Nimanbegu: Cekaju nas teske odluke, polazimo od potrebe Albanaca da stite svoje interese

Genci NimanbeguPotpredsjednik Nove demokratske snage Forca Genci Nimanbegu rekao je u emisiji ”Drugačija radio veza” na Anteni M da Albansku listu čekaju teške odluke, da se mora prihvatiti nova politička realnost, a da je polazište te liste u pregovorima o eventualnom učešću u novoj vlasti potreba Albanaca da svoje interese štite ili predstave i u novim okolnostima. Prema riječima Nimanbegua zvaničnih pregovora do sada nije bilo, oni se očekuju kada Zdravko Krivokapić i zvanično dobije mandat za sastav nove Vlade.

Eventualno učešće Albanske liste u vlasti zavisiće od dosta faktora, kazao je Genci Nimanbegu.

”Do sada nije bilo zvaničnih razgovora niti ponuda za učešće u vlasti, jer još nemamo ni zvanično mandatara. Za očekivati je da će kandidat za mandatara postati nakon konsultacija kod poredsjednika države i zvanično mandatar i tek onda možemo očekivati zvaničan poziv za razgovore”, kazao je Nimanbegu.

Rekao je da u Albanskoj listi pažljivo slušaju koje se poruke šalju.

”Ne zaboravljamo ni incidente koji su se desili poslije izbora, kao ni izjave posebno iz koalicije ”Crno na bijelo”, i Dritana Abazovića na račun rukovodstva albanskih partija”, rekao je Nimanbegu.

Naredni period biće period teških odluka za Albansku listu.

“Vi znate da je naše iskustvo iz parlamenta sa predstavnicima ove trojne koalicije bilo problematično i tenzično, sa izuzetkom Demokrata. DF je imao u proteklom periodu izjave protiv manjinskih naroda, koje se mogu smatrati jezikom mržnje. Međutim, naše odluke se moraju bazirati na tome da je u Crnoj Gori sada jedna nova politička realnost, da je proevropski blok izgubio izbore i da su pobijedile snage koje su hetergoene da će biti veoma teško doći do zajedničkog jezika sa njima. Ali, mi polazimo od toga da Albanci imaju potrebu da se njihovi interesi i dalje, u sklopu vlasti štite ili predstave”, kazao je Nimanbegu.

Dodaje da je obaveza da se ključne ideje, a među njima je i evroatlantska Crna Gora moraju braniti bilo u vlasti bilo u opoziciji.

”Naš ključni motiv za eventualno učešće u vlasti je korektivnost politike prema manjinskim zajednicama”, kazao je Nimanbegu.

On je rekao da svi moraju prihvatiti realnost da je jedna trećina građana glasala DF, odnosno listu ”Za budućnost Crne Gore”, koja je preko nosioca liste Zdravka Krivokapića, prema ocjeni Nimanbegua, tokom kampanje promijenila dotašanju retoriku DF-a.

”Sumnjam međutim da se politika DF-a može promijeniti kroz jednu izbornu kampanju”, dodao je Nimanbegu.

On je rekao da su ovi izbori izgubljeni od strane DPS-a.

”Ne smatram da će pod novom vlašću Crna Gora izgubiti svoj status ili identitet, ali će se suština same Crne Gore okrenuti ka jednom drugom pravcu. Recimo, politički predstavnici su išli u manastir Ostrog da pregovaraju o vlasti i to se mora prihvatiti na način da je dominanatan pobjednik izbora Srpska pravoslavna crkva”, smatra Nimanbegu.

Kazao je da se sve ono što eventualno dogovore mora zapisati i da se mora stajati iza tih potpisa, što kako dodaje nije uvijek bio slučaj sa DPS-om.

”Ima jedna nit koja povezuje Đukanovića, Medojevića i Abazovića, a to je da se svi bore protiv velike Albanije, i svi su prije izbora ukazivali na opasnost od toga. Ja sam već godinama najistaknutiji albanski političar i ne vidim kome je to upućeno ako ne meni. Za Medojevića to nije ništa čudno, ali to pominje i Đukanović, a poslije i analitičari koji Crnu Goru gladaju samo iz TV-a. I Abazović govori da ovo neće biti ni velika Albanije ni srpska Sparta. To o velikoj Alabniji nije tačno rađeno je namjerno u cilju dizanja tenzija”, rekao je Nimanbegu.

Govoreći o posjeti Edija Rame i razgovoru sa Nikom Đeljošajem, Nimanbegu je rekao da je do toga došlo, ali da se bilo koje poruke iz Tirane ne mogu smatrati nekom vrstom patronata.

”Mi smo kao Albanska lista dobili podršku albanskog Ministarstva vanjskih poslova i to cijenimo priznanje našoj politici u cilju zaštite prava Albanaca u Crnoj Gori”, rekao je Nimanbegu.

On je podršku Rame tokom kampanje DPS-u objasnio time što su njegova stranka i DPS članice Socijalističke internacionale.

”Podrška Rame je nas kao Albansku listu učinila veoma nezaodovoljnima, a podrška albanskog ministarstva nama uslijedila je sjutradan kao odgovor”, kazao je Nimanbegu.

Na pitanje da li bi se ulaskom u novu vlast na neki način zamjerili crnogorskim suverenistima, Nimanbegu je odgovorio odrečno.

”Ja sam ranije rekao da o Albancima odlučuju Albanci. Ovdje se ne radi o stavu za ili protiv nekoga. Stvar je da mi odgovorno moramo pristupiti novoj politčkoj realnosti, da li učešćem u vlasti ili u opoziciji. I Đukanović je ranije više puta pozivao srpske stranke da uđu u vlast. Procesi se moraju gledati u malo širem kontekstu, regionalnom ili globalnom, ali je ključno da ne možemo biti taoci onoga što se dešava na Kosovu ili Bosni. Mislim da bi našim eventualnim ulaskom u vlast i Crnogorci imali most prema njoj”, rekao je Ninambegu.

Podsjećajući na slučaj crkve na Rumiji, Nimanbegu je rekao da je to rezultat trulih kompromisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

Predsjednički kandidat J.Milatović u srijedu u Ulcinju: SASTANAK SA PREDSJEDNIKOM OPŠTINE I TRIBINA SA GRAĐANIMA
Predsjednički kandidat J.Milatović u srijedu u Ulcinju: SASTANAK SA PREDSJEDNIKOM OPŠTINE I TRIBINA SA GRAĐANIMA

Kandidat za predsjednika Crne Gore Jakov Milatović će u srijedu, 29. marta, posjetiti opštinu Ulcinj. On će tom prilikom razgovarati sa predsjednikom Opštine Omerom Bajraktarijem i njegovim saradnicima.

Policija: UHAPŠEN STARAC ZBOG TRGOVINE LJUDIMA
Policija: UHAPŠEN STARAC ZBOG TRGOVINE LJUDIMA

Policija je preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, došla do sumnje da su H.Q. (77) i A.P. (18) izvršili krivično djelo trgovina ljudima, te je po nalogu tužioca H.Q. uhapšen. “Naime, H.Q. se

Ulcinj: U SUBOTU DAN OPŠTINE
Ulcinj: U SUBOTU DAN OPŠTINE

Dan Opštine Ulcinj se, po Statutu lokalne samouprave, proslavlja prve subote u aprilu, što znači da će ove godine to biti 1. aprila. Tim povodom će tokom cijele ove sedmice biti organizovano niz značajnih

CEDIS: U UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: U UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u utorak, 28. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: -u terminu od 8:00 do 15:00 sati: Zoganje, Donja Briska

Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”
Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”

Karate klub “REI’’je prošle subote učestvovao na 17. Medjunarodnom karate turniru “PLEVLJA OPEN 2023” u Pljevljima. Takmičari KK “REI ‘’ još jednom su dokazali da su najboli takmičari: