Održane radionice sa  predstavnicima mjesnih zajednica opštine Ulcinj: Zajedničkim djelovanjem do cilja

Institut “Punta” u ulcinjskom hotelu “Nobel” organizovao  je dvije jednodnevne  radionice sa mjesnim zajednicama opštine Ulcinj.

Tom prilikom, predavač, Marko Pejović, je održao predavanje o Zakonu o lokalnoj samoupravi, Statutu opštine, Odlukama o mjesnoj zajednici, pravima i mogućnostima iste, kao i učešću građana u mjesnim zajednicama. Učešće u radionici uzeli su predstavnici mjesnih zajednica, koji su tom prilikom iznijeli svoja iskustva, ali i probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu.

Cilj radionice bilo je unapređenje znanja o samim mjesnim zajednicama, kao i jačanje uloge istih na lokalnom nivou. Takođe bilo je riječi i o implementaciji Zakona na lokalnom nivou, važnosti građanskog aktivizma, uvođenju mjesnog samodoprinosa, ali i neophodnosti javne rasprave, te  veće uloge medije u prenosu infprmacija, kao i pitanje lobiranja kroz saradnju sa odbornicima Skupšine opštine. Kroz primjere dobre i loše prakse otvorena je uzajamna diskusija, kojom se dodatno doprinijelo usvajanju novih znanja.

Predstavnici mjesnih zajednica opštine Ulcinj apostrofirali su neophodnost veće koordinacije lokalne samouprave sa njima, ali i neophodnost dobijanja sopstvenih prostorija za rad.

Na kraju cijele aktivnosti kroz edukativnu crtu zaključena je neophodnost implementiranja Zakona o lokalnoj samoupravi, unapređenje saradnje sa gradskim vlastima, veće uključivanje medija i sve veće učešće mjesnih zajednica u pripremi razvojnih programa, kako bi mjesne zajednice imale značajniju ulogu u radu.  Sledeća obuka je planirana sa predstavnicima lokalne samouprave, u ponedjeljak 06.11.2023.godine.

Fotografije sa radionica možete pogledati klikom na LINK.

Projekat Građanski i volonterski – rodno aktivno za Ulcinj!, koji realizuje NVO Punta podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Velika pobjeda “Otrant Olympica“: NA NAJLJEPŠI NAČIN ZAVRŠILI PRVI DIO TAKMIČENJA
Velika pobjeda “Otrant Olympica“: NA NAJLJEPŠI NAČIN ZAVRŠILI PRVI DIO TAKMIČENJA

U derbiju posljednjeg kola prvog dijela takmičenja „Otrant Olympic“ je rezultatom 3:1 nadigrao direktnog rivala u borbi za viši rang, ekipu “Podgorice”. U lijepoj amtosferi izabranici Dejana

Savjet za reviziju PUP Ulcinja: Elektrana i zaštićeno područje ne idu zajedno
Savjet za reviziju PUP Ulcinja: Elektrana i zaštićeno područje ne idu zajedno

Nakon uvida u korigovani Nacrt izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj, Savjet za reviziju ovog planskog dokumenta daje negativno mišljenje, navodi se u zaključku Savjeta, koji prenosi

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. decembra, bez struje biti sljedeća naselja: – u terminu od 07:30 do 15 sati:

Monstat: KRENUO POPIS U ULCINJU, EVO KOJA SU PITANJA
Monstat: KRENUO POPIS U ULCINJU, EVO KOJA SU PITANJA

Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori počeo je danas, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku su već na terenu. Popisivači će, kako prenosi Standard, biti narednih dana

Crveni krst: U ponedjeljak akcija dobrovoljnog davanja krvi
Crveni krst: U ponedjeljak akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Ulcinj organizuje u ponedeljak 4. decembra, akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama JU SMŠ “Bratstvo-jedinstvo” Ulcinj. Akcija će biti održana od 9:00 do 13:00 časova. Budi heroj, poručuju