Njujork: MINISTAR GJEKA SA GENERALNIM SEKRETAROM UN GUTEREŠOM

Crna Gora je uskladila svoj nacionalni okvir za unapređenje rodne ravnopravnosti sa ciljevima održivog razvoja u namjeri da postigne veći nivo rodne ravnopravnosti do 2025. kroz fokus na uvođenje rodne perspektive u javne politike cilju eliminacije diskriminacije žena i smanjenja siromaštva, saopšteno je iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Kako se navodi, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Gjeka učestvovao je na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom koji su organizovale vlade Katara i Ruande ispred Grupe prijatelja za rodni paritet.

Ministar Gjeka je rekao da Vlada Crne Gore u cilju investiranja u politiku jednakih mogućnosti, radi na uvođenju rodno odgovornog budžetiranja. Na ovaj način doprinijeće se boljoj efikasnosti javne potrošnje, boljem kvalitetu usluga i pristupu društvenim resursima.

Događaj je, dodaje se, bio prilika da se naglasi privrženost Crne Gore daljem unapređenju položaja žena u Crnoj Gori, kao i osnaživanju rodno osjetljivih grupa kroz uvođenje politika čijim sprobođenjem će smanjiti rodna nejednakost.

Gjeka je istakao da Crna Gora aktivno radi na uvođenju kvota za žene u politici i ekonomiji i dodao da uporedo sa tim, kroz obezbjeđivanje pozitivnih mjera nastoji da omogući ženama da ostvare svoj preduzetnički potencijal.

Ministar Gjeka je imao čast i priliku da nakon obraćanja generalnog sekretara UN-a Gutereša, podijeli prakse Crne Gore na planu obezbjeđivanja rodnog pariteta. Tu su  mogućnost pored ministra imali još samo predstavnici države Pakistan, Irske, Holandije, Katara, Egipta i Ruande.
Ovaj događaj uvod je u 68. redovno zasijedanje Komisije za status žena koje se održava od 11. marta, u Njujorku.

U ovogodišnjem zasijedanju Komisije učestvovaće više od 120 zvaničnih delegacija, te predstavnika/ca civilnog sektora.

Ministar Đeka obratiće se i na otvaranju 68. zasijedanja Komisije u fokusu kojeg su ove godine izazovi u vezi sa smanjenjem siromaštva i planovi za investiranje u rodnu ravnopravnost u cilju postizanja rodnog pariteta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA
Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA

U prostorijama Centra za socijalni rad – Područna jedinica Ulcinj u petak je uz pomoć humanih ljudi, donatora (privrednika) iz opštine Ulcinj, adaptirana posebna prostorija koja će se koristiti za

CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa
CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa

Ukoliko bez dozvole gradite objekat koji ugrožava najvažniju koloniju ptica u Ulcinju – ništa ne brinite,  tu su crnogorske institucije da zdušno podrže nelegalni rad! Veoma jasnu i glasnu poruku

Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU
Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU

Ulcinj je najstariji grad na Jadranu. Na njegovoj teritoriji nalaze se dva antička grada: ulcinjski Stari grad i Šas (Svač). I oni su vazda bili interkulturni, što je najveći društveni kapital ove opštine.

Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE
Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE

Učenici ulcinjskih osnovnih i srednjih škola su u četvrtak u Velikoj sali Opštine Ulcinj prisustvovali edukativnoj radionici na temu “Sve što nijesmo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode”.

TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA
TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi 2826 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, odlična je posjeta u hotelima, gdje je evidentirano 1.876 turista, dok je u privatnom smještaju