Nimanbegu: O vlasti u Ulcinju prvo sa nacionalnim strankama, Abazović zaobilazio FORCU

Predsjednik FORCA-e Genci Nimanbegu bio je gost današnje Drugačije radio veze. Govorio je o formiranju vlasti u Ulcinju, manjinskoj vladi, ponašanju Dritana Abazovića kao mandatara i stvarnog predvodnika koalicije “Za novi početak” na lokalnim izborima u najjužnijem crnogorskom gradu…

“Pregovori o formiranju vlasti u Ulcinju još nijesu počeli”

Nimanbegu kaže da FORCA  još nije pregovarala sa bilo kim u Ulcinju, ali da, kao predsjednik stranke, preferira da se ojača saradnja između samih albanskih partija.

“Mora se jasno reći građanima da je koalicija koja je bila sastavljena na vrlo čudnim principima (Za novi početak), u sebi sadržala i neke albanske subjekte što je po nama neprirodno. Apsolutno nije bilo racionalne potrebe za tim predizbornim koalicijama. Mislim da su albanske partije trebalo da se izmjere među svojim biračima”, dodaje Nimanbegu.

“Razgovaraćemo prvo sa albanskim partijama”

Upitan u kojem će pravcu će ići pregovori, Nimanbegu kaže da će prvo razgovorati sa nacionalnim albanskim partijama, i da će to uraditi narednih dana.

“Mi u ovom momentu radimo na političkim zahtjevima i kriterijumima i nama su neke stvari jasne. Koliko će ti pregovori biti bolni za one političke subjekte koji žele doći na vlast po svaku cijenu, javnost će biti upoznata, ali mi se obavezujemo da ćemo učiniti da potrebna promjena ponašanja političara u Crnoj Gori počne već sada, od ove nove koalicijske vlasti u Ulcinju. Nema nijednog političkog subjekta koji može samostalno vršiti vlast. Forca je odličila da ne želi biti dio neuspješnih vlasti koje su gledale prvenstveno partijske interese, a rezultati su im bili u drugom planu”, objašnjava on.

“Ne želim licitirati sa imenima za gradonačelnika, to ćemo dogovoriti sa partnerima”

Na pitanje ko bi mogao biti kandidat za gradonačelnika i da li bi to mogao biti upravo on, Nimanbegu kaže da je jasno da je nosilac liste prvi pretendent, ali da je to uvijek dio političkih pregovora.

“Ja ne želim licitirati sa imenima, jer vidite šta je uradila URA. Oni su u demcembru promovisali Ilira Harasanija kao kandidata za gradonačelnika, dok je poslije dva i po mjeseca sasvim druga osoba predstavljena kao kandidat. To samo govori o tome zašto smo mi jedan dio postizborne kampanje proveli u udaljavanju od medijskih nastupa, jer se ne želimo igrati imenima, već za stolom sa partnerima dogovoriti i gradonačelnika i vršioce drugih funkcija”.

Mandatar zaobilazio FORCA-u

Govoreći o manjinskoj vladi, Nimanbegu ističe da su oni jedini potpisnici Memorandum koji nijesu učestvovali u pregovorima, jer su, kako kaže, izgleda, to bile odluke mandatara.

Smatra da je čitav način sastavljanja vlade doprinio tome da crnogorska javnost bude zbunjena i da ne zna na koji način se ona sastavlja- da li na osnovu principa zajedničkog djelovanja ili preferencija partija za određene funkcije. Uvjeren je da će način na koji je vođen cijeli proces, imati posljedice i na odnose unutar buduće Vlade.

Smatra, pritom, je da je potrebno formirati Vladu koja će doprinijeti ubrzanju procesa koji su bili blokirani tokom Vlade Zdravka Krivokapića.

“Ključni akteri URA i DPS”

“Ključni akteru u cijelom ovom procesu su URA i DPS, jer, u principu, sada ima jasan broj 46 poslanika koji podržavaju novu manjinsku vladu, a do 41 se dolazi tako što će DPS i URA biti u istom paketu”, navodi Nimanbegu.

Primjećuje da mandataru sada nije problem da DPS dobija mjesta “po dubini”, iako je mjesecima uvjeravao javnost da DPS neće biti dio te vlasti.

“To samo govori o tome da ono što se radi iza kulisa, ne mora uvijek zvanično biti saopšteno. Mislim, međutim, da politički diskurs u javnosti mora biti adekvatan, jer u suprotnom dovodi do političkih konfuzija”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Taekwondo Ulcinj: JEDNA MEDALJA NA TURNIRU U TIRANI
Taekwondo Ulcinj: JEDNA MEDALJA NA TURNIRU U TIRANI

Dana 01-02.10.2022.god. u Tirani, održan je međunarodni turnir “Albania open 2022” u olimpijskom sportu taekwondoa, nivoa G2/E2 koji služi za prikupljanje bodova za svjetsku rang listu, samim

Pronađi Meridianpay i aktiviraj 20% bonusa
Pronađi Meridianpay i aktiviraj 20% bonusa

    Sportska kladionia Meridian pripremila pravuposlasticu za sve ljubitelje sportskog klađenja– Pronađi Meridianpay, uplati depozit iaktiviraj 20% bonusa za cjelokupno sportsko klađenje

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. oktobra, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: – u terminu od

CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke
CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

U Crnoj Gori se poslednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke, nezvanično za 2019. godinu oko 500, dok broj umrlih godišnje nekoliko poslednjih godina uvijek prelazi

SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!
SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!

  Novo u Meridianu! Uživaj u magijifantastičnih slotova! Isprobaj magične igre izabavi se uz grmljavinu bonusa igrajućiThunderkick slotove!   Zadovoljne igrače Meridiana očekuje jošjedna sjajna