiću (50) iz Podgorice u petak je nakon saslušanja u Osnovnom sudu u Ulcinju određen pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, potvrđeno je Pobjedi nezvanično.

Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA
Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA

Još samo 3 dana 499 euro Uzimaš sve unutrar sobe.   +382 69 154180 Hotel Mediteran – Ulcinj