Nakon posjete SAD i govora u UN: PREMIJER ABAZOVIĆ KOD RIMSKOG PAPE

 

Na poziv čelnika Rimokatoličke crkve, pape Franciska, premijer Crne Gore dr Dritan Abazović je u protekla dva dana boravio u zvaničnoj posjeti Vatikanu.

Tokom srdačnog razgovora sagovornici su se saglasili da su na istoj misiji i da svako na svoj način mora doprinijeti miru u teškim vremenima za cijeli svijet.

Promoviše univerzalne vrijednosti, regionalnu saradnju, dobrosusjedske odnose, multikultiralnost i spremnost prihvatanja različitosti, istakao je predsjednik Vlade Abazović.

Nakon sastanka sa papom Franjom, premijer Abazović se sastao sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom, koji je bio u pratnji nadbiskupa Pola Ričarda Galagera, sekretara za odnose sa državama i međunarodnim organizacijama.

Premijer Dritan Abazović izrazio je zadovoljstvo povodom 945. godina prve diplomatske prepiske i saradnje Crme Gore sa Svetom Stolicom, što govori ne samo o tradiciji, već i o važnosti koju Crna Gora poklanja odnosima sa Svetom Stolicom. Podsjetio je da je naša država još u vremenu kralja Nikole potpisala prvi Konkordat, ističući da katolički vjernici uvaženi građani Crne Gore. Abazović je istakao da je ponosan na činjenicu da naša država istinski multikofensionalna i multietnička, u kojoj sve vjerske zajednice, bez izuzetka, uživaju jednaka prava.

Prava koja tražite za sebe, uvijek morate da dozvolite i drugima” ocijenio je Abazović. On je naglasio da je Crna Gora primjer promocije dobrosusjedskih odnosa, regionalne stabilnosti, uz baštinjenje civilizacijskih dostignuća. Govoreći o regionalnoj stabilnosti, podvukao da “Crna Gora kao nezavisna država ima interes da gradi najbolje odnose sa svima u regionu, uz međusobno poštovanje i uvažavanje, zarad budućnosti naših građana.

Tokom prijateljskog razgovora u Državnom sekretarijatu, ocijenjeno je da Crnu Goru i Vatikan krase dobri bilateralni odnosi i namjera da se razvijaju u sektorima od zajedničkog interesa. Tokom sastanka istaknut je pozitivan doprinos katoličke zajednice crnogorskom društvu. Razgovaralo se o političkim prilikama u Crnoj Gori, prilikom čega je naglašena potreba inkluzivnog dijaloga među svim političkim akterima u cilju sveukupnog blagostanja Crne Gore.

Govorilo se i o regionalnim pitanjima i integracionom procesu država Zapadnog Balkana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 9. decembra, u terminu 8 do 15 sati, bez struje ostati sljedeća naselja: dio naselja Kolomza, Pistula, Gač,

Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!
Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!

I kad mislite da ne može bolje, može. Bonus dobrodošlice u Meridianu je pojačan! Naime, od 01.09., svi novoregistrovani korisnici meridianbet.me sajta, biće nagrađeni sa 5€ bonusa i čak 200 besplatnih

GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića

U Ulcinju je, u hotelu “Nobel”, u utorak otvorena izložba slika “Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu su otvorili mr Amer Ramusović, direktor i glavni i odgovorni

Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori
Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori

Podgorica, 1. decembra– Httpool by Aleph i Meta najavili su da će ove dvije kompanije sarađivati u Crnoj Gori u okviru programa ovlašćenih prodajnih partnera kompanije Meta. Ovlašćeni prodajni partneri