NEKE ZANIMLJIVOSTI OKO MORSKIH LIVADA

Livade morske trave, kakve su one naše u Valdanosu, ubrajaju se među najproduktivnije ekološke sisteme u svijetu. Oluje i talasi (u “uvali maslina” je to punenat, jači zapadni vjetar) prenose ogromne količine morske trave i izbacuju ih na obalu gdje se stvaraju ogromne nakupine morske trave. Zbog relativnog manjka in situ proizvodnje na pješčanim plažama, takvo donešeni materijal može biti glavni izvor kiseonika za zajednice makrofaune pješčanih plaža i ostalih obalnih staništa.
Ovaj se proces smatra potencijalno važnim faktorom u okviru stvaranja strukture nakupina beskralježnjaka na pješčanim plažama.
Debele naslage morske trave, koje se gomilaju na plaži poznate kao nakupine/naplavine bile su uobičajena pojava na Mediteranu prije razvoja masovnog turizma, dok su danas rijetkost u većini područja. Razlog tome je uglavnom nestajanje morskih cvjećnica duž evropskog dijela obale zapadnog Mediterana tokom druge polovine 20. stoljeća.
Nažalost, turisti (i kupači) ne cijene ekološku ulogu morske trave na plažama pa se ona često uklanja s plaža; istovremeno, takvim uklanjanjem se uklanjaju nutrijenti, pa čak i staništa za plažnu faunu, nutrijenti za vegetaciju embrionskih sipina, što sve može dovesti do pojačane erozije plaža i sipina.
Kupači najčešće ne vole takve nakupine na plažama zbog mirisa koji (nekima) može biti neugodan, jer te nakupine uglavnom povezuju s onečišćenjem. Zapravo su takve nakupine uvijek znak dobrog kvaliteta morske vode, jer označavaju blizinu naselja morskih cvjećnica.
Takođe, treba napomenuti da je takav stav dijelom i socio‐kulturna odrednica za kupače na obalama Atlantskog okeana, gdje su takve nakupine izraženije, miris morske trave je čak izuzetno cijenjen; on se povezuje s mirisom prirode. S druge strane, korisnici plaža na Mediteranu, koji često imaju nižu ekološku kulturu (svijest), taj miris povezuju sa onečišćenjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje
Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje

Za kvalitetno i trajno rješenje erozije na Adi Bojani država Crna Gora ima stručno znanje, ali problem postaje komplikovan kada znanje zavisi isključivo od politike. To je “Vijestima” kazao profesor Mihailo

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

  Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. juna, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak, u terminu od 08

U ponedjeljak nastavak sjednice SO: NA DNEVNOM REDU I IZBOR POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE
U ponedjeljak nastavak sjednice SO: NA DNEVNOM REDU I IZBOR POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE

Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj, Ardian Mavriq zakazao je za ponedjeljak, 27.06.2022. godine, u 11:00. časova, nastavak Druge sjednice Prvog redovnog zasijedanja, koja je sa radom počela 17. juna.

UMUCG: U UTORAK U STAROM GRADU KONCERT GITARSKOG DUA NIKČEVIĆ-BULATOVIĆ
UMUCG: U UTORAK U STAROM GRADU KONCERT GITARSKOG DUA NIKČEVIĆ-BULATOVIĆ

  Udruženje mladih umjetnika Crne Gore organizovaće u utorak 28. juna u muzeju Starog grada Ulcinj koncert poznatog crnogorskog gitarskog dua Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića u pratnji Earpiece

Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.
Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.

Iz Fakulteta za mediteranske poslovne studije u Ulcinju saopšteno je da je u toku upis na osnovne akademske studije za 2022/23. godinu. Kako se navodi, sve informacije moguće je dobiti u sekretarijatu