Njemacki EuroNatur: PROCES ZASTITE SOLANE PRICA BEZ KRAJA 

 

EuroNatur Gabriel SchwadererNjemačka organizacija za zaštitu prirode EuroNatur, pozvala je crnogorskog premijera Duška Markovića da zaštitu Ulcinjske solane postavi visoko na listi državnih prioriteta, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP-a).

EuroNatur, BirdLife i Centar za zaštitu i proučavanje ptica, organizovali su u utorak u Podgorici treću Međunarodnu konferenciju o zaštiti Ulcinjske solane na kojoj je prisustvovali 80 učesnika uključujući i ambasadore Evropske unije, Njemačke, Poljske, Grčke, predstavnike ambasada Bugarske, Slovenije, Austrije, Makedonije, Mađarske, predstavnice Ministarstva održivog razvoja i turizma, predsjednika opštine Ulcinj, direktoricu Nacionalnih parkova, predstavnike civilnog sektora i mnoge stručnjake iz zemlje i inostrantsva kao i radnike fabrike „Bajo Sekulić“. Iako se resorno ministarstvo, tokom prve konferencije o zaštiti ovog područja u aprilu 2015. godine, obavezalo na proglašenje Solane zaštićenim područjem na nacionalnom i međunarodnom nivou, proces zaštite do danas nije priveden kraju. Ne samo da je proces zaštite usporen do te mjere da je nemoguće vršiti ocjenu napretka, već je solana pretrpila i značajno narušavanje ekoloških karakteristika u protekle dvije godine. Nažalost neadekvatno upravljanje hidrološkim režimom dovelo je do pretvaranja ovog zaslanjenog ekosistema u slatkovodni, a brojni problemi svrstali su ovo stanište u kategoriju međunarodno važnih staništa za ptice u opasnosti (IBA in danger).

Uprkos činjenici da Evropska komisija i Evropski parlament, već drugu godinu za redom upozoravaju Vladu Crne Gore na važnost formalno-pravne zaštite kao prvog koraka ka adekvatnom upravljanju, proces zaštite se ne privodi kraju. Izvršni direktor EuroNatur-a Gabriel Schwaderer u ovakvom postupanju ne vidi mjerljive rezultate napretka: “Proces zaštite Ulcinjske solane postaje priča bez kraja, koja obiluje ohrabrujućim najavama i brojnim neispunjenim obećanjima. Izjave predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma su obeshrabrujuće. Razočaran sam njihovim izričitim stavom da međunarodna zaštita u okviru Ramsar konvencije trenutno nije izvodljiva. Istovremeno nisu date jasne i precizne vremenske odrednice kada će se ovo područje proglasiti zaštićenim.”

Ova njemačka organizacija smatra da resorno ministarstvo samo kupuje vrijeme jer je tokom konferencije postalo jasno da ne možemo očekivati zaštitu prije jeseni, kada se očekuje finalizacija Studije o zaštiti Ulcinjske solane, finansirana od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori (septembar 2017). Predstavnice Ministarstva su takođe naglasile da ova studija osim značajnih smjernica neće dati prijeko potreban Biznis plan i Hidorlošku studiju, najavljujući već sad potrebu za dodatnim studijama. Paralelno sa ovim Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović u Briselu je istog dana na sastanku sa EU komesarom i komitetom EU parlamenta koji se bavi odnosima sa Crnom Gorom, naglasio da će Ulcinjska solana uskoro biti proglašena zaštićenim područjem. Isto obećanje prije tačno godinu dana dao je i njegov prethodnik, današnji potpredsjednik Vlade, Branimir Gvozdenović, koji je takođe obećao skoru zaštitu pa čak i ponovnu proizvodnju soli.

U svom obraćanju tokom konferencije Schwaderer je postavio pitanje da li crnogorskoj vladi nakon svih ovih godina inercije nedostaje politička volja ili snaga da zaštiti Ulcinjsku solanu od daljeg propadanja. Iz tog razloga EuroNatur traži od premijera Duška Markovića da zaštitu ovog područja postavi visoko na listi državnih priroriteta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”
Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”

Karate klub “REI’’je prošle subote učestvovao na 17. Medjunarodnom karate turniru “PLEVLJA OPEN 2023” u Pljevljima. Takmičari KK “REI ‘’ još jednom su dokazali da su najboli takmičari:

Taekwondo klub Ulcinj: OSAM MEDALJA SA TURNIRA U OHRIDU
Taekwondo klub Ulcinj: OSAM MEDALJA SA TURNIRA U OHRIDU

Tokom vikenda, 25. marta u Makedoniji, Ohrid, održan je Međunarodni tekvondo turnir “Ohrid Open 2023” koji je okupio oko 450 takmicara, 24 kluba iz 5 zemalja regiona. Taekwondo klub Ulcinj

U čevtrtak: PROMOCIJA VRIJEDNE KNJIGE PROF. JUSUFA LIKE
U čevtrtak: PROMOCIJA VRIJEDNE KNJIGE PROF. JUSUFA LIKE

U sklopu Dana Opštine Ulcinj, narednog četvrtka, 30. marta, biće održana promocija knjige “Dasma e Ulqinit” (Ulcinjska svadba) profesora Jusufa-Cufa Like. Riječ je o sveobuhvatnom djelu o identitetu ulcinjskih

G.Karamanaga: Veslima od Šibenika do Ulcinja
G.Karamanaga: Veslima od Šibenika do Ulcinja

Selatin Tino Voglić je treće dijete Nurije i Ćazima Voglića. Njihova kuća je bila na južnom dijelu grada,stotinak metara udaljena od mora. Izučio je stolarski zanat i od malena pomagao siromašnoj familiji.

Velika pobjeda „Otrant Olympica“: SAVLADAN U GOSTIMA VODEĆI TIM NA TABELI
Velika pobjeda „Otrant Olympica“: SAVLADAN U GOSTIMA VODEĆI TIM NA TABELI

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u subotu veliki uspjeh u Beranama protiv domaće ekipe, lidera na tabeli druge crnogorske fudbalske lige. Oni su ekipu „Berana“ savladali rezulatom 1:0 golom centrarfora