NVO Green Home: Potrebna veća podrška države u proizvodnji hrane

I pored dobrih potencijala za proizvodnju hrane potrebna su značajna finansijska ulaganja, edukacija i razvijanje svijesti proizvođača i okretanje ka cirkularnoj ekonomiji.

NVO Green Home je u srijedu 23. novembra 2022. godine u Podgorici održala događaj pod nazivom “Izazovi u lokalnom prehrambenom sistemu.”

Na ovom događaju, IPC Tehnopolis predstavio je svoju biotehnološku laboratoriju koja pruža podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, koja se bave proizvodnjom hrane i individualnim poljoprivrednim proizvođačima (farmerima). Do sada je urađeno 730 analiza za 25 korisnika. Osim toga, Biolab Tehnopolis, posjeduje automatizovani dron za poljoprivredu pomoću kojeg se na velikim površinama može pratiti napredak i kvalitet usjeva poljoprivrednih kultura. Do sada je ovim dronom snimljena površina od 5 ha za 10 korisnika. Takođe, ova laboratorija posjeduje opremu za ispitivanje tehničke ispravnosti mehanizacije koja se koristi za aplikaciju sredstava za zaštitu bilja. Primjenom ove opreme troši se manje pesticida, smanjuje se utrošak novčanih sredstava i smanjuje uticaj na životnu sredinu.

Opština Tuzi , u kojoj se oko 80% stanovništva bavi poljoprivrdom predstavila je trenutnu situaciju kada je riječ o proizvodnji hrane i izazove sa kojima se suočava. Istaknuta je potreba da se vrše različite vrste ispitivanja kako zemljišta tako i samih proizvoda ali i kontrolisana upotreba različitih hemijskih sredstava.

Domaći proizvođači hrane streme ka većoj primjeni načela cirkularne ekonomije ali je taj proces u začetku. Još uvijek postoje i zakonske prepreke kojima bi se regulisao rad malih proizvođača hrane. Oslonjeni su uglavnom na sopstvene izvore finansiranja i snalaženje kada je riječ o plasiranju proizvoda.

Poseban problem, iz ugla NVO Green Home, predstavlja pakovanje proizvoda. Dostupna je uglavnom plastična ambalaža koja završava i na obradivom zemljištu i ulazi u naš prehrambeni lanac. I oni proizvođači koji koriste drugu vrstu ambalaže, kao što je npr. staklena, nisu trenutno u mogućnosti da vrše njen povrat. Istraživanje koje je u Crnoj Gori rađeno 2019. godine pokazalo je da prodajni lanci odabir ambalaže vrše na osovu sledećih kriterijuma: bezbijednosti proizvoda, cijene ambalaže i dostupnosti alternative, koje kod nas nažalost nema. Zanimljivo je da kod nas kompanije ne vode evidenciju o količinama i tipovima pakovanja koja koriste iako izdvajaju značajna finansijska sredstva za to. Tako se na primjer, streč folija koristi u velikim količinama.

Veća proizvodnja hrane i njeno plasiranje na našem tržištu moguće je samo uz značajan angažman društva kao cjeline i države koja mora da preuzme i značajne korake i odgovornost kada je riječ o proizvodnji hrane ali i očuvanju životne sredine, zaključak je sa ovog događaja.

Ovaj događaj je dio projekta EIT Food Start-up Awareness Event, koji su podržali EIT Food CLC North East sp.z.o.o. a koji u Crnoj Gori realizuje NVO Green Home.

EIT Food  je najveća  i najdinamičnija svjetska zajednica za inovacije i hranu. Uz podršku Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Evropske unije, ulažu u projekte, organizacije i pojedince koji dijele ciljeve za zdrav i održiv sistem proizvodnje hrane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Predsjednica Kosova Osmani Sadriu: U ULCINJU SE OSJEĆAMO KAO U SVOJOJ KUĆI
Predsjednica Kosova Osmani Sadriu: U ULCINJU SE OSJEĆAMO KAO U SVOJOJ KUĆI

“U Ulcinju se osjećamo kao u svojoj kući. Zahvaljujem svima koji su 1999. godine otvorili svoje kuća i svoja srca za prognanike sa Kosova“, izjavila je predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani Sadriu.

Ulcinj: DOLAZAK NAJAVIO NJEMAČKI LANAC SUPERMARKETA
Ulcinj: DOLAZAK NAJAVIO NJEMAČKI LANAC SUPERMARKETA

Poznati njemački trgovački lanac “Lidl” zainteresovan je da otvori prodajni objekat u Ulcinju, saznaje Portal Ul-info. Tim povodom čelnici te kompanije su razgovarali sa predsjednikom Opštine Ulcinj Omerom

CEKUM: OBJAVLJENA ANTOLOGIJA KRATKE PROZE ALBANSKIH PISACA CRNE GORE
CEKUM: OBJAVLJENA ANTOLOGIJA KRATKE PROZE ALBANSKIH PISACA CRNE GORE

U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore ovih dana objavljena je Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore pod naslovom „Svi naši“. Riječ je o dvojezičnom

Specijalno za ljubitelje horora! Zabavi se uz ZOMBIE APOCALYPSE i iskoristi BONUS BUY OPCIJU!!!
Specijalno za ljubitelje horora! Zabavi se uz ZOMBIE APOCALYPSE i iskoristi BONUS BUY OPCIJU!!!

Iskoristi šansu i uživaj u horror slot spektaklu ekskluzivno u Meridianu! Moćna zabava stiže uz Zombie Apocalypse! Ako volite hororslotove, ako ste uživali u filmovima i serijama o čuvenim zombijima, bićete

RYCO: I SREDNJA ŠKOLA U ULCINJU MEĐU NAGRAĐENIMA
RYCO: I SREDNJA ŠKOLA U ULCINJU MEĐU NAGRAĐENIMA

U organizaciji lokalne RYCO kancelarije u Evropskoj kući, je u utorak održan događaj kojim je najavljen početak implementacije nagrađenih projektnih ideja u okviru drugog kruga RYCO programa školskih razmjena