NVO “Novi horizont“: CELNICIMA LOKALNE SAMOUPRAVE PREDSTAVLJEN NOVI PROJEKAT

 

Prezentacija projekta-WEBER-1NVO “Novi Horizont” počinje realizaciju projekta „PROAKTIVNA LOKALNA SAMOURPAVA i PARTICIPACIJA GRAĐANA” koji ima za cilj nadgledanje rada organa lokalne samouprave Opštine Ulcinj, kroz monitoring principa odgovornosti kao i jačanje kapaciteta OCD i lokalnih medija u zagovaranju reforme javne uprave na lokalnom nivou.

Projekat se fokusira na princip odgovornosti koji je izradila SIGMA i koji predstavlja jedan od stubova sistema reforme javne uprave. Primjenjivanje ovog pricipa najviše se ogleda u pravo na pristup informacijama od javnog značaja kao i na praksu proaktivnog objavljivanja informacija od strane organa uprave.

Smatramo da dostupnost informacija koje su u posjedu opštinskih organa veoma je važan mehanizam odgovornosti u odnosu lokalne uprave prema građanima. Otvorena i odgovorna opština uslovljena je pravom građana na pristup informacijama u njenom posjedu. Međutim, realno stanje u Opštini Ulcinj se razlikuje od ove konstatacije.
S toga, kroz ovaj projekat nadgledaćemo kako organi lokalne samouprave (Opština Ulcinj) primjenjuju Zakon o slobodnom pristupu informacijama, posebno da li poštuju pravilo proaktivnog objavljivanja informacija o svom radu.
Proces istraživanja ćemo početi sa monitoringom primjene principa odgovornosti od organa Skupštine opštine, a zatim i na nivou cijele Lokalne uprave.
Istovremeno ćemo nadgledati i evidentirati koje informacije opštinski organi ne objavljuju i na Albanskom jeziku – kao jeziku u službenom upotrebi u Lokalnoj administraciji.
Za svaku fazu procesa istraživanja, utvrdili smo listu konkretnih indikatora kroz koje ćemo mjeriti sprovođenje principa odgovornosti.
Nakon ovog procesa slijediće obrada nalaza istraživanja i njihovo publikovanje. Zatim, u partnerstvu sa lokalnim medijima sprovešćemo kampanju zagovaranje i uticanja na Lokalnu samoupravu za sprovođenje principa Reforme Javne Uprave; organizovaćemo poseban seminar za službenike opštinske adminsitracije, NVO aktiviste i predstavnike lokalnih medija. Na kraju projekta izradiće se set preporuka za unapređenje proaktivnog pristupa informacijama u organinma lokalne samouprave, u okviru postojećeg zakonskog okvira.
Medij partner na ovom projektu je Portal UL INFO.

Ove projektne aktivnosti se realizuju u okviru šireg programa, Projekta civilnog društva Zapadnog Balkana za monitoring reforme javne uprave – WeBER, koji finansijski podržavaju Evropska unija i Ambasada Kraljevine Holandije.
Prva aktivnost na projektu – predstavljanje projektnih ciljeva i zadataka predstavnicima lokalne samouprave, odradjena je danas. U Kabinetu Predsjednika SO Ulcinj je organizovan poseban sastanak na ovu temu.weber_web-image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU
Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU

“Raduje što smo udruženim snagama preduzeli aktivnosti kako bi sačuvali strateški važne opštinske i državne resurse, kao što su Solana, Valdanos i Ada, ali i iznikli iz pepela nekadašnje simbole grada,

Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti
Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom Dana opštine Ulcinj, predsjedniku Opštine Omeru Barjaktariju, predsjedniku Skupštine opštine Ardijanu Mavriću, odbornicima i svim građanima

NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”
NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”

Stručna komisija ocijenila je radove Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora” koji je bio raspisan u periodu Decembar–Februar. Literarni konkurs je raspisan u okviru projekta ,,Prepoznaj,

CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju
CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju

Velika kolonija vodenih ptica koja se nalazi u Gornjem Štoju ugrožena je nelegalnim građevinskim radovima koji se odvijaju na svega 50 metara od same kolonije. Najugroženija je, prije svega, jedina kolonija

Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ
Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ

U Ulcinju je u petak svečano otvoren Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je renoviran i opremljen savremenom opremom. Na ovaj način zaposleni će imati bolje uslove za rad, a svi pacijenti mogućnost za