Nimanbegu: LAZNA DILEMA OKO IDEJE VELIKE ALBANIJE

“Lažna je dilema oko ideje velike Albanije, jer je ne podržava nijedna relevantna adresa, ali obilježavanje Dana zastave je nacionalni praznik i nema veze sa tim, kazao je Nacionalnog savjeta Albanaca Genci Nimanbegu.

On je za “Blic Crna Gora” rekao da drugi narodi u Crnoj Gori mnogo manje zapažaju svoje nacionalističke ispade koji su, kako je rekao, mnogo češći. „Evidentno je da je aktuelizacija pitanja oko takozvane ideje velike Albanije lažna dilema i da se ne poziva niti na jednu relevantnu političku ličnost niti u Albaniji niti u Crnoj Gori. Albanci su okrenuti ideji ujedinjene Evrope i integracija u NATO. I premijer Albanije i premijer Kosova su jasni u svojim miroljubivim porukama saradnje u regionu. Albanci su faktor stabilnosti u regionu i u Crnoj Gori“, rekao je on.

Prema njegovim riječima Crna Gora je pokazala u zadnjih petnaestak godina naučila lekcije iz regiona. „Zasad se na veoma zadovoljavajućem nivou sprečavaju međunacionalne provokacije. Kao pripadnika i zastupnika Albanaca u Crnoj Gori brine me velika etnička distanca prema mom narodu i kao posljedica toga, da drugi narodi u Crnoj Gori svoje nacionalističke tvrdnje i radnje ne zapažaju, a istovremeno dižu bezobzirnu galamu i kada vide našu nacionalnu zastavu“, smatra on.

Nimanbegu je istakao da je Dan zastave praznik svih Albanaca, jer je 28. novembra 1443. godine Skenderbeg istakao albansku zastavu na Kruji. Takođe, 1912. godine je proglašena nezavisnost Albanije u Valoni. „Kao predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca imao sam čast da se obratim prisutnima na svečanoj akademiji u Ulcinju. Na tu svečanost smo pozvali i diplomatski kor i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, predsjednike opština, odbornike i poslanike. Imali smo čast da aktivnost, koju finansijski podržava Fond za manjinska prava, obilježimo gostovanjem orkestra Nacionalnog baleta i opere iz Tirane. Naše je ustavno pravo obilježavanje nacionalnih praznika. A ako to nekome smeta, onda je to njegov problem“, zaključio je on.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.  

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23.