OB Ulcinj: U TOKU KAMPANJA „USPORI, SACUVAJ ZIVOT“

Saopštenje za javnost Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, koje potpisuje zamjenik komandira Aleksa Kočović.

Obavještavamo Vas da policijski  službenici Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj  u periodu od 10. do 20. novembra 2020. godine realizuju preventivnu kampanju „USPORI, SAČUVAJ ŽIVOT“, a u cilju obilježavanja „Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“, koji se obilježava 15. novembra 2020.godine.

Naime, navedena aktivnost se sprovodi zbog činjenice da je brzina jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama. Ove aktivnosti će se sprovesti uz podršku Uprave policije – Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja, a zajedno sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore i Mašinskim fakultetom – Centarom za edukaciju u drumskom saobraćaju.Flajer USPORI SACUVAJ ZIVOT

Mnogo je razloga zašto treba poštovati saobraćajne propise. Posljedice povreda nastalih u drumskom saobraćaju su osmi uzrok smrtnosti u svijetu, a vodeći su uzrok smrti mladih osoba od 15 do 29 godina.

U posljednjih deset godina u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori prosječno je godišnje ginula 61 osoba, dok više od 6.500 lica bude povrijeđeno.

Samo za 10 mjeseci 2020. godine, u Crnoj Gori u drumskom saobraćaju su smrtno stradale 42 osobe, čak njih 19 bilo je mlađih od 25 godina, a 12 mlađih od 20 godina.

Od navedenog broja saobraćajnih nezgoda, na području na kojem je mjesno nadležno Odjeljenje bezbjednosti Ulcinj, u prvih deset mjeseci 2020.godine u drumskom saobraćaju, registrovane su 100 saobraćajninih nezgoda u kojima su smrtno stradale dvije osobe, povrijeđeno 38 osoba, od čega 4 teže i 34 lakše povrijeđenih.

Tokom 10 mjeseci 2020. godine, policijski službenici saobraćajne policije Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj su zbog prekoračenja dozvoljene brzine registrovali i sankcionisali 2.186 vozača.

Naime, statistički podaci koji su nam trenutno dostupni pokazuju da se brzina, kao uticajni faktor, prepoznaje kod jedne trećine svih saobraćajnih nezgoda i kod više od 50% smrtnih ishoda u saobraćajnim nezgodama. Drugim riječima, što je veća brzina duži je zaustavni put vozila. I što je veća brzina teže su poslijedice saobraćajne nezgode.

Prema istraživanjima (Taylor et al., 2000.; Elvik and Vaa; 2004., Lipovac, 2008.), smanjenjem srednje brzine za 1km/h, broj smrtno stradalih će biti smanjen za 4%, a broj teško povrijeđenih za 3%. S druge strane, ako se broj vozača koji ne poštuju ograničenje brzine dvostruko poveća, rizik nastanka nezgode se povećava za 10%.

Zbog svega navedenog, bitno je da poštujemo ograničenje brzine i da svoju brzinu prilagodimo cijelokupnom saobraćajnom sistemu.

Cilj kampanje „Uspori, sačuvaj život“ je da se još jednom skrene pažnja javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na posljedice saobraćajnih nezgoda i traume koje izazivaju iste, kako kod povrijeđenih osoba, njihovih porodica, kao i porodica čiji su najbliži stradali u istima, odnosno društvu u cjelini.

Smanjem brzine i poštovanjam saobraćajnih propisa sačuvaćemo naše života i drugih učesnika u saobraćaju „Uspori, sačuvaj život“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO
Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da su do sada postojali gradovi, kao što su Ulcinj i Herceg-Novi, kojima se nije dalo da idu naprijed. “Iz ne znam kojeg razloga Ulcinj je bio

CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i srijedu, 22. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 8 do 15 sati: Donja

Memoradum o saradnji sa Eko fondom – Fokus na čišćenju Port Milene
Memoradum o saradnji sa Eko fondom – Fokus na čišćenju Port Milene

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari i izvršni direktor Fonda za žaštitu životne sredine Crne Gore (Eko fond) Draško Boljević potpisali su Memorandum o saradnji kojim je planirana saradnja na realizaciji

Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“
Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“

Vlada Crne Gore na sjednici u ponedjeljak, kojoj je predsjedavao premijer Dritan Abazović, dala je saglasnost Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom da zaključi Aneks sporazuma sa kompanijom “Royal“

Predsjednički izbori: KAKO JE ULCINJ GLASAO U PRVOM KRUGU?
Predsjednički izbori: KAKO JE ULCINJ GLASAO U PRVOM KRUGU?

U Crnoj Gori je juče održan prvi krug predsjedničkih izbora u kojem se takmičilo sedam kandidata. U drugom krugu naći će se kandidati DPS Milo Đukanović i Evrope sad Jakov Milatović. Na glasanje je, prema