Okrugli sto u Starom gradu: INTERKULTURALIZAM JE OVDJE PRIRODNO STANJE STVARI

U Palati Venezia“ u ulcinjskom Starom gradu u srijedu, 14. septembra 2022. godine održan je okrugli sto Interkulturalizam – lijek za smanjenje etničkih tenzija i govora mržnje“.

Potpredsjednik Opštine Ulcinj Beqir Sella rekao je da je ovaj prostor svojevrstan mikrokozmos sa milenijumskim iskustvom društvenih, kulturnih, etničkih vjerskih i jezičkih različitosti u kojem koegzistiraju mnogi narodi, govori se nekoliko jezika i sve monoteističke religije se plodonosno prožimaju.

Državni sekretar u Ministarstvu ljudskih i manjinjskih prava Crne Gore Astrit Hoxha pohvalio je angažman NVO “Ul’info” i kazao da će to ministarstvo snažno podržati svaki projekat koji se bavi temom interkulturalizma jer, “svaka vrijednost razmjene kultura mladih povećava napredak našeg društva”.

V.d.direktorica Direktorata za interkulturalizam u ovom Ministarstvu Ljudmila Popović istakla je da je Direktorat za interkulturalizam pri Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava Vlade Crne Gore za sada prva državna institucija takvog tipa na svijetu.

“Direktorat demonstrira ozbiljnu i svesrdnu posvećenost Crne Gore stvaranju mirne koegzistencije i jedinstva u raznolikosti zasnovanih na univerzalnim ljudskim pravima i vrijednostima. Mi razvijamo kolektivnu strategiju za sistemsko angažovanje našeg kulturnog diverziteta za razvoj boljeg društva. Današnja kompleksna i stresna vremena kod nas i u cijelom svijetu doživljavamo kao najpogodniji trenutak za još posvećeniji radi za promjene i za stvaranje prostora za sve, a naročito za mlade, u kojem će se osjećati podržani i osnaženi da kreativno rade za svoju budućnost i za budućnost naše zemlje i naše planete.

Gradimo novi kulturni kod za budućnost Crne Gore. Upisujemo novi kulturni DNK koji uključuje nasljeđe generacija i etničkih zajednica koje su spletene na našem podneblju kao i aspiracije novih generacija i vizije za našu bolju budućnost. Svjesni smo da i prije i sada neizbježno jedni drugima pripadamo. I sve više će nam biti potrebne solidarnost, empatija, nadahnutost, bliskost,jer samo ujedinjeni se možemo ponijeti sa globalnim i aktuelnim izazovima“, rekla je Popović.

Drugi uvodničar Mustafa Canka, novinar i publicista, je kazaoda je interkulturalizam ovđe prirodno stanje stvari.

“To je naš identitet koji nam omogućava da, u svojem biću i tradiciji opstajemo i budemo u miru sa sobom i svima drugima i drugačijima. Upravo na taj način najbolje možemo da se odupremo svakom vidu radikalizma, ekstremizma i govoru mržnje. Mislim da iz priče koja se odnosi na multikulturalizam, moramo preći na onu o interkulturalizmu – plodonosnom miješanju, prožimanju, životu sa drugima, a ne uz ili pored drugoga”, dodao je Canka.

Okrugli sto je moderirao civilna aktivista Xhemal Peroviq.

Ovaj skup je održan u okviru projekta „Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija“ koji sprovodi Centar za demokratiju i ljudska prava u partnerstvu sa Institutom za medije i UL info, a isti je podržan od strane Evropske unije kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA
Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA

Ulcinjanin Lj.M. (24) osuđen je u hitnom postupku na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga. Sutkinja odjeljenja Suda za prekršaje u Ulcinju Anka Kekić

Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM
Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM

Ulcinjska Mala plaža 21. maja bila je epicentar sjajnih muzičkih dešavanja u organizaciji TO Ulcinj. Veče povodom obilježavanja Dana nezavisnosti otvorio je crnogorski izvođač Edis Agić koji je dobro poznatim

Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE
Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE

Univerzum je pametni dizajn u kojem vlada sinhronicitet! Sva bića, sve životne forme i svi fenomeni su u njemu međusobno povezani i međuzavisni.  Ovo duhovno i naučno plemenito znanje nas uči kako da percipiramo

Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE
Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE

Sudija Osnovnog suda u Ulcinju Artan Kroma donio je presudu kojom je optuženog N.M. (38) oglasio krivim i osudio na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, zbog krivičnog djela razbojništvo. Riječ je o osobi

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”