“Novosti”: POSTAJE LI ULCINJ “MALI KUVAJT”?

Vlada Crne Gore je usvojila pregovaračku platformu sa ponuđačima koji su se javili na javni poziv za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju kod Ulcinja. Radi se o šest kompanija koje su dostavile tri ponude: „Maraton oil“ (SAD) i OMV (Austrija), „Eni“ (Italija) „Novatek“ (Rusija), „Enerdžin“ (Grčka) i „Mediteran oil“ (Velika Britanija).

Sve navedene kompanije imaju godišnji profit od više od deset milijardi dolara!

Javnim pozivom precizirano je da izvršna vlast zadržava pravo da pregovara o uslovima s ponuđačima o površini na koju se odnosi ugovor, a posle završetka pregovora, koji će trajati najduže do kraja februara, Vladi će biti dostavljen izvještaj o tenderskom postupku s predlogom ugovora i odluke o dodjeli koncesija. Konačnu odluku donosi Skupština Crne Gore.

Tender je objavljen 7. avgusta 2013. i obuhvata 13 blokova u jadranskom podmorju kod Ulcinja, a naredni mjeseci i godine odagnaće dilemu da li će Crna Gora postati „mali Kuvajt“.

„Crogorski geološki potencijali nisu isti kao u toj dalekoj zemlji, a i mala je vjerovatnoća da se u njenom podmorju kod Ulcinja nalaze ogromna ležišta nafte i gasa“, rekao je za „Novosti“ Vladan Dubljević iz Ministarstva ekonomije.

Pretpostavke su da bi prva veća zarada trebalo da „legne“ tek za tri godine. Ali, i do tada će evri „curiti“, pošto su prilikom dostavljanja ponude naftne kompanije bile obavezne da uplate po 35.000, dok je nadoknada po kvadratnom kilometru 300 evra.

Crna Gora se nada profitu i od nadoknade za ponuđene „blokove“ od oko milion evra godišnje, ali je sve to malo u odnosu na ono što potencijalno očekuju kada krene proizvodnja.

„Ništa do sada nije istraženo u tolikoj mjeri da bismo sa sigurnošću mogli da kažemo kolike su tamo količine nafte i gasa. Bilo je u prošlosti nekih istraživanja koja, takođe, nisu dala odgovor na to pitanje. Imamo nagovještaje da bi na tom prostoru mogle da se nađu izvjesne rezerve ugljovodonika. Odgovor će dati kompanije koje preuzmu posao“, pojasnio je Dubljević.

Vlada je izmijenila odluku o određivanju blokova u tom podmorju izuzimanjem iz mape dijela ove teritorije. Razlog je prilagođavanje međunarodnom protokolu o privremenom režimu uz granicu s Hrvatskom iz 2002.

„Imajući u vidu da su oni početkom aprila u zvaničnoj mapi prikazali blokove za istraživačke i eksploatacione ugovore u području koje smatramo spornim (površine oko 1.800 kvadratnih kilometara) i označili kao svoj epikontinentalni pojas, kao i to da dvije države nijesu razgovarale iako smo to zahtijevali, donošenjem ovakve odluke Crna Gora štiti svoje interese u morskom području“ saopštila je Vlada.

Svjetska statistika pokazuje kako su od deset pokušaja pronalaženja rezervi nafte i gasa, svega tri-četiri uspješne. Da bi neka kompanija ušla u posao (istraživanje, bušenje), mora da obezbijedi između 100 i 200 miliona evra, u zavisnosti od veličine područja, dubine bušenja i drugih faktora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU
Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU

“Raduje što smo udruženim snagama preduzeli aktivnosti kako bi sačuvali strateški važne opštinske i državne resurse, kao što su Solana, Valdanos i Ada, ali i iznikli iz pepela nekadašnje simbole grada,

Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti
Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom Dana opštine Ulcinj, predsjedniku Opštine Omeru Barjaktariju, predsjedniku Skupštine opštine Ardijanu Mavriću, odbornicima i svim građanima

NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”
NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”

Stručna komisija ocijenila je radove Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora” koji je bio raspisan u periodu Decembar–Februar. Literarni konkurs je raspisan u okviru projekta ,,Prepoznaj,

CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju
CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju

Velika kolonija vodenih ptica koja se nalazi u Gornjem Štoju ugrožena je nelegalnim građevinskim radovima koji se odvijaju na svega 50 metara od same kolonije. Najugroženija je, prije svega, jedina kolonija

Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ
Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ

U Ulcinju je u petak svečano otvoren Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je renoviran i opremljen savremenom opremom. Na ovaj način zaposleni će imati bolje uslove za rad, a svi pacijenti mogućnost za