Nakon posjete SAD i govora u UN: PREMIJER ABAZOVIĆ KOD RIMSKOG PAPE

 

Na poziv čelnika Rimokatoličke crkve, pape Franciska, premijer Crne Gore dr Dritan Abazović je u protekla dva dana boravio u zvaničnoj posjeti Vatikanu.

Tokom srdačnog razgovora sagovornici su se saglasili da su na istoj misiji i da svako na svoj način mora doprinijeti miru u teškim vremenima za cijeli svijet.

Promoviše univerzalne vrijednosti, regionalnu saradnju, dobrosusjedske odnose, multikultiralnost i spremnost prihvatanja različitosti, istakao je predsjednik Vlade Abazović.

Nakon sastanka sa papom Franjom, premijer Abazović se sastao sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom, koji je bio u pratnji nadbiskupa Pola Ričarda Galagera, sekretara za odnose sa državama i međunarodnim organizacijama.

Premijer Dritan Abazović izrazio je zadovoljstvo povodom 945. godina prve diplomatske prepiske i saradnje Crme Gore sa Svetom Stolicom, što govori ne samo o tradiciji, već i o važnosti koju Crna Gora poklanja odnosima sa Svetom Stolicom. Podsjetio je da je naša država još u vremenu kralja Nikole potpisala prvi Konkordat, ističući da katolički vjernici uvaženi građani Crne Gore. Abazović je istakao da je ponosan na činjenicu da naša država istinski multikofensionalna i multietnička, u kojoj sve vjerske zajednice, bez izuzetka, uživaju jednaka prava.

Prava koja tražite za sebe, uvijek morate da dozvolite i drugima” ocijenio je Abazović. On je naglasio da je Crna Gora primjer promocije dobrosusjedskih odnosa, regionalne stabilnosti, uz baštinjenje civilizacijskih dostignuća. Govoreći o regionalnoj stabilnosti, podvukao da “Crna Gora kao nezavisna država ima interes da gradi najbolje odnose sa svima u regionu, uz međusobno poštovanje i uvažavanje, zarad budućnosti naših građana.

Tokom prijateljskog razgovora u Državnom sekretarijatu, ocijenjeno je da Crnu Goru i Vatikan krase dobri bilateralni odnosi i namjera da se razvijaju u sektorima od zajedničkog interesa. Tokom sastanka istaknut je pozitivan doprinos katoličke zajednice crnogorskom društvu. Razgovaralo se o političkim prilikama u Crnoj Gori, prilikom čega je naglašena potreba inkluzivnog dijaloga među svim političkim akterima u cilju sveukupnog blagostanja Crne Gore.

Govorilo se i o regionalnim pitanjima i integracionom procesu država Zapadnog Balkana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

I.Gudelj: ULCINJSKI MUNDIJAL PRIJATELJSTVA SE ČEKA KAO OLIMPIJSKE IGRE
I.Gudelj: ULCINJSKI MUNDIJAL PRIJATELJSTVA SE ČEKA KAO OLIMPIJSKE IGRE

Ulcinjski mundijal prijateljstva jedinstvena je manifestacija u regiji. Nastao je kao ideja nekolicine entuzijasta i sportskih fanatika. Želja je bila da se u ovom malom

Skupština Crne Gore: Poslanici podržali rebalans budžeta i zaduženje
Skupština Crne Gore: Poslanici podržali rebalans budžeta i zaduženje

Crnogorski parlamentusvojio je izmjene Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. Za usvajanje ovogodišnjeg rebalansa glasala su 43 poslanika za, 14 protiv, dok uzdržanih nije

Birn.me: Povoljna klima i niže cijene sele Njemce u Ulcinj
Birn.me: Povoljna klima i niže cijene sele Njemce u Ulcinj

Nakon što je završio radne obaveze u svom stanu u centru Ulcinja, programer Stefan Eichler se spremao da ostatak dana provede na Velikoj plaži. Prije

Taekwondo Ulcinj: TRI MEDALJE NA BALKANSKOM PRVENSTVU
Taekwondo Ulcinj: TRI MEDALJE NA BALKANSKOM PRVENSTVU

Tokom proteklog vikenda, 24-25.11.2023.god. u Sarajevu je održano Balkansko prvenstvo u olimpijskom sportu taekwondo. Ovo prvenstvo okupilo je preko 1.200 sportista iz 13 balkanskih zemalja.

Počeo Mundijal prijateljstva: ULCINJ JE DANAS PRIJESTONICA SPORTA EX-YU
Počeo Mundijal prijateljstva: ULCINJ JE DANAS PRIJESTONICA SPORTA EX-YU

Ulcinj je danas prijestonica sporta bivše Jugoslavije! U “Ulcinjskom Mundijalu prijateljstva” svi su pobjednici. Još jednom svjedočimo da sport spaja ljude. U Ulcinju se danas,