Odbor Udruženja turizma i ugostiteljstva: SEZONA POČELA, A PROBLEMI ISTI

Podgorica (Mediabiro) – U Privrednoj komori Crne Gore danas je održana sjednica Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva, na kojoj je bilo riječi o problemima i izazovima sa kojima se suočavaju privrednici, preduzeća i organizacije iz ovih oblasti.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Odbora Ranko Jovović koji je istakao da su aktivnosti Odbora u ovom periodu usmjerene ka uspješnoj realizaciji i praćenju toka ljetnje sezone, organizovanju sjednica i okruglih stolova sa fokusom na suzbijanje sive ekonomije i nedostatak radne snage na sezonskim poslovima u turizmu.

„Usmjerenje Odbora je da svoje sjednice održava širom Crne Gore, kako bi u konstruktivnom razgovoru sa nadležnim institucijama, lokalnim samoupravama i turističkim privrednicima došli do najboljih rješenja, a takođe i promovisali proizvode lokalnih poljopriivrednih proizvođača, u sklopu naše kontinuirane aktivnosti na povezivanju turizma i poljoprivrede“, poručio je Jovović u uvodnom obraćanju.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić istakla je da je današnji skup od izuzetnog značaja, i pozvala turističke privrednike da iznesu svoje stavove i predstave probleme i izazove sa kojima se suočavaju.

„Problemi kao što su buka, čistoća, spremnost plaža su neki od izazova koji su i dalje aktuelni. Zapošljavanje sezonske radne snage je takođe izazov na koji smo pokušali da nađemo najadekvatnije rješenje. Svjesni smo da imate problema sa radnom snagom, zato smo u prethodnom periodu insistirali, a i dalje ćemo nastaviti da insistiramo da se zakonska rješenja promijene u smislu omogućavanja kategorije stalnog sezonskog radnika. Takođe dinamika na graničnim prelazima je izazov koji moramo rješavati, kao i niz drugih izazova“, navela je Drakić.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da su vrata ovog ministarstva otvorena za sve predloge i sugestije.

„Vi ste snaga ove države, strateška grana i država od turizma ima najveća očekivanja od turizma. Imao sam nefromalne kontakte sa ugostiteljima i znam da postoje neke stvari koje su rješive, za neke treba više vremena, a neke su možda nerješive, ali naš cilj je da pokušamo da sklonimo što više biznis barijera, da vam omogućimo da radite bolje, i da imamo još bolje sezone. Ovo je kritičan period jer se sezona mora dobro pripremiti, a hrabri nas to što je predsezona dobra. Moramo biti optimisti, moramo smanjiti buku, imati čistije gradove, čistija kupališta, šetališta. Hajde da ostvarujemo te male pobjede, kako bi naši gosti vidjeli da je Crna Gora napravila kvalitetan iskorak“, poručio je Đurović.

Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, ocijenio je da je u prethodnom periodu postojala konstruktivna saradnja, te da su zajedničkim snagama radili na tome da riješe probleme.

„Ne vidim prepreku da razmotrimo i pokušamo da riješimo sva pitanja koja se javljaju iz sezone u sezonu, koja stalno ostaju otvorena. Radujem se saradnji, i otvoreni smo da čujemo vaše predloge i sugestije“, kazao je Davidović.

U nastavku sjednice uslijedila je diskusija, u kojoj su posebno istaknuti problemi buke, čistoće, sezonske radne snage i oporezivanja “service charge-a”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Taekwondo Ulcinj: JEDNA MEDALJA NA TURNIRU U TIRANI
Taekwondo Ulcinj: JEDNA MEDALJA NA TURNIRU U TIRANI

Dana 01-02.10.2022.god. u Tirani, održan je međunarodni turnir “Albania open 2022” u olimpijskom sportu taekwondoa, nivoa G2/E2 koji služi za prikupljanje bodova za svjetsku rang listu, samim

Pronađi Meridianpay i aktiviraj 20% bonusa
Pronađi Meridianpay i aktiviraj 20% bonusa

    Sportska kladionia Meridian pripremila pravuposlasticu za sve ljubitelje sportskog klađenja– Pronađi Meridianpay, uplati depozit iaktiviraj 20% bonusa za cjelokupno sportsko klađenje

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. oktobra, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: – u terminu od

CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke
CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

U Crnoj Gori se poslednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke, nezvanično za 2019. godinu oko 500, dok broj umrlih godišnje nekoliko poslednjih godina uvijek prelazi

SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!
SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!

  Novo u Meridianu! Uživaj u magijifantastičnih slotova! Isprobaj magične igre izabavi se uz grmljavinu bonusa igrajućiThunderkick slotove!   Zadovoljne igrače Meridiana očekuje jošjedna sjajna