Nagrada za Ulcinjanina:  NIKOLAIDISU PRIZNANJE ENGLESKOG PEN-A

Roman ,,Anomalija“ crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa osvojio je nagradu Engleskog PEN centra. Priznanje za prevedenu književnost, pod nazivom PEN Translates, osim Nikolaidisa, dobilo je još 11 autora.

Nagrade su otišle djelima napisanim na čak 10 različitih jezika, a prvi put su među nagrađenima autori iz Crne Gore i Švajcarske.

Roman „Anomalija“ je objavila londonska izdavačka kuća „Peirene Press“, a sa crnogorskog je djelo preveo Vil Firt. Crnogorsko izdanje romana objavio je „Fokalizator“. Prvo izdanje „Buybook“ iz Sarajeva. „Anomalija“ je četvrti roman Andreja Nikolaidisa objavljen u Engleskoj. Prije „Anomalije“, u Londonu su objavljeni prevodi njegovih romana „Sin“, „Dolazak“ i „Devet“.

Roman ,,Anomalija“ sastoji se iz dva dijela. Prvi, naslovljen ,,Toccata“ sadrži devet priča u čijem je centru Nova godina. Drugi dio – ,,Fugue“, ispisan dugim dnevničkim rečenicama, jeste kontemplacija pripovjedačice u trenutku velike katastrofe u austrijskim Alpima.

Kruno Lokatar je zapisao da je ovaj roman ,,neka vrsta sotije, eksplozija groteske, ironije, razuzdanosti, a u svemu ne manjka briljantnih esejističkih seciranja i dekonstrukcije civilizacije i njezinih filozofskih i teoloških postulata“.

Andrej Nikolaidis je rođen 1974. u Sarajevu. Napisao je romane ,,Mimesis“, ,,Sin“, ,,Dolazak“, ,,Odlaganje. Parezija“, ogled ,,Homo Sucker: Poetika Apokalipse“ i još nekoliko knjiga. Dobitnik je nagrade Evropske unije za književnost 2011. i Trinaestojulske nagrade 2022. Njegovi romani objavljeni su na četrnaest evropskih jezika. (Pobjeda)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA
Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA

U prostorijama Centra za socijalni rad – Područna jedinica Ulcinj u petak je uz pomoć humanih ljudi, donatora (privrednika) iz opštine Ulcinj, adaptirana posebna prostorija koja će se koristiti za

CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa
CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa

Ukoliko bez dozvole gradite objekat koji ugrožava najvažniju koloniju ptica u Ulcinju – ništa ne brinite,  tu su crnogorske institucije da zdušno podrže nelegalni rad! Veoma jasnu i glasnu poruku

Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU
Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU

Ulcinj je najstariji grad na Jadranu. Na njegovoj teritoriji nalaze se dva antička grada: ulcinjski Stari grad i Šas (Svač). I oni su vazda bili interkulturni, što je najveći društveni kapital ove opštine.

Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE
Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE

Učenici ulcinjskih osnovnih i srednjih škola su u četvrtak u Velikoj sali Opštine Ulcinj prisustvovali edukativnoj radionici na temu “Sve što nijesmo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode”.

TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA
TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi 2826 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, odlična je posjeta u hotelima, gdje je evidentirano 1.876 turista, dok je u privatnom smještaju